Warning: getimagesize(://<img src="http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/OP%20copy.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Параходът "Опыт" (1887г. – “Симеон Велики”)

Pan.bg 29 мар 2011 | 00:04 views (4999) commentaries(0)
image" alt="img" /> Параходът "Опыт" (1887г. – “Симеон Велики”)

И. Тодоров, Българските военни кораби (1879-2002), Еър груп 2000

Снимка - Централен фотоархив на Министерството на отбраната

Параходът "Опыт" е построен през 1870 г. в Нюкясъл – Англия, за нуждите на Руското дружество за параходство и търговия - РОПиТ. Руското правителство го откупува, въоръжава и зачислява в състава на Черноморския флот. "Опыт" е предаден на България на 11 юли 1879 г., като отначало служи за яхта на княза.
Главните му размери са: водоизместване – 200 т; дължина 40 м; широчина 12,5 м и газене 1 м. Главният двигател е парна машина с два наклонени цилиндъра, работещи с ниско налягане. При 34 об/мин тя има мощност 60 к. с. При пълен ход котелът изразходва 380 кг въглища на час. Трите въглищни бункера побират 45 т въглища. Парният котел е цилиндричен, с обратен ход на дима, с две огнища и 25 фунта налягане на парата. Посредством две странични колела тази силова уредба с по 14 непатентовани, невъртящи се лопати му придават скорост от 18,5 км/час по течението и 13-14 км/час срещу течението на река Дунав.
Корпусът на кораба е стоманен, а палубата, надстройките, мостикът и долапите на колелата – дървени. Рангоутът се състои от една висока 5 м фокмачта и гафел със същата дължина. Корабът има и подходящо щурманско въоръжение: компас, лаг, лот и др. Вътрешното разположение се състои от входник, командирска рубка, салон с две отделения, столови за офицерския и моряшкия състав, бюфет, едно помещение втора класа, кабини в долапите и моряшки кубрик.
През време на войната "Опыт" охранява минните заграждения в района на Одеса, а през август 1877 г. влиза в състава на Дунавската флотилия, където взема участие в Сулинската операция през месец септември същата година като миночистач.
За преустройството му в княжеска яхта българското правителство заплаща само за доставената от Виена мебелировка голямата за времето сума от 10 000 лв.
През август 1883 г. корабът е определен да извършва транспортна дейност и да влачи една баржа. Това налага да се изпрати за ремонт за подмяна на загнилите дървени части и за усилване на металния му корпус с допълнителни връзки. За да бъде машината основно почистена и ремонтирана, корабът е закаран в Одеса през септември същата година.
По време на Сръбско-българската
война "Опыт" бива използван като влекач. Той снабдява Видинската крепост с храни, боеприпаси и оръжие. При сложна и опасна бойна обстановка "Опыт" извършва 28 рейса от Русе до пристанищата на Северозападна България, като превозва значително количество товари.
През 1886 г. е обсъдено предложение съставът на флотилията да се обнови. В него се предвижда "Опыт" да се преустрои на баржа, а механизмите му да се използват за друга цел. През 1887 г. поради износване възниква опасност котелът да се взриви. Същата година със заповед на регентите No 1999 корабът е преименуван “Симеон Велики”, а през 1889 г. е изпратен за ремонт в работилницата на Австрийското дунавско параходно дружество.
Създаденото ново управление на флота във Варна определя възстановения кораб за минен транспорт и заедно с двете миноноски “Ботев“ и “Левски” формира силите на Подвижната минна отбрана на България.
През 1913 г. “Симеон Велики” е предаден в разпореждане на Главното командване във връзка със събитията, довели до Междусъюзническата война. Заедно с други кораби той превозва войски, боеприпаси и други товари от Русе до Видин.
Веднъж този кораб-ветеран е застигнат край Никопол от силна буря, която от гледна точка на навигационната безопасност прави невъзможно по-нататъшното изпълнение на задачата. Бушуващите вихри закриват бреговете, ориентирите и опасните плитчини, а корпусът едва издържа бесния напор на вятъра и вълните. Въпреки това екипажът не спира кораба. Той продължава изпълнението на бойната задача, проявявайки не само героизъм, но и голямо моряшко умение. При тези тежки условия той довежда успешно пълния с войска кораб до Видин.
Когато румънските войски настъпват във вътрешността на страната през незащитената северна граница, Главната квартира издава на 1 юли 1913 г. заповед корабите на флотилията да бъдат потопени, за да не попаднат в румънски плен. На 2 юли при устието на река Русенски Лом кингстоните на корабите били отворени, а на някои от тях дъната са пробити с брадва и те са потопени.
В края на 1913 г., когато завършва Междусъюзническата война, потопените кораби са извадени, почистени и ремонтирани. Единствено ветеранът “Симеон Велики” не издържа тази операция - при изваждането корпусът му се пречупва на две.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка