Законите за спецслужбите – до април следващата година

Pan.bg 25 апр 2012 | 18:19 views (6158) commentaries(0)
img otbrana.com

До края на тази година трябва да бъда готови устройственият закон за системата за сигурност и конкретните закони за спецслужбите. За това са се договорили с пълен консенсус участниците в днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, стана ясно от изявлението на президента Росен Плевнелиев. Ако намеренията станат факт, до април следващата година Народното събрание трябва да е гласувало законите.
Тепърва ще се разработват законите. Изключение прави само законът за военното разузнаване. Той е готов, дори бе оттеглен от последното заседание на правителството. Решението е в този период да получи необходимата актуализация. НРС ще мине на подчинение на Министерския съвет, а НСО ще остане към президентската институция, каза Росен Плевнелиев. Той обеща обществено обсъждане на законите.
Съветът за сигурност към Министерския съвет ще продължи да има само координиращи функции. Премиерът твърдо остава негов председател. Той няма да има възможност да преопълномощава. Член на съвета ще бъде вече и министърът на финансите. Вицепремиер, който да координира службите, няма да има, каза министър-председателят Бойко Борисов. Тези, които са искали това, вече не са по местата си, стана ясно от неговите думи.
По втората точка - енергийната ефективност в контекста на националната сигурност, също имало общо разбиране с изключение на позицията на БСП.

Росен Плевнелиев: Ефективно взаимодействие между службите може да стане само в Министерски съвет чрез Съвета за сигурност
ФОКУС

Съветът за сигурност към Министерски съвет не е шапка на службите. Това е консултативен орган на Министерски съвет, създаден преди много години, и е директно на подчинение на министър-председателя. Това каза президентът Росен Плевнелиев след първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Обединихме се около това, че е необходимо ефективно взаимодействие между службите и в никакъв случай работа на парче. Това може да стане единствено и само в Министерски съвет, чрез Съвета за сигурност като звено за координиране”, посочи Плевнелиев.
„Същевременно всички сме категорично на мнение, че министър-председателят не може и не бива да преупълномощава когото и да било във връзка с неговите компетенции като председател на Съвета за сигурност. Категорични сме, че министър-председателят остава еднолично да отговаря за съвета и това е една нормална европейска практика”, каза държавният глава.
Той допълни, че вътрешният министър Цветан Цветанов е подкрепил позицията, че
не бива да има преупълномощаване.
Съветът за сигурност към Министерски съвет не кадрува и не управялва отделните служби, подчерта президентът. С общия устройствен закон за националната сигурост ще стане категорично ясно как всяка една от службите се вписва в обща система за национална сигурност, допълни Росен Плевнелиев. След 22 години работа в сивия сектор на няколко служби ние излязохме с национална паозиция и ясни срокове, каза още държавният глава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка