Плевнелиев започна да отлага намеренията си

Pan.bg 22 апр 2012 | 09:48 views (2465) commentaries(0)
img Плевнелиев започна да отлага намеренията си

Сам обявява заседания на Консултативния съвет за национална сигурност, но такива не се случват

Спирдон Спирдонов (от www.argumenti-bg.com)

В края на миналия месец Консултативният съвет за национална сигурност при президента трябваше да е коментирал основните моменти по устройствените закони и задаващата се реформа в службите за сигурност. Все още подобно заседание не се е състояло. Няма и обявление за него.

Това че събитието ще се случи до края на март се заговори още в началото на мандата на президента Росен Плевнелиев. Лично новият държавен глава го насрочи в изявление след срещата си с премиера Бойко Борисов на 25 януари. Двадесет дни по-късно потвърди датата на срещата си с оперативното ръководство на НСО. Февруари и март тази воля беше изключително ясно изразена, докато не започна т.нар. месец за политически консултации на президента и преди всичко, след като бе сформирана работната група за подготовката на устройствения закон за службите за сигурност или поне на концепцията за него.

След като нещата не станаха до края на март, Росен Плевнелиев насрочи друга дата

В началото на април той информира журналистите, че ще се запознае с доклада на работната група. След това ще проведе предварителна среща, на която да се изчистят някои спорни въпроси, а към 20 април ще бъде заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. И този срок изтече.

Няма съмнение, че президентът е запознат не само с доклада на работната група, който между другото предизвика доста различни мнения в обществения дебат, колкото, разбира се, го има по този въпрос. Знае се, че силните фактори в системата за сигурност – МВР и МО, побързаха да изразят несъгласие с някои екстравагантни идеи, които търсят работа за още един вицепремиер в кабинета „Борисов”. Може би точно затова държавният глава вече

не беше толкова конкретен в намеренията си, когато направи първото си обръщение в парламента

на 5 април: „Продължаването на реформата в сектор „Сигурност” трябва да доведе до постигането на по-висока ефективност и интегриран подход в системата. Регламентирането с отделни закони на дейността на Националната служба за охрана, служба „Военна информация” към Министерството на отбраната и Националната разузнавателна служба, както и усъвършенстването на механизмите за контрол и координация между службите, са важни стъпки в правилната посока и те могат
и трябва да се случат през 2012 година.”

Остава да видим дали този ангажимент- нови закони на службите и подобрена координация през тази година, ще бъде изпълнен.

Засега реформата в сферата за сигурност е най-вече кадрова

Един от първите президентски укази бе за пълна промяна на ръководството на НРС. Идването на Росен Пленлевиев на „Дондуков” №2 създаде условия министърът на отбраната да назначи титулярен началник на Военното разузнаване.

Междувременно пак се заговори за коалиция на ГЕРБ със сините. А те имат по-друг замисъл за организирането и структурирането на разузнавателната общност в България. Вече го написаха, вкараха го в закон за Държавна агенция за разузнаване, но ГЕРБ не го подкрепи. Може пък сега да се стигне до някакъв компромис. И това да отлага обявяваните от президента заседания на Консултативния съвет за национална сигурност. Ако нямаше политически сметки, нямаше да бъде истина.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка