Армията влезе в седмицата на голямото очакване

Pan.bg 24 сеп 2012 | 09:05 views (4195) commentaries(8)
img Спирдон Спирдонов
www.otbrana.com

До края на тази седмица трябва да стане ясно с колко ще бъдат увеличени военните заплати. Поне така обеща министърът на отбраната в петък. Постигаме постепенно сближаване с позициите на Министерството на финансите, каза той. Считам, че до края на месеца ще постигнем консенсус и ще има определен процент на увеличаване на възнаграждението на военнослужещите, но какъв ще е той ще се реши при обсъждането на бюджета до края на месеца, посочи още Аню Ангелов, цитиран от неговия пресцентър.

През тази седмица трябва да се разкрие голямата конспирация, свързана с едно писмо. То било изпратено от финансовото министерство към отбраната, вътрешните работи и ДАНС. Каза го Симеон Дянков на 3 септември в Пловдив. На следващия ден Аню Ангелов все още не беше го получил и дори заяви, че не приема оферти чрез медиите. Все пак от финансовото министерство потвърдиха, че такова писмо е изпратено, но не разкриха съдържанието му, защото било служебно.

Медиите „откраднаха” тайното писмо и понеже няма друга информация е логично потърпевшите да му повярват. От него стана ясно, че най-малко ще бъдат увеличени военните заплати. Дянков пратил писмото до Аню Ангелов, Цветан Цветанов и Константин Казаков с готовата сметка, че ще вдигне парите на хората в МО с 5,8%, в МВР - с 11,7%, и в ДАНС - с 12%. Само че с ултиматум за отказване от привилегии. Според Дянков привилегии, според потърпевшите компенсации за ограничени права, но при всички случаи става дума за ощетяване. За съжаление всичко това е малко или много апокрифно. Проблемът е социален и то в голяма степен за силовите ведомства, а те заедно с финансовото си играят на криеница с хората.

Преговорите трябва да завършат в края на тази седмица. Ще научим крайните резултати. От къде обаче започнаха те, остава въпрос без отговор. Вярно ли е това, което разпространяват медиите? Макар че говорим за открито управление, включително и за Министерството на отбраната, което получи най-висок рейтинг през тази година за активна прозрачност сред всички централни органи на изпълнителната власт, съдържанието на писмото не бе официално обявено. В такива случаи винаги остава съмнения за скрито-покрито.

В интерес на истината министърът на отбраната вече обяви един от резултатите от преговорите. Той обясни, че е постигнато съгласие
относно разграничаването на привилегиите и компенсациите на военнослужещите. Това трябва да предполага, че 20-те заплати, които са трън в очите на Симеон Дянков, както и годишните отпуски, няма да се пипат. Всичко било компенсации, но останала една привилегия. Това било наличието единствено на изискване за осигурителен стаж при пенсиониране на военнослужещите, но не и за възраст. Най-вероятно на това поле ще бъде компромисът. Така че в армията нека се заредят с търпение и да чакат поредното развитие на пенсионната реформа при тях. Може да се пенсионирате например при 27 години осигурителен стаж, но пълната пенсия ще вземете, като навършите 55 години. Или друга възраст според званието. Това предстои да го видим.

Има мнение, че ако се върнем 16-17 години назад може да се намери най-доброто решение за военнослужещите. Става дума за тогавашната формула за определяне размера на заплатите, която залегна в Закона за отбраната и Въоръжените сили не без участието и на днешния министър на отбраната. В края на 1995 г. депутатите регламентираха, че размерът на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя на база на средномесечни заплати на заетите лица в бюджетната сфера, съобразно данни на НСИ. Със Закона за бюджета за 2003 г. обаче правителството на Симеон Сакскобугготски промени тази регламентация. Реши, че всяка година именно със Закона за държавния бюджет ще се определя размерът на най-ниското възнаграждение. Така е до днес. За 2012 г. е 376 лв. Едва ли средната бюджетна заплата днес е само толкова. Особено след като бяха вдигнати преди месец парите на държавните служители с 20 процента.

Има логика за връщане към старото положение. Налице са такъв принцип и такава практика в момента. Народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на НСИ. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

Така че седмицата на голямото очакване в армията започна.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Napalm 24 сеп 2012, 09:57
   
  0
   
  0

  Вън на цялото правителство от парламента.Само така,може да стане нещо положително,не само в армията но и за целият отруден и мизeрстващ народ.Чудно ми е с каква наглост се канят господата управляващи да ни ръководят още един мандат.НЕ, благодаря!!!

 2. #2
  axa 24 сеп 2012, 11:35
   
  0
   
  0

  Поредното безумие на А.А.Дано не съм лош пророк но скоро в армията ще останат само дъртите полковници и генерали които това не ги бьрка защото те са на принципа НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ А НА ДРУГИТЕ Е.И ИМ М.ТА

 3. #3
  Ум Белия Делфин 24 сеп 2012, 14:08
   
  0
   
  0

  Четете и плачете:
  http://www.dnevnik.bg/morski/2012/09/24/1912425_pri_pensioniraneto_na_voennite_veche_shte_se_vzima/
  Тоя ще ни е... в г....

 4. #4
  Ум Белия Делфин 24 сеп 2012, 16:41
   
  0
   
  0

  Мдаммммм....интересни времена идат! интересни!
  Но все с9и мисля че това е партенка или поне не може да стане от раз

 5. #5
  аха 24 сеп 2012, 19:49
   
  0
   
  0

  ДО УМ БЕЛИЯ ДЕЛФИН !ОТ тези малоумници може да очакваш всичко!

 6. #6
  Кака Анка 24 сеп 2012, 20:42
   
  0
   
  0

  Аньо,ти си знаеш...!

 7. #7
  nikola 24 сеп 2012, 22:29
   
  0
   
  0

  Taka, e полицаите са на улицата.Няма кой да ги подкрепи.Мамицата Ви.ГРОБ

 8. #8
  шишо бакшишо 25 сеп 2012, 16:16
   
  0
   
  0

  Цялото управление на Б.Б е една помия,докараха народа до дъното.Настроиха хората срещу МО МВР като им промиха мозъците с така наречените превилегии,изобщо, разделяи и владеи.Такова отношение към собствените силови ведомства няма никаде по света.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка