Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/power%7E0.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Торпедни катери тип “Пауър”

Pan.bg 29 апр 2011 | 08:04 views (10034) commentaries(0)
image" alt="img" /> Торпедни катери тип “Пауър”

И. Тодоров, Българските военни кораби (1879-2002), Еър груп 2000

Като компенсация за неизпълнената доставка на катери тип “Люрсен” германците предават на флота торпедни катери тип “Пауер”, взети като трофей в Холандия. В Холандия катерите са строени по лиценз на известната английска фирма “Бритиш Пауър Боот” по проект на известния конструктор на това предприятие Хуберт Скот-Пайн.
Непосредствено преди войната Холандия закупува лиценз от “Бритиш Пауър Боот” и започва строеж на 19 катера в корабостроителната фирма “Густо Шиедам”.
През 1940 г. няколко катера от този тип, намиращи се в строеж, стават военен трофей на нахлулите германски войски. В техни ръце попада и многоброен необработен материал за постройката на други катери. Поради започването на войната оригиналните двигатели за тези катери не са доставени от Англия и те са снабдени с други, свалени от английски самолети. По проект катерите е трябвало да бъдат снабдени с по три двигателя Power Napir Sea Lion с мощност по 500 к.с. всеки. Вместо тях немците им монтират самолетни двигатели от типа Rolls-Royce Merlin-Otto с мощност по 1100 к.с., които трябвало да им осигурят скорост от 40 възла.

Основните данни на тези катери са:

водоизместване 37-40 тона;
дължина 21,34 м;
широчина на палубата 6,05 м,
широчина по водолинията 5,95 м;
газене 1,14 м.
В България новополучените катери носят бордови номера 4, 5, 6 и 7.

image
Два катера тип "Пауър" на река Дунав (отляво), следват шасьорите "Черноморец" и "Беломорец"


Те са въоръжени с по два торпедни апарата 533-мм немска система, като тези на катерите “Люрсен”. Имат и по две 20-мм зенитни оръдия Hispano-Suiza, както и по 8 подводни бомби. На тях е монтиран и апарат за поставяне на димни завеси.
Катерите No 4 и 5 пристигат по Дунав заедно с третия катер тип “Люрсен”, но при прехода до Черно море двигателите им се повреждат.
В Русе се опитват да отстранят повредите, но те са от такъв характер, че нищо не може да се направи. Решено е да се върнат за ремонт в Линц, но ледоходът попречва за това и те остават в Русе, където по-късно двигателите им са подменени. Катерите No 6 и 7 пристигат по-късно в Русе, но не напълно комплектовани и въоръжени. През лятото на 1943
г. и те влизат в състава на българския флот. Поради капризността на двигателите експлоатацията на тези катери е трудна. Въпреки това катерите от същия тип, предадени на Румъния и снабдени със същите двигатели и въоръжение, по време на войната имат забележителна активност.
image
С влизането на Съветската армия в България през септември 1944 г. катерите “Пауър” са под съветско командване за една година и са зачислени към съветския Черноморски флот. След това два от тях са върнати на България, а другите два са предадени за проучване в съветски научноизследователски институт по корабостроене. Българските торпедни катери тип “Бритиш Пауър Боот” са бракувани през 1960 г. Катери от този тип са строени и в арсенала на Soera Baja (холандска колония в Далечния изток) и в Канада, където са известни като Canadian Power Boats.
През войната такива катери плават под български, румънски, полски, канадски и английски флаг.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка