Майор Тенчев: Ангелов вкара армията в нов Ньойски диктат!

Pan.bg 06 мар 2013 | 12:33 views (5170) commentaries(10)
img Забравихме старият български принцип „Помни, че трябва да действаш сам!”
Изказване на майор о.р. Манол Тенчев на кръглата маса „Военната професия – настояще и бъдеще”, 05 март 2013 г., ЦВК


Господа офицери от кадъра и от резерва на Българската армия, времето явно не позволява разгърнати аналитични изказвания. Затова ще откроя само една нищожна част от проблемите, които не бяха засегнати от изказалите се преди мен. През последните 3,5 г. армията ни бе подложена на невероятни експерименти. Грубо бяха потъпквани традиции със 135-годишна история. За какъв авторитет и престижност на военната професия говорим при това положение? Да започнем от наглед «дребните» неща. Да вземем чл. 138 на ЗОВСРБ, за да видим кои са военните звания в БА. Още от началото ни се завива свят от войнишките звания. Редниците (матросите) са разделени в три класа – първи, втори и трети, но… забележете. Трети клас е най-старшият. Това е точно обратното на Устава за войсковата служба от 2001 г., подписан от министър Бойко Ноев и генерал Михо Михов. Освен, че е потъпкана традицията, не звучи и никак логично. Вие знаете, а и повечето от присъстващите тук, сме ветерани от студената война. Още в годините на БНА бяха въведени т. нар. “класни специалности”, валидни за целия личен състав. Тогава дори и наборните войници се стараеха да защитят по-висок клас, т.е. от трети да се придвижат към първи. С гордост поставяха на куртките си “пеперудките” с цифрички от 1 до 3. Това показва липсата на каквато и да било приемственост в изграждането на една от най-консервативните институции, каквато е армията, не само у нас, а и в целия свят.
По същият нелогичен начин е подходено и към офицерските кандидати, които по необясними за мен причини са два класа. Което въобще не е необходимо, тъй като става въпрос за преходно звание между сержантския и офицерския състав. Да, но пък първото офицерско звание е направо премахнато. Младши лейтенантите ни са изпратени в историята, въпреки, че става въпрос за хиляди български мъже – запасни и резервисти, които продължават да се гордеят с пагоните със “самотната звездичка”. Как ли ще се почувстват всички те, когато научат, че офицерските кандидати ІІ клас ще носят същите пагони като техните? Вероятно по-голямата част от
тях (не без основание) ще си помислят, че Аню Ангелов тихомълком ги е разжалвал с една степен. Офицерите от Централното военно окръжие, ако тук има такива, спешно да пуснат докладна записка до министъра на отбраната (но не до този, този вече го видяхме какво направи - всичко до което се е докоснал трудно вече ще може да се поправи) - до следващия министър. Редно е веднага да му подготвят заповед за производство с една степен на всички младши лейтенанти от запаса.
При старшите офицери от флота нещата са точно обратните. Слава Богу, там традицията е запазена и трети ранг е най-ниския, а първи – най-високия. За сметка на това, първото висше офицерско звание във флота вече е “комодор”. Такова звание в родните ВМС никога не е имало. Нито преди, нито след 9 септ. 1944 г. Да, но го има в американския и британския флот, от където механично се привнася в нашия. И тук традицията е брутално пометена от “новаторския дух”. Впрочем, английско-българския речник е категоричен – комодор означава командир на два кораба. Бройте корабите на ВМС (6 бойни) и избройте комодорите и ми кажете те колко са!
Осъществяване на националната отбрана:
И в двата сътворени от министър Ангелов основни документи, касаещи бъдещето на БА (Втората бяла книга и План 2014), се посочва, че защитата на националната ни територия може да се осъществи единствено “при активиран чл. 5 от Вашингтонския договор”, “заедно с войските на съюзниците” (от НАТО). Коя друга държава е записала подобни текстове в основните си доктринални отбранителни документи? Вместо да се налага и утвърждава старият български принцип «Помни, че трябва да действаш сам!», който действа възпитателно и мобилизиращо на личния състав. Ако някой е забравил за участието на БА в Междусъюзническата война от 1913 г., съветвам го да се разходи до квартал Слатина и да прочете надписите върху войнишкия паметник. Там има и текст (цитирам по памет) «... загинали във войната срещу коварните съюзници изменници...».
За числеността на БА:
Една съвсем кратка историческа справка - Предвидено е Българската земска войска (БЗВ) на Княжество България да се състои от 4 рода войски – пехота, артилерия, кавалерия и пионерни части с обща численост 84 750 души. Поради тежките условия на Берлинския договор, липсата на технологично време и достатъчно пари в новосъздадената държава, до края на август 1878 г. БЗВ нараства като численост до 31 400 души. Това е армията само на Княжество България с територии, заключени между Дунава и Балкана плюс Софийска област. Тогава грешки в цифрите са били недопустими.
Сега се стремим да вкараме Българската армия в нов Ньойски диктат, като през 2014 г., т.е. до следващата година, кадровите военнослужещи ще бъдат сведени до 20 570 щика, от които най-многобройния вид въоръжени сили – сухопътните, да се свият до 14 000. После министър Ангелов се сърди защо са го кръстили Аню Ньойски. Ами да се сърди на себе си! Никой тук не желае да се връщаме към числеността от Варшавските времена. Но това, което четем и наблюдаваме е вече прекалено. Защото не е морално да премахваш социални права и компенсации, от които ти самият лично си се възползвал в максимална степен. С всички тези действия настоящият министър изцяло опорочи идеята бивши висши офицери да бъдат назначавани за министри за отбраната. За съжаление, защото в резерва има много достойни хора с генералски пагони...
Дислокацията на армията ни е безобразна! Ако я беше правил някой наш враг, щеше да бъде по-добра... Това не само възпрепятства окомплектоването на частите и подразделенията, но и затормозява и забавя операциите по подкрепа на населението при мирновременни кризи.
От декември 2007 г. нямаме наборници във войската. Нямаме и структуриран и подготвен армейски резерв. Хвалим се с това, че някога ще наберем 3400 доброволни резервисти. Ако това ще е целият резерв на армията, не ни остава нищо друго освен да кажем на писачите «Браво!». Вие сте най-големите експерти в областта на отбраната. Аню Ангелов и ГЕРБ излъгаха избирателите и Народното събрание, като в последния момент се отказаха и от изграждането на т. нар. Териториален резерв (ТР), който целеше да смачка експертната идея за създаване на Национална гвардия. Тези хора въпросния ТР изцяло го бяха натоварили с функции на МВР. Когато ги критикувахме за липса на интелектуален капацитет и експертни възможности, просто махнаха всички текстове за ТР от закона, вместо да го натоварят с армейски мирновременни и военновременни задачи и да способстват за разделението на труда в сферата на отбраната на страната. И сега същите тези хора за трети път искат да пишат същия закон за резерва, преминавайки вече към някоя следваща политическа сила. Ето затова войската ни е в такова състояние. Защото едни и същи хора, самообявили се за експерти, искат пожизнено да са фактори и да продължават с малоумните си експерименти. Настояваме пред присъстващите тук представители на господин президента, да информират Върховният главнокомандващ, че ние тези физиономии повече не желаем да ги виждаме в отбраната. Хора, които са вземали еднолични решения в ущърб на армията и военната сигурност, следва да понесат персоналната отговорност за разрухата.
А сега да минем от кадровата към резервната армия, която някои «експерти» се чудят как да разделят, т.е., да разделят армията от народа си, чрез ограничителните текстове в ЗОВСРБ и високомерното отношение към гражданите от резерва и запаса. Няколко думи за военноинвалидите и военнопострадалите, каквито, за съжаление, потенциално са всички кадрови военнослужещи от бойните и обслужващите части. Преобладаващата част от тях днес преживяват с пенсии м/у 115 и 181 лева. Тези хора се нуждаят от приемане на спешни изменения в Закона за ВИ и ВП, поне за да се изравнят правата им с тези на ветераните от войните.
Регистърът на ВИ и ВП в МО да стане публичен и да се качи на сайта на МО или ИА «ВК и ВПД». Защо хората да не знаят кои са пострадалите защитници на Родината. Това ще облегчи и лекуващите лекари и аптекарите и всички институции, които работят с тази категория заслужили за Родината ни граждани. В САЩ военноинвалидите (Disabled veterans) са на особена почит и непрестанни медицински грижи. У нас те са със символични облегчения и в общи линии са оставени сами да се справят с нерадостната си съдба. Във водещата страна на НАТО – САЩ, още на 7 авг. 1782 г. генерал Джордж Вашингтон учредява медалът „Пурпурно сърце” за бойни рани и увреждания по време на службата. Помислено е за мотивацията и чисто моралната страна на онова, което се случва с армията в мир и бран. У нас, в наградната система на МО подобен знак липсва. Значи липсва отношение към тази категория пострадали при изграждането на БА и националната отбрана военнослужещи.
Могат да се очертаят още много пунктове на сгрешена политика и действия в това отношение, но явно времето няма да ни позволи да го направим. Надяваме се все по-често да се организират такива свободни форуми по проблемите на БА и отбраната на страната, на които да се фиксират проблемите и да се посочват конкретните виновни лица за сегашното тежко състояние на Българската армия и отбраната на страната.

Предложения на майор о.р. Ивайло Франц, заместник-председател на Съюза на парашутистите в България
Настояваме пред Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили господин Росен Плевнелиев, както и пред бъдещият служебен министър на отбраната, да се предприемат незабавно мерки, фиксирани в шест пункта, за:
1. Налагане на мораториум върху изпълнението на План 2014 във всички негови части, вкл. освобождаването на кадрови военнослужещи от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Незабавно прекратяване на търговската и разпоредителна дейност с военни имоти, техника и въоръжение.
2. С помощта на заинтересованите военнопатриотични съюзи да се изработи Военна доктрина, посочваща достатъчна численост на Българската армия, съобразена с военните потенциали на съседните нам страни.
3. Кадровата и резервната армия безрезервно да подкрепят справедливите протести на българския народ. Защото армията е част от народа, а ние сме армията на своя народ.
4. Възстановяване на длъжността и функциите на гарнизонните свещеници.
5. Възстановяване на учебно-бойната дейност на терена, при условия максимално близки до бойните, а не само на тренажори в кабинетите.
6. Постепенно намаляване на процента на жените кадрови военнослужещи в Българската армия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  232 г. служба под знамето 06 мар 2013, 14:31
   
  0
   
  0

  Отдавам Ви чест майор Тенчев .

 2. #2
  Чукча 06 мар 2013, 14:38
   
  0
   
  0

  Мили господа майори, "Sutor ne supra crepidam" – Обущарю, не по-високо от обувките – Не се занимавай с това, което не разбираш – Всяка жаба да си знае гьола…
  След предложенията за намаляване на жените в армията и за гарнизонните свещеници, очаквам предложения за строежа на крепости, както и за задължителен запас от копия и стрели, които всеки боил трябва да съхранява...

 3. #3
  реалист 06 мар 2013, 15:03
   
  0
   
  0

  БРАВО на майора!СТИГА с тези КУРВИ!БЪЛГАРИНА е куродръвец и като му замирише ХЕ ИЗДЪРЖА!
  ОСВЕН ТОВА ЖЕНИТЕ НИ много често са РАЗГОНЕНИ. А НА мисии БЕЗС„ИРНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. #4
  Доцент Колев 06 мар 2013, 17:03
   
  0
   
  0

  Браво майоре,
  Не чети коментарите. И не обръщай вним ание на "обущарите".

 5. #5
  ATTENTION! 06 мар 2013, 17:11
   
  0
   
  0

  Eй! ATTENTION! По въпроса за поповете отношение нямам. Но на колежките да не посягате, че службата ми се обезсмисля наполовина! :)

 6. #6
  DDT 06 мар 2013, 17:39
   
  0
   
  0

  "... посочваща достатъчна численост на Българската армия, съобразена с военните потенциали на съседните нам страни". Майоре, тук доста си се изхвърлил. Нито демографската картина, нито икономическата ситуация позволява да се мерим с някои от комшиите, ако ще да са изпаднали и в дълбока икономическа криза. Хубаво е да поставяме искания, но те трябва да са съобразени с нашите възможности и реалности. Смешно е ние да се съобразяваме с потенциала на Турция, Гърция, дори и с този на Сърбия. А и проблема не е само в числеността. Каква полза от авиобаза с 1200 човека, в която има само 4 изправни самолета или 2 вертолета или има гориво за подготовката на 5-6 летци? Проблема е в неефективното използване и на тези средства, които се отпускат за отбраната. Ако искате да Ви вземат насериозно предлагайте реални неща. И запомнете, че силната армия е функция на силна икономика, силна здравна и образователна система и адекватна социална политика, а не обратното. Бъди жив и здрав и нищо лично!

 7. #7
  ren 06 мар 2013, 17:43
   
  0
   
  0

  Чукча не те знам от каква националност си, хващай си пътя и се махай от страната ни

 8. #8
  войник 06 мар 2013, 19:32
   
  0
   
  0

  ми защо ми махнахте предния коментар четете устава бе хора не могат да се смесват елементи от две форми на облеклото айде някой да ме опровергае ако не съм прав !!!

 9. #9
  esp 06 мар 2013, 21:36
   
  0
   
  0

  точки 4 и 6 ме озадачиха силно...Признавам си, за пръв път чувам, че някой има нужда от гарнизонен свещеник!!?Жените в армията.... болна тема, но тях винаги ги е имало, с тази разлика, че преди бяха само цивилни.Реалист е доста краен в определенията си за колежките, нека не слагаме всички под общ знаменател

 10. #10
  1233 06 мар 2013, 23:10
   
  0
   
  0

  Защо българите се стремим да се ползваме от нещастието на другите да печели дадена клауза на гърба на другите Появиха се зан... и не... в...

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка