Речни корабособственици фалират, банките им вземат корабите

Pan.bg 26 мар 2012 | 19:03 views (4693) commentaries(0)
img Заради сериозната финансова криза, която от 3 години е нагазила здраво страната ни, сега тя се отрази и в сферата на дунавското корабоплаване.
За съжаление частните речни корабособственици фалират, а банките им вземат корабите.
Един от корабите е "Астом І" - собственост на видинската фирма "Таня Омайникова".
В момента 77-метровият кораб се предлага за публична продан с начална цена от 90 хил. лв. Това показва справка в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Корабът е иззет от Окръжния съд в Русе, като по документи той е регистриран в София, но обикновено е на котва около пристанищата в Лом и Видин, за да не плаща за понтон. Като зона и район на плаване на кораба са посочени р. Дунав и вътрешните водни пътища на Европа. Самоходният сухотоварен кораб "Астром 1" е произведен през далечната 1957 г. в Германия, като неговата товароподемност е 1054,85 тона.
Според информация на Pan.bg се продават и 2 от общо 4 плавателни съда на фирма Donau Gruppe, T & S GmbH със собственик Димо Тошев.
Това са речните самоходки "Алоиз" и Powership, които са заложени във варненска банка.
За съжаление кризата притисна здраво корабособствениците и те заложиха за огромни кредити своите кораби. В бизнес средите се говори, че банките изчакват до 6 месеца да бъде внесена поне една месечна вноска - ако това не стане, те отнемат кораба от собственика му.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка