Плевнелиев загуби разузнавателната служба...

Pan.bg 25 апр 2012 | 18:46 views (2028) commentaries(0)
img Националната разузнавателна служба ще премине на подчинение на правителството, а не както беше досега - на президента. Под неговата юрисдикция остава Националната служба „Охрана". Това стана ясно след първия консултативен съвет по национална сигурност в мандата на президента Росен Плевнелиев. До декември ще бъдат внесени в парламента общ устройствен закон за националната сигурност, както и закони за работата на НРС и НСО. Те трябва да бъдат приети до април 2013 г., като изключително важен ще бъде и парламентарният контрол върху спецслужбите.
Съветът за национална сигурност към Министерския съвет ще се оглавява лично от премиера, а за трети вицепремиер, отговарящ само за спецслужбите, и дума не е ставало. В това бяха категорични представителите на управляващите след заседанието на консултативния съвет. Президентът Росен Плевнелиев: „Съветът за сигурност към Министерски съвет не е шапка на службата. Това е консултативен орган на Министерски съвет, създаден преди много години. Той е на подчинение на Министерски съвет и директно на подчинение на министър-председателя".
След заседанието вътрешният министър Цветан Цветанов също потвърди, че никога не е искал МВР да сложи ръка върху контрола на спецслужбите. В доклада му е имало единствено предложение при отсъствие на премиера, заместникът му да ръководи заседанията: „Направих оттегляне на частта от доклада, за да може наистина да се постигне този политически консенсус и да не остава абсолютно никакво съмнение в някого, че някой би могъл да пренебрегне премиера".
БСП обаче също заяви претенции, че именно заради опозицията се е стигнало до консенсусно решение в сектора на сигурността и няма да има концентрация на власт. Левицата обаче отправи остри критики към другата тема на заседанието - енергийната сигурност, където управляващите определиха като топ приоритет енергийната ефективност. Лидерът на партията Сергей Станишев: „Засега се хвърлят само димки - седми блок в Козлодуй, няма никакъв анализ засега, има от времето на Тодор Живков. Ние сме изцяло в ръцете на руската страна".
Плевнелиев обеща да свиква консултативния съвет на всеки три месеца.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка