Warning: getimagesize(://<img src="http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/Pti4ka%20copy.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Парният катер “Птичка” (1887 г. – “Райна”)

Pan.bg 29 мар 2011 | 23:37 views (7162) commentaries(0)
image" alt="img" /> Парният катер “Птичка” (1887 г. – “Райна”)

И. Тодоров, Българските военни кораби (1879-2002), Еър груп 2000

Снимка - Централен фотоархив на Министерството на отбраната

Шестнадесеттонният катер “Птичка” е построен в Кронщат през 1875 г. Корпусът у изработен от червен бор и има следните размери: дължина 9,35 м, широчина 2,20 м и газене 1,40 м. Парната му машина задвижва един четирилопатен винт. Запасът от гориво, който се носи от катера, е 200 кг въглища, като при пълен ход изразходва 55 кг за един час. Товароподемността му е един тон или 30 бойци с въоръжението им. Има броня за предпазване на двигателя и екипажа от противникови куршуми, както и приспособления за въоръжаване с прътови мини и буксирани мини - “крилатки”.
„Птичка" е зачислен в началото на декември 1876 г. в състава на руския черноморски флот. Цялата серия катери, между които е и „Птичка", са пребазирани от Кишинев при с. Паркан на река Днестър, където се провеждат практически занятия с екипажите им. След обявява¬нето на войната те са прехвърлени от Паркан по железницата в Галац, откъдето започва бойната си дейност. В състава на този отряд с „Птич¬ка" са поставяни минни заграждения на р. Дунав, в района между Рени и Браила. Той взема участие и в прехвърлянето на руските войски в До¬бруджа - в района на Браила, като след това е използван и в по¬строяването, охраната и отбраната на понтонен мост на същото място.
На 8 юли 1877 г. катерът е включен в един отряд с канонерската лодка „Великий князь Константин" и катера „Царевич". Този отряд ока¬зва съдействие на сухопътните войски при освобождаването на Черна вода. На другия ден катерът е придвижен нагоре по р. Дунав, за да се разузнае докъде са отстъпили турските войски след поражението им. При изпълнението на тази задача са унищожени два големи турски лагера, опожарен е един турски броненосец и е воден неравен бой с артиле¬рийския кораб „Митхад паша". На 10 юли същата година на екипажа на „Птичка" е поставена самостоятелна задача за разузнаване района на крепостта Силистра, която е изпълнена успешно.
От момента на предаването му на България до юли 1885 г. „Птичка" обслужва митническите органи във Варненското пристанище. След това отново е прехвърлен в Русе, където влиза в състава на
Дунавската флотилия. През 1887 г. катерът е преименуван на “Райна” (на името на Райна Попгеоргиева, известна повече като Райна Княгиня). Поради износване на парната му машина през 1895 г. той е изключен от състава на флотилията и превърнат в гребен бот.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка