Warning: getimagesize(://): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Въоръжаване на българския флот с нова материална част

Pan.bg 24 май 2011 | 12:53 views (3090) commentaries(0)
img Въоръжаване на българския флот с нова материална част

И. Тодоров, Българските военни кораби (1879-2002), Еър груп 2000

Непосредствено в годините след Втората световна война българският флот няма разработени концепции и доктрина за по-нататъшно развитие. Върнатите след една година кораби от Съветския черноморски флот поради безмилостна експлоатация са в плачевно техническо състояние. Те са вече и морално остарели. Обновяването на флота с нова техника, оръжие и кораби е наложително. "Откровено казано, тогава не само на нас, младите, но и на командването на ВМС, включително и на командира Кирил Халачев, не му беше ясно какъв флот да строим" - пише адмирал Иван Добрев. - Трябва да се доставят кораби, но какви и колко не е ясно. Кой е евентуалният противник? Естествено Турция и намеренията на Съветската империя спрямо Проливите. Така Кирил Халачев "вижда" реализирането на програмата си, "внушена от Москва..." Ние трябва да осъществим час по-скоро сътрудничество в изграждането на морската ни отбрана със Съветския съюз".
През август 1947 г. за Москва заминава делегация, водена от Георги Димитров, в която влиза и Кирил Халачев. Провеждат се разговори в Министерството на отбраната на СССР, включително с министъра - маршал Булганин, началника на Генералния щаб на Съветската армия маршал Василевски, главнокомандващия на ВМФ на СССР адмирал Юмашев, заключителни разговори при Сталин. Изказани са опасения, че провокации от страна на Гърция и Турция могат да доведат до локална война и спешно трябва да се усили нашата отбрана. На предложения срок от 5-6 години Димитров реагира, като препоръчва срокът да не е по-дълъг от 3 години.
В края на третия ден, когато вече се очаква утвърждаването на нашите искания и делегацията се кани да отпътува, се получават указания Георги Димитров, началникът на щаба на войските генерал-майор Кинов и командващият Морските войски късно вечерта да се явят при Сталин, Халачев запазва в тайна поверителния разговор с "Бащата на народите", който би хвърлил обилна светлина върху въпроса за съветските "идеи" спрямо нашата страна и въоръжените й сили, но споделя нещо от онова, което се отнася до флота. Когато Димитров поискал от Сталин (ескадрени миноносци) разрушители, "генералният" се обърнал към Юмашев и разпоредил: "Че какво, подхвърляте им три миноносеца!". "Халачев - пише адм. Добрев, - уплашен, че не ще може да
се справи с три такива големи кораба за България, започнал да прави отчаяни жестове към Кинов и Димитров, които значели. В никакъв случай! - и сочел с показалеца на дясната ръка: "Само един!" Димитров го разбрал и помолил да ни предадат само един ескадрен миноносец. "А за какво ви е един ескадрен миноносец?" - попитал Сталин, но после сам добавил: "Е, нека да е един. На него засега ще готвите кадри!"
След десет дни от преговорите на 24 август 1947 г. съветското правителство взема решение да предаде на България един ескадрен миноносец, два големи преследвача на подводници тип БО, четири малки преследвача тип МО и шест малки преследвача тип ОД-200. На 21 септември 1947 г. корабите, предадени на България, хвърлят котва във Варненското пристанище. Ескадреният миноносец пристига два дни по-късно. На 29 септември на тях е издигнат български флаг*.

---
* Според Владимир Павлов корабите пристигат на 20 септември 1947 г., а български флаг над тях е вдигнат на 28 септември с. г. Вж. Павлов, Вл. Военноморската база във Варна от 9.IХ. 1944 до 1996 г., в: 100 години Военноморска база Варна, В., 1997, с. 98.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка