О.р. полк. Станчо Джумалиев: За 3,5 мин. можехме да свалим самолет

Pan.bg 03 мар 2013 | 16:50 views (5867) commentaries(17)
img pressadaily.bg


О.р. полковник Станчо Джумалиев е роден на 4 септември 1941 г. в София. Завършил е ВНВАУ „Георги Димитров“ в Шумен. Служил е в поделения на зенитно-ракетните войски във Вакарел, Горна баня и София. Учредител и най-дългогодишен председател на Националното дружество „Традиция“, което е известно с военно-историческите си възстановки. Джумалиев е играл ролите на руските генерали освободители Столетов, Гурко, Тотлебен, Иваневски, Дандевил. Заместник-председател на Съюза на колекционерите в България. Член е на Централния съвет на СОСЗР. От 2011 г. е вицепрезидент на Съюза на европейските военноисторически групи.

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_polkovnik%20djumaliev.jpg

През 60-те години гръцки и турски изтребители редовно ни провокираха
Във Варшавския договор само ние и германците улучвахме директно летяща мишена


От 1964 г. почти 10-12 години нямаше ден гръцки или турски самолет да не тръгне към българската граница и да не лети успоредно на нея. Всички зенитно-ракетни дивизиони ни вдигаха по тревога и със станция за разузнаване и целеуказване следяха целта. Не дай боже, да влезе в територията противниковият самолет, с разрешение от централния команден пункт трябваше да стреляме. Имаше дни, в които по четири-пет пъти ни вдигаха по тревога за летяща, съвсем близо до нашата граница цел. Не само че спяхме облечени, но едното ни ухо винаги слушаше дали няма да засвири сирената. Дежурният дивизион трябваше на третата минута и половина да даде пуск с ракетите си.

Цялата си офицерска служба изкарах за защита на небето на София. Двайсет години в бойно поделение и единайсет в щаба на Военновъздушните сили. Изучих пет зенитно-ракетни комплекса, които бяха на въоръжение в Българската армия. Най-напред беше СА-75М „Двина“, след това С-75М „Волхов“, С-125М1 „Нева“, С-200 и С-300. Като старши инженер трябваше да познавам цялата техника, за да няма проблеми при дежурства и стрелби. Затова имам и майсторски клас и по техниката, и по бойното използване.

От 1964 до 1976 г. половината от зенитно-ракетните дивизиони бяха в дежурство. Това означава, че 50 процента от личния състав на дивизиона седем дни стои в поделението. Даваха ни три дни да не идваме на работа, следващите три идвахме и на седмия отново застъпвахме в дежурство. Тези, които си бяха в къщи, трябваше на 50-ата минута да бъдат в дивизиона. През 1976 г. минахме на по-облекчено дежурство.

Високочестотното облъчване обаче не прощава. Стискахме зъби, трябваше
да издържим на това напрежение. Психолози нямаше, но всяка година ни водеха на профилактични прегледи във Военната болница. Оценяваха здравословното ни състояние и задължително препоръчваха да отидем на балнеолечение 20 дни плюс две седмици във военно-почивна станция. Това го пишеше в документите. Задачите обаче бяха толкова много, че командирите не успяваха да изпълнят препоръките на лекарите. Това бе задължително особено за мен и моите колеги, които бяхме подложени на облъчване. Само от нашия випуск почти половината офицери умряха от рак.

Аз съм благодарен, че в момента Министерството на отбраната и неправителствени организации ми помагат да си купувам необходимите лекарства, които са много скъпи. Високата честота прониква през кожата, влиза във вътрешните органи и ги изпича като микровълнова печка. Години след това научаваме, че има дрехи с качулка и очила, които в някаква степен защитават от облъчването. Нито знаехме, че съществуват, нито са ни ги давали. От време на време разпореждаха да ни се доставя по едно бурканче кисело мляко. Не зная доколко помагаше.

Въпреки това имаше голяма конкуренция сред кандидатите за военното училище. За едно място кандидатствахме над осем души. Конкурсът беше по математика и български език. Следваше събеседване с всеки кандидат. С мен например говори повече от час комисия от 15 офицери от командването на училището начело с началника генерал Ангел Ангелов. Бях завършил четири курса - по изобразително изкуство, музикална школа, радиоконструкторство и стрелково дело. Класираха ме сред първите 20, което ми даде право да си избера специалност.

Първоначално в специалност „Радиолокация“ влязохме 86 човека. Бяхме разпределени в четири взвода. Със следващия прием дойде и сегашният военен министър Аню Ангелов. Като завършихме втори курс, започна обучение по специалните дисциплини и подписахме документите за секретност
с което получихме допуск от най-висока степен на секретност. Така през 1961 г. влязохме в района, където се изучават зенитно-управляеми ракети.

Първият висш випуск на военното училище завърши през 1964 г. На основата на успеха ми удовлетвориха желанието да служа в София. Така моята офицерска служба започна в 4-ти зенитно-ракетен дивизион, който бе близо до с. Вакарел. Бях назначен за старши техник на радиопредавател на командите към станция за насочване на ракети (СНР). Първото нещо, което ни попита командирът подполковник Добри Рахнев, бе дали сме си получили заплатите. Като разбра, че не сме, веднага се разпореди на финансиста да ни ги изплати авансово. Само след няколко дни получихме квартири в Елин Пелин.

На полигона в Русия учудихме Варшавския договор. На втората година получихме отличен на допуска за бойни стрелби и тръгнахме за руския военен полигон „Ашулук“ в Астраханска област. За голямо учудване на командването стрелбите бяха отлични. Казвам така, защото старите офицери си бяха заминали. Ние бяхме четирима млади и всички си мислеха, че може да се получи нещо неприятно. Важно е да се отбележи, че стрелбата беше на „промах“, т.е. ракетата не трябваше да улучи директно самолета мишена, а по него да води огън дивизион, който реално да го свали. Нашата ракета обаче прониза пряко самолета и той беше поразен. Това се случваше за втори път в историята на този полигон, на който стреляха всички армии от Варшавския договор. Така 4-ти зенитно-ракетен дивизион влезе в докладите на Варшавския договор.

Преди нас само германците бяха успели веднъж да направят това, както се изразяваха специалистите, чудо в зенитно-ракетните стрелби.

След като се пенсионирах, участвах в колектив на главния инженер на ВВС по изработването на скоростна въздушноуправляема мишена за стрелба по нея на всички типове зенитно-ракетни комплекси. През 2002 г. я експериментирахме на полигона „Шабла“, а на следващата година - запуснахме. По нея стреляха комплексите „Двина“, „Волхов“ и „Нева“. През 2004 г. бях инициатор за използването на радиоупрявляема мишена „Ястреб 2М“. Преди две години и сърбите стреляха по нея на нашия полигон. За да издържа на цялото това напрежение много ми помагаше спортът. Дълги години тренирах фехтовка. Два пъти бях републикански шампион. Едновременно с това тренирах ски алпийски дисциплини. Много ми допадаше и стрелбата. Може би това е и една от причините да стана колекционер на огнестрелно хладно оръжие.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 17

 1. #1
  Доцент Колев 03 мар 2013, 17:38
   
  1
   
  0

  Достойна биография!

 2. #2
  гого 03 мар 2013, 17:59
   
  1
   
  0

  Това е било ежедневието на всеки един военослужещ служел в бойно поделение.да слушат младите не само да се перчат тук във форума.

 3. #3
  hiksmen 03 мар 2013, 18:54
   
  1
   
  0

  младите няма къде да ги видят тези неща освен по телевизора когато им разказваме за стрелбите на ашулук им се струва приказка дори не знам колко от тях биха издържали напрежението не ги обвинявам защото няма занятия като преди няма изтребители които да водят операторите водят само транспортни самолети което няма нищо общо с истината няма ли занятия истински няма да има и подготвена армия вината всеки знае чия е

 4. #4
  Faust 03 мар 2013, 20:52
   
  1
   
  0

  Всичко, което въпросния полковник пише е вярно, но много от заслугите и от събитията и фактите в които е вземал участие просто си ги приписва. Това е плод на неговата грандомания и комплекс за недооцененост. По мои спомени по мишената "Ястреб-2М" се извършваха пускове доста преди годината, посочена от въпросния корифей. Що се отнася до експериментите с мишената М11АБ, на базата на изделие от ЗРК СА-75 "Двина" то те започнаха много преди периода посочен от въпросната личност под ръководството на вече покойния генерал-майор Илия Илиев-Командващ ЗРВ и ЗА.

 5. #5
  о.р. м-р Кръстев 03 мар 2013, 21:43
   
  1
   
  0

  До коментар 4 от Faust:

  Драги, напиши си именцето или дай E-mail, а не се крий зад някакви инициали или буквички!
  Когато плюеш против един от най-достойните за уважение хора от ЗРВ, е редно да покажеш истинската си личност. Аз написах моето звание и фамилия и не се срамувам от службата си в ЗРВ!
  Такива като теб се крият зад псевдоними и само критикуват. Може би не си и офицер?

 6. #6
  Смях 03 мар 2013, 22:06
   
  1
   
  1

  Многоуважаеми о.р. м-р Кръстев "Може би не си и офицер?" WTF и поради подозирано слабата чуждо езикова подготовка ,КАКВО ДА ГО Е*БА... Кой офицер би спечелил война без войници...Смели войници... Кой поема куршумите и кой се кичи с лаврите след това... Айде сега осъзнай се и се научи да приемаш и чуждото мнение,та било то различно от твоето...

 7. #7
  S-125 03 мар 2013, 22:14
   
  1
   
  0

  Господа не мисля че сега ЗРВ са по-слаби . Имаме доста ЗРК като Куб,С-75,С-125,С-300,С-200,Оса и Игла, това е доста техника като се има на предвид че ВВС ВМС и СВ са толкова зле.Румъния само Оса С-75 и С-125 . Турция няма как да противодейстава на нашите С-300 ! Днес състоянието на ЗРВ започва да става като във ВВС през 2002 сваляме С-75 и С-125 след като са доказани и ще се използват още доста години.Усещам че скоро ще останем само с С-300 и Куб.Затова трябва да спрем Аню и др. геизачи вредители

 8. #8
  S-125 03 мар 2013, 22:46
   
  0
   
  0

  Моля АДМИН ти сериозно ли.Просто изразих мнение че в момента разграбването на ЗРВ е все още в начален стадий.Тоз FAUST говори че полковника си е преписвал заслуги и други работи.Пак казвам изразявам мнение просто случайно попаднах на вашия сайт ,който е наjста много добър.Нищо не съм казал за г-н полк. Станчо Джумалиев.Грешиш Админ !

 9. #9
  Preslav 03 мар 2013, 22:49
   
  0
   
  0

  Грешката се приема. Извинявам се.

 10. #10
  Faust 03 мар 2013, 23:02
   
  0
   
  0

  Господа, не спорете кой е Faust и какво е писал. Разполагам с факти и документи, дати и събития от създаването на ЗРВ за които знаят единици. След Няколко месеца всичко това ще стане достояние на всички. Не се пенете излишно. Зеервашки поздрав на всички "специалисти" които знаят какво е ПСД и ППД.

 11. #11
  о.р. м-р Кръстев 03 мар 2013, 23:10
   
  1
   
  0

  Към човека с "голямата чуждоезикова подготовка" и S-125 :
  1.Къде коментирах аз за войници?
  2.Може би някой от Вас не знае каква техника има в момента в ЗРВ?
  3. Коментари към мен на моя личен E-mail!
  4. Статията е от полк. Джумалиев и коментираме написаното за него. Дали войник или сержант го познава по добре, или офицерите служили години наред заедно с него ?
  5. Или си казваш името и званието, представяш конкретни доказателства или изчезваш от коментарите г-н Страхливец!

 12. #12
  S-125 03 мар 2013, 23:33
   
  0
   
  0

  Г-н о.р. м-р Кръстев Вие не разбрахте ли че просто изразявам мнение . Не мога да пиша във този сайт кой е г-н полк.Джумалиев кой съм аз ?! Казах вече просто изразявам мнение , според което във ЗРВ има все още някой комплекси който могат да служат още дълго във БА ,и не са толкова зле колкото са другите структори във Армията . Какво толкова казах ? Мой приятел ми каза за вашия сайт че бил хубав , били сте безпристрастни, че има сериозни хора и т.н. Казах си мнението според което нашите С-300 могат да свалят турски Ф-16 Вие ме обвинихте че съм против г-н Полковника , МОЛЯ ПРОСТО ИЗРАЗИХ НЕНИЕ И НЕ СЪМ СТРАХЛИВЕЦ КОЙТО ИСКА ЕТО МИ ИМЕЙЛА !!!

 13. #13
  Faust 03 мар 2013, 23:42
   
  0
   
  0

  Г-н о.р.м-р Крьстев, с огромно уважение кьм Вас Като специалист мога да Ви кажа,че имам няколко успешни бойни пуска Като ОН и до колкото си спомням през 1997г. 300 извьрши пьрвият си пуск на територията на Бьлгария именно по РУМ "Ястреб-2М" рака че тук се появява разминаване с изложеното в статията. Просто казах,че факите не са посочени коректно. Пьрвите пускове на експериментални мишени на базата на ЗУР 11Д сьщо са извьршени доста преди цитираната в статията дата.

 14. #14
  Енчо 04 мар 2013, 01:09
   
  0
   
  0

  До Преслав 9#. Аз също приемам извинения за многото изтрити коментари.....Наздраве!

 15. #15
  о.р. м-р Кръстев 04 мар 2013, 11:35
   
  0
   
  0

  До Faust:
  Много добре разбрах кой стои зад това име. Просто след първия коментар не бях много сигурен, за това и провокирах с няколко изречения.
  Не ми хареса, цитирам : "но много от заслугите и от събитията и фактите в които е вземал участие просто си ги приписва. Това е плод на неговата грандомания и комплекс за недооцененост."
  Докато има "кой е по-по-най.. ",няма да се оправят нещата! То и затова сега почти не остана нищо в строя! Всички сме работили в някакъв колектив и сами не сме свършили почти НИЩО! Помагали са ни! И всеки от тези хора създали ЗРВ изисква необходимото уважение!
  Нямам нищо против точните факти, които Вие споменавате! Против съм личното отношение към когото и да е! Поздрави!

 16. #16
  вал4ак 04 мар 2013, 19:37
   
  0
   
  0

  гледам спорите а не сте наясно много а всичко е минало прес рацете ми парвата 11МД я изтреляна 1994г от Дуранколак от 22500 Камчия после 1995 пак от там 1998 от Камен бряг които ме знае знае аз сам Валчака и сам бил там някои ако го интересува още нещо имам 9 стрелби

 17. #17
  Dead Moroz 05 мар 2013, 14:56
   
  0
   
  0

  По какво ще познаеш, че си в БГ сайт? - по караниците и умразата в коментарите.

  ......"Само от нашия випуск почти половината офицери умряха от рак" това трябва да се знае от обществото.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка