КОНТРААДМИРАЛ РУМЕН ПОПОВ - МОРЯКЪТ ОТ ТРАКИЯ

Pan.bg 28 мар 2012 | 14:16 views (6917) commentaries(0)
img Капитан І ранг от резерва Станко Станков

В средата на четиридесетте години на миналия век един потомък на тракийски изселници пристига във Варна. Какво ли кара момчето, родено в Пловдив, да свърже живота си с морето на шестнадесет годишна възраст? Тракийският му корен, разбира се. Корен, дълбоко вкопан и заякнал сред коктейла от суровия нордост (североизточен вятър), слизащ от необятната руска шир, през Черно море, и дъхавия „Южняк” на Егея и Мармара! Кръвта на Тракия, бушуваща между три морета!
image
Поводът е прочетена от негов приятел обява за набиране на кадети в Морското училище. „Момчето” – контраадмиралът от запаса Румен Попов, днес навлиза в патриаршеска възраст. А буквално вчера ни разказа за себе си в книга – кратко, точно и ясно. В „Случки и размисли”.
Роден на 28 март 1932 година, Румен още след завършване на основното си образование постъпва в кадетския курс на Морското училище. Впоследствие завършва и висшия като отличник на випуска.
Следва повеля – лейтенант Попов попада в състава на втората поред група български моряци, на чиито плещи ляга отговорната задача да усвояват подводното плаване в Одеса. За лейтенанта да се обучава в Съветския съюз е чест. Той отдавна е свързал живота си със Свобода Кирова (Попова), дъщеря на Стамат Киров – народен представител от БСДП (т.с.) и концлагерист, преди 9 септември 1944 година.
Ето какво си спомня за одеския период на нашето подводно плаване покойният вече капитан първи ранг Илия Мазнев. „През 1953 г. (в Одеса, бел.авт.) пристигна голяма група за попълнение на офицерския и изпълнителски състав, между които офицерите Васил Лазаров, Румен Попов, Гуцан Гуцанов, Христо Христов и др. Групата като цяло наброяваше около 40 души. Тази група от новопристигнали подводничари си ги обучихме ние самите. Командир на дивизиона стана Матев.”
image
От 1954 до 1963 г. Румен Попов преминава през всички командни длъжности на подводниците „Малютка” и „Уиски”, включително старши помощник командир и командир на подводна лодка „С-42”, клас „Уиски” (1960 - 63). Междувременно се обучава в съкратен курс за подготовка на командири на подводници (СКОС) във Военноморската академия в Ленинград, днес Санкт Петербург, Русия. В периода 1963-1967 г. завършва и пълния курс на академията със
златен медал. Със завръщането си от Ленинград е назначен за оператор в Оперативния отдел на Щаба на ВМФ.
Интелектът и знанията, получени при обучението, в съчетание с придобития опит извеждат офицера-оператор до длъжностите началник на отдел „Оперативен”, заместник-началник на Щаба на ВМФ, а по-късно и в Оперативно управление на Генералния щаб на БА.
Венецът на службата на Румен Попов е повече от достоен – началник на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” от 1982 до 1990 г.! На заслужена длъжност и в заслужено висше офицерско звание – контраадмирал! От тогава той е на заслужена пенсия. Желаем му по-дълго да я получава!
image
Днес адмиралът е почетен член на Съюза на подводничарите в Република България. При това – активен, особено в критичните си бележки към по-младите ни членове и ръководството на съюза. Коректив ни е нужен, нали „опитът е чисто злато”!
Днес, от името на всички членове на нашия Съюз честитим празника на контраадмирал Попов и му желаем здраве, бодрост и спокойни старини! И да пише още!
Честит рожден ден, адмирале!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка