Рудел Ханс-Улрих - небесният рицар

Pan.bg 17 апр 2013 | 13:41 views (17615) commentaries(1)
img Рудел Ханс-Улрих
(1916-1982)Ханс-Улрих Рудел основателно се счита за най известния боен летец на втората световна война. За непълни четири години, пилотирайки основно по - малоскоростните и уязмими пикиращи бомбардировачи Ju-87 „Щука”, той изпълнил 2530 бойни полета, повече от всеки друг пилот в света, унищожил 519 съветски танка(повече от пет танкови корпуса), над 1000 локомотива, автомобили и други транспортни средства, потопил линкора-Марат, крайцер, есминец, 70 десантни съда, нанесъл бомбови ,удари по 150 артелерийски позиции, гаубични, противотанкони и зенитни, разрушил много мостове и дотове, свалил 7 съветски изтребитела и 3 щурмовика Ил-2, самия той бил свалян от зенитен огън около 30 пъти(но нито веднаж от изтребители), пет пъти бил раняван, два от които тежко, но продължил да изпълнява бойните си полети дори и след ампутация на десния му крак, спасил шест екипажа, които извършили принудително кацане на вражеска територия, и в края на войната станал единствения войник от немската армия, който получил най високата и специално учредена за него от родината му награда за храброст, „Златни Дъбови Листа с Мечове и Брилянти към Рицарския железен кръст”.

image


Рудел започнал войната като скромен лейтенант, когото колегите му третирали за любовта му към млякото и дълго време не го допускали до изпълнение на бойни полети, като неспособен да се научи да пилотира самолетите, а я завършил със звание полковник, най старши командир и най известния в авиационните части пикировачи на Ju-87. (Schlachtgeschwader) SG2 ”Имелман”. Хитлер няколко пъти му забранявал да лети, считайки, че неговата гибел ще бъде най тежкия удар за нацията, Фелдмаршал Щернер го наричал струващия дяла дивизия, а Сталин оценил главата му на 100000 рубли, които обещал да изплати на всеки, който може да предаде Рудел жив или мъртав в ръцете на съветското командване.
След войната излязла книгата с мемоарите на Рудел, "Trotzdem", която е по извиства с английското си заглавие „Пилот на Щука”, в която от тогава много пъти била преиздавана на много езици в света в общ тираж повече от милион екземпляра. Още повече, че книгата единодушно била призната в своето време за литературно събитие, станала през миналите десетилетия военно мемоарно клосика, никога не превеждана на руски език, въпреки, че
Рудел езпълнил почти всички свои бойни полети на Източния фронт (според други данни книгата все пак била издавана в Русия минимум два пъти). Причините за това ще се изяснят на читателите след прочитанито на първите глави от нея. От страниците на книгата пред нас застава портрета на човек мислящ, хладнокръвен, волеви, безстрашен с ярки командирски качества, на когото не са чужди емоциите, уязвимоста, понякога съмняващ се в себе си, непрекъснато борещ се с нечовешкото напрежение и умората. Заедно с това, Рудел си остава убеден фашист. Това за Вас не е някакъв вчерашен студент, обучен наскоро да лети по съкрагена програма и хвърлен в боя, а кадрови офицер от Луфтвафе, който се стреми да нанесе максимални загуби на ненавистния му противник по всякакъв способ и със всякакви намиращи в негово разположение оръжия, смисъл на живота на който е изтреблението на враговете на Германия , завоюването за нея „жизнено пространство”, успешни мисии във воената кариера, награди, уважението на подчинените, благосклонно отношение на Хитрлел, Гьоринг и Химлер, обожанието на нацията. Ханс Рудел ще остане в историята на втората световна война и на хитлеристка Германия като завършен продукт на нацизма и неговата „индокринация”, архитип на фашисткия боен офицер до край предан на Хитлер и Третия Райх до самата си смърт, считайки, че борбата на Хитлер с „азиатските комунистически орди” е единственоата справедливост и възможност за налагането на „новия ред”.
В средата на април 1946 г. след изписването му от болница в Бавария, където той се доизлекувал след ампутацията на кракът му, Рудел работил като транспортен предприемач в Кьосфелд, Вестфалия. Със своята протеза направена специално за него от знаменития майстор Стрейд от Тирол, той взел участие в редица ски състезания и заедно със своите другари от полка в който служил, Бауер и Ниерман извършили планински походз до Южен Тирол. По късно, лишен от работа и перспективи с етикета „Ревностент милитарист и фашист” той се добрал до Рим, а през юли 1948 г. отишъл в Аржентина, където заедно с редица други известни ветерани на Луфтвафе, генералите Вернер Браун и Адолф Галанд и пилотите изпитвачи Беренс и Щейнкамп, бившия инструктор на фирмата Фокке Вулф Курт Танк помагали за създаването военната аржентинска авиация, работейки като консултант в авиостроителната промишленост.
Рудел настанявайки се в околностите на гр. Кордоба, където се намирал голям авиостроителен зовод, се занимавал активно с любимите си видове спорт: плуване, тенис, хвърляне на копие и диск, планински ски скокове в планината Сиера-Гранде. В свободното си време, той работел над своите мемоари, публикувани за първи път в Буенос-Айрес през 1949 г. Без да се притеснява от протезата на десния си крак, участвал в южноамерисанския шампионат по планински ски спорт в Сан-Карлос де Барилохе и заел четвърто място. През 1951 г. Рудел извършил изкачване на върх Аконкагуа в аржентинските Анди, най високия върх в Американския континент, като достигнал до височина 7000 , но влошилото се време го принудило да се върне назад.
image
Намирайки се в Южна Америка, Рудел се запознал и се сближил с президентите на: Аржентина Хуан Перон и Парагвай Алфредо Стреснер. Той активно се занимавал с обществена дейност с избягалите от Европа нацисти и имигранти от немски произход, участвал в работата на Kameradenhilfe, както предполагали неговите противници, „НСДАП-подобна” организация, която изпращала продоволствени продукти на немските военопленници и подпомагала тяхните семейства.
През 1951 г. Рудел публикувал в град Буенос-Айрес два политически памфлета: „Ние, фронтовите войници и нашето мнение за превъоръжаване на Германия” и „Удар с нож в гърба или Легенда”. В първата книга Рудел изказвайки се от името на фронтовите войници, показва, че отново е готов да се сражава с болшевиките за „жизненото пространство” на изтока което, както и по рано е необходимо за оживяването на немската нация. Във втората посветена на последствията от покушението над Хитлер през юни 1944 г. Рудел обяснява на читателя, че отговорноста за поражението на Германия носят генералите, неразбрали стратегическия гений на фюрера, и с покушението създали условия за закрепване на съюзниците в Европа.
След изтичане на договора с правителството на Аржентина в началото на 1950-тте гг, Рудел са завърнал в Германия, където продължил успешната си кариера на консултант и бизнесмен. В 1953 г. в разгара на първия стадий на студената война, когато общественото мнение започнало по-търпимо да се отнася към бившите нацисти, той за първи път публикувал в Германия соята „Trotzdem" Рудел също се кандидатирал за влизане в Бундестага от името на ултраконсервативната DRR, но претърпял поражение на изборите. Той вземал най активно участие в ежегодните събирания на ветераните от „Имелман”, в 1985 г. открил мемориала на загиналите летци от SG2 в Бурге –Щауфенберг. Пренебрегвайки инсулта, получен през 1970 г. Рудел активно продължавал да се занимава със спорт, сам участвал в организацията на първите шампионати в Германия за спортисти-инвалиди. Последните години от своя живот той прекарал в Куфщайн-Австрия, продължавайки да дразни официалния Бон със своите крайно десни политически изказвания.
Ханс-Улрих Рудел умира през декември 1982 г. от мозъчен кръвоизлив в Лозенхайм, ФРГ на възраст 66 години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  аиг 24 сеп 2014, 14:48
   
  1
   
  0

  Ясно е, че точно тази част на сайта не се чете много и не е злободневна. Но с цялото ми уважение към цялото издателство, което седи зад форума на Криле и пан.бг.,безумие е, в един сериозен сайт, да се пишат думички, като мемУари и мемУриал. Това се набива веднага, сигурно има и доста други грешки. Предполагам сайта реално се поддържа от 1-2 души, но ако слагате текстове( най-вероятно взети от другаде) с такива грешки само ви пада нивото.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка