Българинът започна да забравя какво прави армията

Pan.bg 29 сеп 2012 | 09:17 views (2902) commentaries(1)
img Спирдон Спирдонов
www.otbrana.com

От 2 до 4 октомври на полигон „Корен” ще се проведе командно-щабно учение „Траен мир 2012“ на Сухопътните войски. Темата е „Участие на бригада „Специални сили“ в операция по възстановяване и поддържане на мира, в състава на Многонационални съвместни оперативни сили“. Задачи ще изпълняват около 900 военнослужещи от военните формирования в Пловдив, Стара Загора, Асеновград, Сливен, Пловдив, Мусачево и София.
На 6 октомври послучай Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация авиобаза Граф Игнатиево ще бъде домакин на Открит летателен ден.

Зрителите ще могат да наблюдават действията на летателните екипажи по прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне, стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа „бързо въже”, маневрен въздушен бой между изтребители и др.

В последно време тези информации не предизвикват голям интерес в българската общественост. Причината не е в тяхната маловажност. Напротив! Оказва се обаче, че острият социален проблем в армията е достатъчно силен, за да скрие зад завесата подготовката на военнослужещите. С какво българите свързват днес армията? С мъчителните преговори за увеличаване на заплатите на военнослужещите и с изявленията на министри и други фактори, че ползват големи и едва ли не незаслужени привилегии.

Пробивът в социалната политика по отношение на хората в отбраната остави на заден план дори и денонощното участие на военнослужещите в т.нар. мисия за подпомагане на населението, т.е. гасене на пожари, спасителни действия при наводнения, други бедствия и катастрофи. Забравихме и сънародниците ни с пагони далеч зад граница. Какво правят, как са, кога се връщат, кога си заминават? Спряхме да задаваме такива въпроси. Такъв е резултатът от небалансираната отбранителна политика. От неразбирането, че на военнослужещия трябва да се осигурят максимално добри възнаграждения и битови условия, за да се изисква от него висока степен на професионализъм.

Ще продължа с примерите. От откриването на учебната година във Военна академия „Георги С. Раковски” и във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” дойдоха вестите какво мисли министърът на отбраната за заплатите на военнослужещите, но не и състоянето и проблемите на самите учебни заведения. Има всички основания и честването на 100-годишнината от Балканската война да мине незабелязано за сметка на постоянния въпрос за
какво ще стигне военният бюджет през следващата година.

Ако нещата продължават така, обикновеният българин съвсем ще забрави, че имаме армия. Още повече, че войскови поделения има на по-малко от половината от територията ни. Тогава ще е късно да се търси отговор на въпроса за падащото доверие към армията ни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  wizard 29 сеп 2012, 22:24
   
  0
   
  0

  ......винаги идва момент когато се налага да си спомним за "нещото" наречено армия, и какво може да прави то в интерес на гражданите и държавата.....тогава обаче само ще си спомнят, а къщите ни ще горят и ще се давят хора за съжаление...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка