Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/kater_za_letnia_dvoretz_1.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

КАТЕР ЗА ЛЕТНИЯ ДВОРЕЦ (1889 г.)

Pan.bg 19 мар 2011 | 10:24 views (2812) commentaries(0)
image" alt="img" /> 14-о Народно събрание,
I-а редовна сесия (15.10.1908 г. - 31.01.1909 г.)
LXVII заседание, събота 31.01.1909 г.
Запитване на И. Хаджиев относително злоупотребленията във флотата

И така, г. г. представители, за да мога да докажа, че флотилията и морската част, за която се харчат 1.000.000 франка, е безполезна, имайте търпение да ви прочета няколко реда. Авторът на тая статия, от която ще ви прочета няколко реда, като разгледва флотилията и морската част с другите части на армията, указва на няколко примери . . .

Това, което ще чета, се намерва във "Военен журнал", година VIII, книга седма, за м. ноемврий 1895 г. (Чете) "Сега да разгледаме вашата "флотилия и морската част" с какво е напреднала, като каква полза ни е принесла и може ли да ни принесе някаква полза при сегашното й положение.

"Известно ни е, че със сформирането на нашата армия, сформировала се е "флотилия и морска част". Отначало от русите е било оставено: три колесни кораби, седем катера, две миноноски, три баржи, два бота за въглища, няколко мини, недовършена обсерватория, арсенал с дърводелница, стругалня, ковачница и литейна, няколко оръдия, митральози и няколко понтона, които са служили в руско-турската война за мост между Ромъния и България.

"В 1883 г. е купена една яхта от фирмата "Forge et Chantier de la mediterrane" за Негово Височество княз Александър I.

"В 1889 г. е бил построен в портовия арсенал един катер за летния дворец на Негово Царско Височество в гр. Варна.

"В 1892 г. на колесния кораб "Асенъ" е извадена машината и колелата, като се преобрази на "парусен кораб". Миналата година се купиха от фабриката "Danubius", Буда-Пеща, две нови баржи за по Дунава.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка