Warning: getimagesize(://): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Развитие на бреговата артилерия до 1961 г.

Pan.bg 11 юни 2011 | 08:32 views (11849) commentaries(0)
img Развитие на бреговата артилерия до 1961 г.

по сп. "Клуб ОКЕАН" 120 години български ВМС
Атанас Панайотов

Най-голям количествен ръст българската брегова артилерия получава в годините на Втората световна война. За пръв път в нашата история тогава имаме четири брегови полка с разположени батареи на Черно и Бяло море. Количествено това означава 24 батареи с 96 оръдия с калибър от 100 до 250 mm. Немалка част от оръдията обаче са морално и физически износени. Ръководено от това състояние, от започналата студена война и от интересите на тогавашния СССР към България, висшето военно ръководство след 1944 г. взема решение за коренно обновление и модернизация на бреговата артилерия.

Преди около половин век по цялото ни Черноморско крайбрежие започва мащабна рекогнисцировъчна, проектантска, строителна и монтажна дейност по създаването на нова система брегова артилерия. Към 1955-1960 г. ВМС на България разполагат с най-съвършената в своята история брегова артилерийска система, наричана тогава не без основание гръбнак на отбраната на морския ни бряг. Преобладават 130-mm Д-50, а в отделни батареи и 100-mm Д-56 оръдия.

Според изследователя на този период о.з. полковник Петко Велев за първи път бреговата ни артилерия е:

- създадена от чисто нови, скоро конструирани и произведени оръдия;
- с подчертана голяма точност на огъня;
- с голяма скорострелност: всяко оръдие е в състояние да дава изстрел на всеки 6 секунди, докато при старите системи това е възможно на 1-2 минути;
- с далекобойност, превишаваща значително тази на артилерията на големите кораби у тогавашния вероятен противник.

Две групи офицери се обучават в СССР (1948-1949 г.), а две групи курсанти – през 1950 и 1954 г. Офицери се обучават също в бреговия полк във Варна и във Военноморския факултет на Военнотехническата академия през 1954-55 г. Отделни матроси (тогава срокът на службата е 4 години) дори сдават успешно изпит за управляващи огъня на батареята!

Организационно бреговата артилерия се състои от два полка в Бургас и Варна. Те имат по два дивизиона с по няколко батареи. Повечето батареи са 130-mm, стационарни. Три са противокатерни (универсални, т.е и зенитни). Има и един отделен дивизион от старата система “Шкода” с две триоръдейни батареи. През 1957 г. е получена 130-mm батарея на механична тяга. Общо към 1955 г. ВМС разполагат със 17 батареи и към 2000 души личен състав – непознат
дотогава връх в развитието на този род сили във флота.

През десетилетието до 1960 г. много неща у нас и по света променят основни понятия във военната област. Започват спорове и борба на мнения, но в тоталитарната система, а и при принципа на единоначалието решението се взема единствено от старшата инстанция. След 1956 г. все по-често се лансира идеята, че бъдещата война, ако тя се състои, ще се води от авиация, ракетно-ядрени оръжия и подводници, тъй като другите оръжия са уязвими.

Всичко това води до чести реорганизации и съкращения във ВМС и особено в Бреговата артилерия. През 1956 г. са закрити щабовете на двата артилерийски полка и дивизионите преминават на подчинение към военноморските бази във Варна и Бургас.

На 30 април 1961 г. командванията на двата брегови полка получават заповед в срок от 30 дни да се разформироват.

Командният състав от всички звена е изненадан и озадачен. Трудно се възприема особено онази част от заповедта, която предвижда техниката от батареите да бъде нарязана и сдадена като метални отпадъци за вторични суровини. Недоумението им се усилва от това, че оръдията са нови, с живот докъм 2000 изстрела при използване на резервните леери, а фактически са изстреляни по около стотина снаряда.

След едномесечен щурм заповедта е изпълнена. Част от офицерския състав е изпратен да усвоява нова техника. Други, които имат необходимия трудов стаж, отиват в пенсия. Трети са разпределени до дослужват в различни поделения на армията и флота.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка