Warning: getimagesize(://): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

ДВА БОТА ЗА ВЪГЛИЩА (1879 г.)

Pan.bg 25 мар 2011 | 22:33 views (2630) commentaries(0)
img За тях съобщава народният представител Иван Хаджиев по време на LXVII заседание на 31 януари 1909 г. (събота) на I-ва редовна сесия 14-о Народно събрание. Той уточнява, че ботовете за въглища са оставени от русите като се позовава на информация от сп. Военен журнал, година VIII, книга седма, ноември 1895 г.

"И така, г. г. представители, за да мога да докажа, че флотилията и морската част, за която се харчат 1.000.000 франка, е безполезна, имайте търпение да ви прочета няколко реда. Авторът на тая статия, от която ще ви прочета няколко реда, като разгледва флотилията и морската част с другите части на армията, указва на няколко примери . . .
Това, което ще чета, се намерва във "Военен журнал", година VIII, книга седма, за м. ноемврий 1895 г. (Чете) "Сега да разгледаме вашата "флотилия и морската част" с какво е напреднала, като каква полза ни е принесла и може ли да ни принесе някаква полза при сегашното й положение.
"Известно ни е, че със сформирането на нашата армия, сформировала се е "флотилия и морска част". Отначало от русите е било оставено: три колесни кораби, седем катера, две миноноски, три баржи, два бота за въглища, няколко мини, недовършена обсерватория, арсенал с дърводелница, стругалня, ковачница и литейна, няколко оръдия, митральози и няколко понтона, които са служили в руско-турската война за мост между Ромъния и България.
"В 1883 г. е купена една яхта от фирмата "Forge et Chantier de la mediterrane" за Негово Височество княз Александър I.
"В 1889 г. е бил построен в портовия арсенал един катер за летния дворец на Негово Царско Височество в гр. Варна.
"В 1892 г. на колесния кораб "Асенъ" е извадена машината и колелата, като се преобрази на "парусен кораб". Миналата година се купиха от фабриката "Danubius", Буда-Пеща, две нови баржи за по Дунава."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка