Warning: getimagesize(://<img src="http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/kamchia_1%20copy.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Кораб "Камчия" (1883-1952 г.)

Pan.bg 11 окт 2010 | 20:47 views (9683) commentaries(0)
image" alt="img" /> Корабът е построен през 1883 г. в Англия. В България пристига през 1907 г. под името "Де Ромас" с предназначение - яхта за княза. През 1909 г. е преименуван на "Камчия".
"Влиянието над монарха и неограничените пълномощия, получени от него, дават възможност на Пол Пишон да продължава своите сделки по доставка на кораби от Франция. Показателен в това отношение е случаят при избора и купуването на яхта за Фердинанд. Пишон лично преговаря със собственика є, като изплаща значителен аванс, преди корабът да бъде прегледан от комисия, без да се съобразява с правилата за търговските плащания. И този път финансовата обвързаност на България спрямо Франция става причина да се закупи плавателен съд с ниски качества – бившата яхта “Де Ромас”. Още при прехода є за България през ноември 1906 г. главният двигател се поврежда. Това налага да се направи скъпо струващ ремонт в италианското пристанище Месина. Отново по вина на Пол Пишон е осуетено и получаването на застраховката по аварията.
За мореходните качества на яхтата може да се съди по факта, че още след първото си излизане на море с нея Фердинанд се отказва да я пол¬зва и тя е предадена на военния флот. “Де Ромас” е построена през 1883 г. в Англия.


image
"Камчия" по време на преустройството й - 1911 г. Снимка - Архив Военноморски музей (ВММ)

Водоизместване - 105 тона.
Дължина на корпуса - 36,18 м
Дължина по палубата - 32,28 м
Височина на корпуса при мидела - 2,88 м
Водоизместване - 105 т
Газене - 2,43 м.
Скорост - 11 възла

image

Главният двигател е парна машина с мощност 250 к. с., захранвана с пара от два водотръбни котела. Запасите є от въглища са 8,5 тона. През май 1909 г. получава името “Камчия”.
До 1911 г. всички смятат “Камчия” за негоден кораб и не го използват. Едва при мобилизацията на всички налични плавателни съдове “Камчия” е извадена на хелинг за ремонт на корпуса през същата година. С обявяването на Балканската война са взети мерки за по-бързото за¬вършване на този ремонт с цел използването на “Камчия” за нуждите на флота. Решено е да бъде преустроена за минен заградител, който може да носи 10–12 мини на палубата си
в района на кърмата. Двигателят е в добро състояние, но тръбите на парните кот¬ли са прегорели, което налага да се ремонтират през време на вой¬ната.
Още преди завършването на Първата светов¬на война флотското командване предава “Камчия” на Варненското пристанищно управление, за да не попадне в ръцете на реквизиционната комисия на съглашенците. По-късно “Камчия” е включена в състава на новосъздадената Морска поли¬цейска служба.
image
През 1924 г. на “Камчия” е извършен основен ремонт и преустройство. През тридесетте години тя плава по Дунав, където взема участие в промера на реката. По време на Втората световна война “Камчия” е използвана като учебен и хидрографски кораб. Изпълнявайки подобни задачи, тя просъществува до 1952 г. , когато е бракувана."

image

image

image

image
Шасьор, "Камчия" и "Калиакра" - снимка архив сп."Клуб ОКЕАН"

image
Торпедоносците, на заден план "Камчия" - снимка архив род Панчелиеви

image

image
Снимка - Архив Военноморски музей (ВММ)

image
Снимка - Архив Военноморски музей (ВММ)
image
Снимка архив сп."Клуб ОКЕАН"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка