Опорочават и Ботев! Събуди се българино!

Pan.bg 05 яну 2013 | 13:20 views (3420) commentaries(3)
img otbrana.com

На някои много им се иска народът ни да тъне в безпросветен мрак, да няма славна история и национална памет, да няма велики поети и славни герои, които ни дават самочувствие и гордост, че и ний сме дали нещо на света.

Подполковник от резерва Петър Ненков, военен историк

През последните няколко години зачестиха опитите на външни и наши псевдоисторици и родоотстъпници да се гаврят с най-светлите и трагични страници от нашата история, върху които се гради българския национален дух и народната памет. Те са темелите на българската нация, които ни карат да се самоуважаваме и да се гордеем, че сме българи .

Пионер в това отношение преди години бе опитът на един инициативен комитет да построи паметник на Сюлеймановите главорези на светия за всеки българин старопланински връх Шипка, от който изгря Свободата на България след пет века на робство.

След това се появиха българската изкуствоведка Мартина Балева и австрийският учен от Свободния университет в Берлин, д-р Улф Брунбауер, които твърдяха, че Баташкото клане от 1876г. било мит! Това искрено ме потресе, защото бе гавра с паметта на изкланите от башибозука невинни жени, деца и старци в Батак през април 1876г. Батак е национална светиня за всеки българин, който милее за своя род и родина. Ако искаш да обикнеш още по-силно България с нейната героична и трагична съдба, трябва непременно да посетиш църквата в Батак, да се поклониш пред костницата, в която се съхраняват черепите и костите на тези великомъченици на българската Свобода и да сведеш мълчаливо глава пред онзи страшен кладенец в храма, издълбан с нокти от майките, за да наквасят напуканите от пожара, устни на умиращите им невръстни рожби.Трябва да коленичиш пред дръвниците, на които са рязали главите на тези българи и да запомниш завинаги, че ако я нямаше тяхната масова саможертва, нямаше да я има днес нашата Свобода.

Като българин ми стана обидно, че един австриец тръгва да изопачава грубо общоизвестни факти от нашата история, които са жалоните на националната ни памет. По-страшното в случая, обаче е, че в това гнусно дело му партнира една българска изкуствоведка. Мисля, че тази жена няма моралното право
да нарича себе си българка.

165 години от рождението на Ботев, се намери някаква комисия , която иска да изхвърли от учебниците по литература творчеството му, защото пораждало дискриминация към турското малцинство у нас. Стиховете на Ботев са записани със златни букви в Сорбоната, като шедьовър на поетичната мисъл! Същата комисия изкара най-великия българин Васил Левски че е смутител на реда и законността в Османската империя- сиреч криминален престъпник, който се заслужавал бесилото!?

За съжаление и някои мастити учени се включиха в този недостоен хор със своите опити за нов прочит на българската история. Те написаха, че Левски никога не е изричал своята крилата мисъл: „Ще имаме едно знаме на което ще пише свята и чиста република”, че не се е срещал с Ботев във вятърната мелница край Букурещ, че бил убиец и организатор на революционния терор.

Други изкараха Ботев „ терорист”, заради това че превзел кораба „ Радецки” за да преведе четата си от Влашко на българския бряг .И колко е бил прав той, когато простенал: „ И аз съм тръгнал тоз народ да го освобождавам!”

Наскоро в един сайт прочетох статията „Априлското въстание – подвиг или позор” пак на някаква историчка, на която не иска да назовавам дори и името. В нея тя едва ли не изкарва, че българите сами са си виновни за геноцида извършен от турците при разгрома на въстанието, понеже също били вършели жестокости спрямо мюсюлманското население. Нима репортажите на Макгахан, Жирарден, Иван дьо Вес тан, статиите на Уилям Гладстон, писмото на Гарибалди и онази паметна реч на Виктор Юго във френския парламент, в която той се обръща към съвестта на европейските политици да спрат клането над българите - са фарс и лъжа!Госпожо, ако имате малко съвест, засрамете се! Всеки народ има теми от своята история , които са светая светих. За тях той не говори с гръмки фрази, защото са изпълнени с трагизъм и саможертва, а само тихо сваля шапки и мълком коленичи…

За нас тези теми са Ботев, Левски, Априлското въстание, Шипка и др….Кощунство е че, българската държава търпи няколко самозабравили се чиновници и учени да се гаврят с най-святите икони на българския национален дух, които присъстват в живота ни от люлката до гроба. Много ми се иска да вярвам, че тази гавра не е целенасочен и тенденциозен факт, защото, без делото и саможертвата на Левски, без живота и поезията на Ботев, без масовата хекатомба пред Олтара на Майка България на априлци и на опълченците на Шипка - историята ни би била равна и скучна като пустиня. След тяхната смърт, България се промени много.Мина през няколко вътрешни катаклизми и войни, преживя две национални катастрофи, плати с живота на стотици хиляди свои чеда за политическия далтонизъм и недалновидно управление на държавния си елит, проиграл с лека ръка съдбата й. След Освобождението, младата българска буржоазия впуснала се в котерийни борби за власт, бързо забравя светлите възрожденски идеали на Ботев и Левски за чиста и свята република и оставя гробовете им да буренясат.Това кара потресеният Вазов да напише „Епопея на забравените”.

Днес, сякаш колелото на историята отново се повтаря. Много от новоизлюпените парвенюта, увлечени в първоначалното натрупване на капитал, обичат да слагат в кабинетите си образите на Ботев и Левски в скъпи рамки , като оправдание за корумпираните си души и гузната си съвест. За всички тях, и преди и сега, стиховете на калоферския бард: „Патриот е, душа дава за наука, за свобода, но не свойта душа, брате, а душата на народа” – кънтят със страшна сила .

На някои много им се иска народът ни да тъне в безпросветен мрак, да няма славна история и национална памет, да няма велики поети и славни герои, които ни дават самочувствие и гордост, че и ний сме дали нещо на света. Защото народ без минало е като дърво без корен, което лесно можеш да изтръгнеш и направиш на подпалки! Всуе! На всички тях ми се иска да им кажа: Господи прости им, те не знаят, какво правят? Напук на всякакви бюрократични скудоумия, едно е повече от сигурно. Ботев, Левски, Бенковски и Каблешков ще си останат вечно живи в душата на своя народ, докато има на света държава, наречена България.И няма сила, която да изтрие подвига им от съзнанието на българите.

И накрая ми се иска да направя един аналог. В Турция отдавна се знае, че през последните години от своя живот Мустафа Кемал Ататюрк е злоупотребявал с алкохола и е имал връзки с редици известни жени. Ала тази тема е табу не само за медиите, но и за обикновените хора, защото той е кумир и баща на турската нация и създател на буржоазнодемократична Турция! Поне в това можем да се поучим от тях!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  димитър димитров 05 яну 2013, 19:40
   
  0
   
  0

  мнооого думи все хубави..ама не се разбира за каква историчка и каква точно информация става въпрос...само разтягане на локуми

 2. #2
  Тони 05 яну 2013, 20:37
   
  0
   
  0

  ОК!
  г-н Ненков, каква информация имате за "партизанската бригада "Чавдар"?

 3. #3
  оракул 05 яну 2013, 22:20
   
  0
   
  0

  ОК!
  А каква информация имате за "Партизанската банда ГЕРБ"?
  Хайде да се съсредоточим върху подмяната на истинската история, защото това с партизаните не е история, понеже продължава и до днес.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка