В Техническия ще учат екология като математика

Pan.bg 22 мар 2012 | 15:31 views (2523) commentaries(0)
img Екологията да стане общообразователна дисциплина за всички инженерни специалности в ТУ, предложи днес доц. Христо Крачунов от катедра „Екология и опазване на околната среда”. „Екологията трябва да бъде общообразователен предмет за всеки бъдещ инженер, тя трябва да се учи като математиката. Всеки инженер работи с различни суровини и материали и трябва да е добре запознат какво причинява на природата и как може да намали до минимум щетите, които дейността му нанася“, обясни доц. Крачунов по време на конференцията, посветена на Деня на водата.

По предложение на студенти пък ще бъде създаден клуб по Инженерна екология, в който да се работи по „екологично чисти“ и пречистващи машини и устройства.

Информационният център от националното честване на Деня на водата за Варна беше разположен днес в Технически университет. С виртуален „воден“ мост участниците в конференцията бяха свързани с колегите си от други университети в София и Европа.

„Опазване на водите – природен феномен, чисти за бъдещите поколения“ и „Опазване Черноморската акватория – за просперитета на туризма в региона“ бяха темите на дискусията в конферентната зала на Нов учебен корпус на ТУ.

Варна е осигурена с вода и поне до 2020 година няма да има проблеми с количествата, обяви резултатите от изследване на ТУ д-р Анна Симеонова от факултета по екология. Районът на морската столица не бил богат на източници на питейна вода, но въпреки това бил осигурен достатъчен дебит за мрежата.

Катедра „Екология и опазване на околната среда” работи по няколко проекта, свързани с изследване на водите във Варненско. Така няколко години подред е изследван екологичният статус на река Камчия, както и на „рисковата“ река Девненска (приток на Провадийска река), обявена за „гореща“ екологична точка.

Особено тревожни са резултатите от изследване на деретата на територията на община Варна. Анализът, направен от студентите и лаборантите, показва, че физико-химичните показатели на водата, която се събира след всеки по-голям дъжд в деретата и от тях – в морето, са много над нормата за крайбрежните морски води.

За успеха на проекта, чрез който на дъното на морето край село Черноморец екип на ТУ изгради изкуствено местообиталище за миди и други морски организми, разказа доц. д-р Даниела Тонева. Целта на тази подводна инфраструктура беше не просто пречистване на водата в залива Вромос, но и
увеличаване на биологичното разнообразие в крайбрежната зона, обясни тя. Сега ТУ очаква ново финансиране за изграждане на изкуствени дънни хабитати по цялото българско Черноморие.

Над 3 часа студенти и преподаватели дебатираха върху идеята, че с мислите и действията си можем да повлияем върху водата и нейните свойства. Темата беше породена от филма „Великата тайна на водата“, който беше показан в началото на конференцията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker