Нарязахме танкове и самолети. Политиците лишиха българските ВМС от бъдеще

Pan.bg 26 фев 2013 | 08:32 views (4009) commentaries(4)
img http://www.vestnikataka.bg/2013/01/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7/

Нарязахме танкове и самолети, САЩ ни изпращат джипчета
В края на мандата триото Станишев-Сакскобургготски-Доган разпродава военни имоти на безценица.
„Хамър“-ите от САЩ заминават направо за Кабул.Публикуваме поредица от материали по темата „Кой и как унищожи Българската армия“, за да напомним на престъпните управници, че нищо не е забравено, а на българските патриоти – че е време да потърсим възмездие. Видяхме как тройната коалиция провеждаше системно и методично голямото съсипване на армията, оправдавайки го с изискванията на партньорите от НАТО. Сега ще видим още подробности от далаверите, направили богати мнозина търговци и прекупвачи на ненужна военна техника.

(Продължение)

В началото на юли 2008 г. зам.-министърът на отбраната Спас Панчев заявява, че започва предислокация (разбирай закриване) на последното военно поделение в Разградска област. Чуваме за пореден път заученото оправдание, че съкращенията се налагат понеже България била на четвърто място в света по брой военнослужещи на глава от населението… (Явно стиковката в говоренето на глупости не се е състояла по план, защото в началото се твърдеше, че сме били на пето място, но има ли значение?)
В края на 2008 г. армията ни получава 52 американски военни автомобила „Хамър“ на стойност 17 милиона долара, осигурени от САЩ по линия на фонд „Солидарност за коалиционните сили в Ирак. Странно в случая е, че нашият съюзник и по-голям “брат“ ни залъгва с джипчета, докато ние си нарязахме всичкото въоръжение и имаме нужда от нови танкове, хеликоптери, самолети,… които едва ли някога ще ни ги даде… (Познатата роля на по-малък брат, само дето преди танковете и ракетите бяха за сметка на влакови композиции с домати и компоти!)
Отново в края на 2008 обществеността разбира, че от веригата супермаркети

„Кауфланд“ си харесали бившето военно поделение на КЕЧ в Дупница

и ще участват в търга за продажба на военния имот. Представители на немската търговска верига са направили оглед на имота в началото на ноември. Обявената първоначална цена за бившия КЕЧ в Дупница е 1 116 822 лв. Върху терена с площ 12 дка. са разположени 28 едноетажни сгради. „Очаквахме повече кандидати, тъй като в сравнение с цените на недвижимите имоти в центъра на Дупница началната тръжна цена на бившия КЕЧ е много ниска, излиза по-малко от 100 евро на квадрат“, коментира инж.
Дорянов – експерт в бившето военно поделение на КЕЧ в Дупница.Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ – офис Дупница. За сравнение, цените на имотите в центъра на града били около 700 евро на квадрат. Представителите на „Кауфланд“ останали доволни от огледа на имота, както и от факта, че той е определен според кадастралната карта на Дупница за жилищно и административно строителство. Междувременно става ясно, че Министерството на отбраната е обявило за продажба още 10 от най-атрактивните си имоти в Югозападна България, които са с обща начална цена около 2 млн. лв. Търговете с тайно наддаване за тях трябва да приключат до края на 2008-а. Най-атрактивни имоти са бившите казарма и военен лагер в местността Завоя в землището на село Кресна. Бившата казарма е с обща площ 78 920 кв. м. с 27 сгради и начална тръжна цена 945 269 лв. Бившият военен лагер е с площ 63 650 кв.м. и начална тръжна цена 436 348 лв. В Кресна се продават още кафе-сладкарница, хотел и сутерен. Бившият изнесен команден пункт в село Илинденци също е обявен за продажба. Той е с площ 5 534 кв. метра и сграда от 76 кв. и е оценен на 12 618 лева. Магазин в центъра на Благоевград с площ 78, 86 кв. м е оценен на 42 834 лева. Други, по-малки бивши военни обекти, които ще бъдат разпродадени до края на 2008, са в Симитли, село Логодаж и град Сандански…
Както всяко едно от продажните ни правителства и тройната коалиция в края на мандата си пришпорва процедурите по закупуване на каквото и да било. Месеци преди изборите

кабинетът „Станишев“ решава да побърза и капарира военни сделки за около 2 млрд. евро.

Това са проектите за придобиване на нов изтребител за българските ВВС (прогнозна стойност около 1 млрд. евро), нови корвети (при 4 бр. също около 1 млрд. евро) и нова комуникационна система. Изненадващо шефът на парламентарната група на БСП и доскорошен председател на комисията по отбрана Ангел Найденов обявява, че до края на 2009 г. започват разговори за купуване на ескадрила нови изтребители (около 20). Перспективите за българските ВВС най-сетне изглеждат оптимистични – 16 самолета МиГ-29 могат да бъдат ремонтирани до април 2009 г., като разчетите са тези машини да служат на страната ни поне до 2029 г. – поне така твърдят от ВВС. (Това, както става ясно, не се осъществява.)
Две седмици след пришпорван
ето на този проект премиерът Сергей Станишев обяснява пред офицери във Военната академия, че скоро трябва да приключи и проектът за осигуряване на „Тактическа комуникационно-информационна система на БА“. Правителството е одобрило да бъдат похарчени около 220 млн. евро и в началото на декември 2007 г. разрешава стартирането на процедура за възлагане на обществена поръчка по приоритетен инвестиционен проект за модернизация на Българската армия. Той трябва да бъде реализиран до 2022 г. със средства, които ще се залагат всяка година по бюджета на МО. Конкурсът обаче не стартира много време, тъй като експертите от МО и ГЩ не могат да зададат правилните параметри. По-просто казано, не знаят точно какво искат. На българския пазар за телекомуникации се предлагат множество услуги, които биха вършили работа на военните за много по-малко пари от 220 милиона евро -мобилни връзки и безжичен интернет. Експерти, какво да ги правиш…
Армията има един злополучен опит от миналото, когато се налага няколко пъти да се преработва прословутата система ПИКИС. В края на 1998 г. тогавашният военен министър Бойко Ноев подписва с американската фирма „Маркони Комюникейшън Дивижън“ договор за изграждане на комуникационна системата ПИКИС. Стойността на цялостния проект е близо 1 280 000 долара, а изграждането трябва да завърши до 30 септември 2000 г. Към 2009-а още не е довършена. Войската и до ден днешен дава финансови средства за нейното доработване, адаптиране и осъвременяване, за да върши работа. Многократно са били надхвърляни заложените за нея финансови средства.
Прокуратурата не открива виновни за лошата сделка. Странно отново… Ако се тегли чертата и се определят финансовите загуби за държавата и армията, сигурно ще има самоубийства!
(Следва)

Последици от договори, подписани на тъмно

М 1117 „Гардиън“ – 2 милиона лева за безполезна купчина желязо.

В същото време, докато правителството сключва безумни договори на безумни цени, от Генералния щаб настояват да се купят за армията ни нови 30 бронирани колесни машини М 1117 Гардиън“. (само за информация – за тези пари могат да бъдат закупени около 170 реиновирани танка Т-72). За сделката трябва да бъдат намерени 60 млн. лева. Единствената пречка е, че американската фирма „Текстрон Марин & Ланд Систъмс“ не е изпълнила стар контракт. Над една година се точи доставката и оборудването на 7 бронирани машини от същия клас. Шест БТР-а „Гардиън“ стоят в двора на база „Инвикта“ в афганистанската столица Кабул, а една машина е паркирана в поделението в Стара Загора. В края на 2008 г. военният министър Николай Цонев обявява, че за едногодишното забавяне американската фирма е платила неустойка от 112 630 евро. Една година обаче фирма „Текстрон Марин & Ланд Систъмс“ не може да достави и монтажа на система за оптикоелектронно противодействие, както и преносим компютър за две от бойните машини. Договорът с американската фирма е подписан за много кратко време и на тъмно в края на 2007 г. Тогавашният военен министър Веселин Близнаков твърди, че тази фирма е избрана, тъй като е обещала да достави най-бързо машините в Афганистан, за да патрулират българските военни. Месеци по-късно следващият министър – Николай Цонев, обяснява, че конкурсът е нагласяван многократно от специалната комисия, за да спечели точно тази фирма. Председателят на комисията ген. Иван Добрев, който е и шеф на Сухопътни войски, пък обяснява, че заданието е променяно в 16 пункта – под натиск на зам. военните министри. Какво се оказва в крайна сметка – някой по линията пак е прибрал пари, а за военните отново нищо.

Поръчката на нови корвети е заради 10-те% комисиони

Най-безумен си остава проектът за изграждане на нови корвети. Ако техният брой е четири, то за построяването им ще отидат около 1 млрд. евро. Премиерът Станишев обещава на президента на Франция Никола Саркози при посещението му в България, че поръчката ще бъде възложена на френската компания „Армарис“. Според актуализирания План 2015 военният ни флот разполага с 6 бойни кораба – фрегатите „Смели“, „Дръзки“ и „Горди“, както и корветите „Мълния“, „Бодри“ и „Решителни“. (ВМС имат и четири ракетни катера, но са по-леки от 500 тона и не влизат в клас кораби.) Всички те притежават достатъчен боен капацитет за участие в операции на НАТО в акваторията на Черно и Средиземно море. Имаме и 16 кораба за бойна поддръжка – повечето от тях миночистачи, и 6 спомагателни кораба. Тяхното предназначение е за опериране в Черно море. Стои въпросът: За какво са ни нови съдове, като и сегашните не ги използваме? И по-добре, тъй като единствената двумесечна мисия на фрегатата ни „Дръзки“ до бреговете на Ливан излиза около 2.8 млн. лв. Хубавото е, че тази мисия е компенсирана от ООН.
В различните страни има различни изисквания колко дни в годината един военен кораб трябва да плава. Повечето са над половин година. България не може да си позволи такова нещо, но не е ясно защо трябва да се обвързва финансово и технически със супермодерни корвети, които трябва да са непрекъснато в мисии. А на България най-просто й трябват по-висок клас катери, които да дават дежурства в Черно море.
Единствено сметката в цялата история е ясна. Всяка една компания дава около 10% комисиони на различните посредници в сделките. При стартиране на процедурите също има „възнаграждения“. Ясно е, че този кабинет не може да се радва на новите придобивки, но не пречи да постави мини за следващите правителства, както и става.

Французите разработиха различни варианти на многоцелеви корвети, с които ще подменят част от излизащите от строя кораби от техните ВМС и ще излязат на международния пазар. Между впрочем, най-сложният и най-въоръженият вариант те си го наричат „български“ и на някои изложби му слагат български военноморски флаг на кърмата. И ако някой нашенски умник-политик един ден реши да се бие в гърдите и гордо да се самоизтъква, че е спестил на българския данъкоплатец еди-какви си средства, трябва да му напомним, че така на практика е лишил българските ВМС от бъдеще.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Точно така ... 26 фев 2013, 09:24
   
  0
   
  0

  нарязОхме ...

 2. #2
  Trident 26 фев 2013, 09:25
   
  0
   
  0

  За Аню и окончателната съсипия която дой донесе нещо позабравяте май ... ;)

 3. #3
  Тритон Нула 26 фев 2013, 11:21
   
  0
   
  1

  Супер некомпетентна статия, писана на принципа "тюрлю гювеч". Не си заслужава да се представя в сайт като pan.bg
  Само няколко примера - не "Хамър"-ите отидоха в Кабул директно, а М1117 Gardian.
  Корветите бяха на цена 740 млн. евро и в това влизаше пълен набор от оръжия и системи плюс инфраструктура в база Варна. И щеше да има поне 1000 нова работни места и възможност за експорт. Дори имаше реална поръчка от Грузия за 2 корвети.
  Изброените бойни кораби поради липса на елементарна поддръжка отдавна са без реална бойна стойност и само част от тях стават за патрулиране далеч от зоната на бойните действия.

 4. #4
  do 3 26 фев 2013, 16:43
   
  1
   
  0

  "....поради липса на елементарна поддръжка отдавна са без реална бойна стойност и само част от тях стават за патрулиране далеч от зоната на бойните действия." - Това се отнася за всичката ни техника във цялата армия, нова и стара!
  Само бих поправил, вместо "поддръжка" да е "средства", щото поддръжката включва и човешкия фактор, а хората са напълно способни да си поддържат техниката, само им липсват елементарни средства!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка