Тагарев: Посоката е вярна, продължаваме. Искаме да имаме диалог с всички организации, които се интересуват от отбрана

Pan.bg 17 мар 2013 | 11:52 views (3341) commentaries(9)
img Министърът на отбраната Тодор Тагарев в първото си интервю за в. "Българска армия": Посоката е вярна, продължаваме

14.03.2013 | Тодор Токин


- Какви са първите задачи, с чието решаване се захванахте от първия ден като министър?
- Практически първата задача е да си изясня в малко по-големи детайли каква е ситуацията в Министерството на отбраната и във въоръжените сили, за да мога да се ориентирам доколко идеите, с които влизам, ще могат да бъдат реализирани в този кратък срок и в рамките на доста ограничените ресурси, които са заделени за отбраната през тази година.

- Какви очаквате да бъдат основните предизвикателства пред Вас?
- Основното предизвикателство и целта, която си постави служебното правителство, е да осигурим стабилност и да осигурим провеждането на изборите. За МО това важи изцяло, както и за всички други колеги в другите министерства. Стабилност в случая означава, че ние продължаваме да изпълняваме плановете такива, каквито са разработени и обсъждани дълго време, приети са от законодателя – Народното събрание. Има стратегически планове, които имат също така санкцията на президента, ще изпълняваме и тях. Стабилност означава, че ние вървим по пътя, който е поет. Времето е твърде кратко, за да се опитваме да преосмислим по някакъв начин този път и да го преначертаем, а ние нямаме и такива правомощия. А и всяка една съществена промяна в развитието на въоръжените сили изисква решение на Народното събрание, което да ни подкрепя, да взима решения и да гарантира, че те ще бъдат в интерес на обществото и гражданите. А всички знаят, че от утре Народно събрание няма да има. Затова продължаваме и в никакъв случай не можем да мислим, че ще спираме някакви реформи, още по-малко някой да си мисли, че може да правим крачки назад. Посоката е вярна и в тази посока трябва да продължим, защото светът се изменя постоянно. Личната ми философия е, че някой, който не прави промени и си мисли, че това, което го има е много добро, защото някога е било много добро, той не работи в интерес на страната. Изискванията се променят, начинът на действие на въоръжените сили се променя, технологиите, които те използват, се променят постоянно. И армията, за да бъде адекватна на съвременните изисквания, трябва да се променя
непрекъснато.

- Ще създавате ли обществен съвет към министерството?
- Все още няма решение. Трябва да има решение на Министерския съвет за това какви съвети да има и къде ще се създават. Но от разговорите, които съм водил с колегите си, както беше обявено и от президента, който ни назначи, трябва да има обществени съвети. Ще има един общ към Министерския съвет, ще има и съвети и по секторни политики. Без да сме дискутирали в детайли и да сме взели решение до този момент, моето лично очакване е да има обществен съвет, в който да се обсъждат различни аспекти на отбранителната политика на страната. Очаквам да има такъв съвет, още повече, че докато бях извън тази сграда, се опитвах да следя много интензивния дебат в част от медийното пространство. Част от обществените организации проявяват много сериозен интерес. Ние трябва не само да отговорим на този интерес, на мен ми се иска ние да бъдем и активната страна, да поставяме горещите въпроси, да ги обсъждаме с тези организации, да търсим тяхното мнение, ако счетем, че то ни е полезно – да го използваме. Те да разберат нашите цели, да има един по-добър диалог.

- Представители на какви обществени и неправителствени организации бихте поканили в този обществен съвет?
- Трябва да имаме максимално широк диалог с всички организации, които са активни. Не виждам никакви причини да изолираме която и да било организация, която е активна по въпросите на отбранителната политика. Такива организации има от различен характер – има такива, които са вътре и защитават интересите на военнослужещите, цивилните, гражданските лица, които работят в сферата на отбраната. Аз имам по-широко разбиране за сектора отбрана. Има организации, които работят като think-tank, които развиват идеи какво трябва да се прави, за да сме готови за бъдещето. Като правило това са университетски и академични организации. Има и такива с идеална цел, дори около един-двама души, но с капацитет, с признание. Не мисля, че трябва да ги изключваме, напротив, ще ги търсим. Има организации, които защитават професионални, браншови интереси, като например интересите на отбранителната индустрия, тях също ще поканим. Има организации, които работят по създаване на технологии, имат разработки. Нямам предвид да потърсим конкретна фирма или институт, а по-скоро сдружения, които представляват техни общи интереси, да ги чуем тях, те да ни чуят нас, да си бъдем взаимно полезни, защото всички в крайна сметка работим в интерес на България.

- Ще има ли структурни промени в МО?
- Не предвиждам, твърде кратък е срокът. Да, самата структура на администрацията е в правомощията на Министерския съвет, който приема устройствен правилник. Но не мисля да се ангажирам с тази тематика, пък и не виждам нужда. Вие знаете, че преди четири години бях тук, участвал съм в дискусиите по т.нар. интегрирано министерство, много от нещата, които предлагах, бяха чути, дори и някои да не са чути, няма проблем. Нямам индикации, че са необходими такива промени и аз лично не възнамерявам да инициирам процес на преглед на административните структури. Най-малкото, защото времето е твърде кратко и не може да се направи нещо достатъчно добро и трайно.

- Колко заместници ще имате?
- На мен този модел с двама заместник-министри, който се утвърди през последните години, ми допада. Не е добра системата от преди години, когато имаше по пет заместник-министри. По принцип е възможно едно такова министерство да работи и с един заместник-министър, но аз мисля, че тематиката в МО е твърде широка, за да можем да функционираме ефективно с един заместник-министър.

- Ако не е тайна, определихте ли кои ще бъдат двамата?
- Имам свои номинации, но ще изчакам да ги обявя публично. Знаете, че заместник-министрите се назначават от премиера, не очаквам затруднения с моите предложения. Останалата част от екипа е в моите правомощия, това ще стане по-лесно. Максимално бързо ще обявя целия си екип.

- А какво ще кажете на българския войник?
- Аз ще работя и днес, и в по-близко, и в по-далечно бъдеще за това ние да имаме армия, която да гарантира достойния принос на страната ни като съюзник на НАТО и на ЕС в аспектите на общата отбранителна политика и политиката на сигурност. Този достоен принос се постига по много начини – трябва да имаме високо подготвени, квалифицирани, добре оборудвани и натренирани хора. И за да достигнем едно такова равнище на армията, ние трябва да отделяме много сериозно внимание и на социалните въпроси, хората да знаят какво ги очаква, когато влизат в армията, правилата да бъдат стабилни, да не ги сменяме през година-две, да не кажа през месеци и хората да бъдат запознати с тези правила. И разбира се, цялата тази система от подбор, подготовка и социално осигуряване трябва да бъде много добре обмислена и рационална в рамките на ресурсите, които обществото е готово да отдели за армията. Не можем да обещаваме на хората – елате в армията, защото ще получите много прекрасни неща. Те ще получат това, което обществото е готово да даде за тях.

- Изненада ли ви поканата да станете министър?
- Честно казано, никога не ми е минавало през ум, че мога да стана министър. Може би знаете, че преди години даже публично името ми бе обявено като един от евентуалните заместник министри. Тогава това не ми се струваше нереално. За министър не съм си мислил. Така че в този смисъл –да, поканата от президента ме изненада.

-----------------------

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е роден е на 18 април 1960 г. в град Стамболийски. Завършва Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов” в Пловдив.
През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски”, а през 1994 г. - Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.
От 1999 г. е старши научен сътрудник ІІ степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката.
От 1982 г. до 1986 г. служи в бойно поделение на ВВС. От 1989 до 1992 г. е преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски”. От 1994 до 1998 г. е научен сътрудник последователно в Института по управление и системни изследвания и Института за космически изследвания на БАН, където продължава да работи като старши научен сътрудник от 2002 г. до 2004 година.
От 1999 до 2001 г. е последователно директор на Дирекция „Планиране на отбраната” и „Политика по въоръженията” в Министерството на отбраната. От 2004 до 2008 г. е ръководител на катедра „Мениджмънт на отбраната” във Военна академия „Г. С. Раковски”. От 2008 г. е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, сега Институт по информационни и комуникационни технологии, като ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността” и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.
В периода септември 2009-септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт.
От 2005 до 2008 г. Тодор Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел “Системни анализи и проучвания”. Притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интердисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната. Негови научни и научно-приложни публикации са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски езици.
Владее английски и руски език.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  българин 17 мар 2013, 12:29
   
  0
   
  0

  ........начинът на действие на въоръжените сили се променя.............ВЕЛИКА МИСЪЛ,ЕВАЛА НА РЕФОРМАТОРИТЕ,ЦИГАНИНА има наследници!

 2. #2
  Цонев - онзи същия 17 мар 2013, 14:35
   
  0
   
  0

  Кукловода на Аню излезе на светло. Унищожаването на армията е критичен приоритет на мафията и от нейната "правилна" посока отклонение не може да има. На всеки друг компромис тя е съгласна, но не и по отношение на армията. Продължавайте да прекланяте глави и един ден родината ни ще престане да съществува. Ако сте решили да служите и след това, отсега си изберете - на турците или на чифутите.

 3. #3
  Vais 17 мар 2013, 15:50
   
  0
   
  0

  И този продължава да дрънка същите глупости, като предшествениците си, и най- вече тези на омразния за цялата армия хасковски циганин Аню Ангелов. Бих искал да му кажа на този "хубавец" горе на снимката, че ние българите добре знаем защо ги говори тези неща, и кой го задължава да ги говори. Просто този кръг около Шаламанов, Паси и другите няколко организации, които получават заплатите си от американското и британско посолство, респективно правителства - тези откровени национални предатели трябва да бъдат не само изметени от МО, но и съдени, и осъдени с най-строгото наказание за предателство към род и родина. Да, сега на тези грозни, противни овчари това им се вижда смешно, но един ден усминките им ще секнат! Такива кратунковци, като Тагарев и онзи мангал Аню са достойни за съжаление, защото те така и не разбраха, че са чисто и прости използвани точно от тези хора, които посочих по-горе.Използвани и захвърляни в последствие,тогава, когато свършат лайняната работа. Казва им се така: "Момчета, вие знаете, американците са зад нас,те командват в НАТО, другите са просто едни фигуранти, давайте сега - рушете,тоест "реформирайте", американците не искат ние да имаме тежки оръжия, подводен флот, щурмува авиация и т.н. Съкращавайте, пък ако има проблем - ние сме зад вас, американците са зад вас, ще ви оправим по някакъв начин. Прички ще ви дадем, ще ви изпратим за посланици". И момчетата действат, спокойно си работят, РУШАТ И НЕ СИ ИГРАЯТ.Реформират ли реформират тези мръсници. И когато имаш премиер, който не вдява от нищо и е пълен ИДИОТ - нещата стават още по-лесни. Просто са ни хванали здраво, ЗДРАВО!!! Но ще дойде денят на възмездието и той не е далеч!!!! СВИНАРИ!!

 4. #4
  Джъстин 17 мар 2013, 16:11
   
  0
   
  1

  Почитаеми "вайс", осмелявам се да Ви информирам, че вече три години съм член на съюз "Атлантик", а никой никакви пари не ми е дал. Може би Вие сте получил нещо или знаете кой и как дава парите. Моля да ме информирате къде бих могъл да получа нещичко, понеже и аз съм скромен военен пенсионер и не бих имал нищо против да взема някое евро от американския или от натовския империализъм.
  Иначе бих Ви препъръчал, почитаеми "вайс", да се консултирате със специалисти от клиника "Св. Наум" на 4-и километър в София. Казват, че били доста добри.
  Ако има нещо, няма нищо.
  Сойонара!

 5. #5
  обикновен военнослужещ 17 мар 2013, 16:29
   
  0
   
  0

  До Тагарев (ако чете тук написаното и да му се предаде чрез агентите на МО и ДАНС, които редовно са тук)

  Разбрахме, че според вас досега водената унищожителна политика в областта на отбраната е правилна, стана ни ясно вашата добра теоретична подготовка и вярност и преданост към по-големия брат (САЩ),установихме че ще приемете ако бъде създаден обществен съвет мнения и позиции на неправителствени и професионални организации (изброени по-горе във вашето интервю). Основната дейност, която вие предвиждате и обещавате да изпълнявате се заключава само в изпълнение на поетата от предишните властимащи стратегии и Бяла книга. Но Тагарев никъде и никога досега не споменахте какви конкретни действия ще предприемете за подобряване условията на служба, за материалното осигуряване на учебната дейност и бойната подготвка, за подсигуряване на консумативи, резервни части, техника и прочие и за подобряване на социалното положение на най-важния фактор във всяка една институция - а именно в МО това са военнослужещите!!! Никъде не споменахте да ли във вземането на важни за БА решения ще поискате мнението и тези които после ще ги изпълняват - военнослужещите! Ще очакваме в най-скоро време да обявите какво са за вас обикновенните военнослужещи, запознати ли сте с техните проблеми по отношение на службата и ще бъде ли наложен мораториум на предвидените за 2013г. съкращения!

 6. #6
  До Джъстин 17 мар 2013, 16:40
   
  0
   
  0

  Джъстин, като сте член на съюз "Атлантик" бихте ли ни представили позицията на съюза по състоянието на БА, проведените реформи и може ли според вас БА да изпълни коституционното си предназначение? Какво е мнението на съюза за приетата от последното правителство Бяла Книга и Дългосрочна стратегия за развитие на ВС? Каква е оценката на вашия съюз по въведените от последното правителство промени в пенсионирането на военнослужещите, премахване и обезличаване на ГЩ, съсредототочаването на цялата власт, цивилна и военна в ръцете на министъра на отбраната?

 7. #7
  и аз до Джъстинчо 17 мар 2013, 17:08
   
  0
   
  0

  Джъстинчо, предполагам знаеш, че на сватбата само един клеца булката, а другите правят калъбалък, вдигат врява и наздравици. И понеже ти сам си каза къв си (скромен пенсионер), можеш сам да се сетиш къв си в организацията и защо не блажиш. Мога да ти подскажа, викат им прахоляк, членска маса и т.н., а тия НЕ блажат.
  За това си много далеч от "ръчениците с петела", тях ги играят други, ти само участваш с членски внос. Просто не се хаби да защитаваш нещо, което само си мислиш че познаваш. Продължавай да си ходиш там на явките, да вдигаш ръка без да даваш акъл и все ще се намери и за тебе нещо на шведската маса, разбира се на теб шведки не се полагат...

 8. #8
  капитанче 17 мар 2013, 18:11
   
  0
   
  0

  При бюджет от 1 млрд, без шансове за увеличение в бъдеще, единственият шанс да имаме осигурена армия, способна да води що годе нормален процес и да има техника и добре осигурени служащи = 20 000 човека, от които не повече от 1000 в МО и ГЩ, закриване/изваждане от МО/ на ВМА, ВПД-та, санаториуми, кадрираните поделения - аут. Другото е агония без край.

 9. #9
  гpажданин 18 мар 2013, 15:18
   
  0
   
  0

  Тези от СОР "Атлантик" със сигурност са много нагли типове. Заедно с другите анювско-шаламански съюзчета всичките тези са се абонирали пожизнено да са в МО-хранилката. Двадесет заплати, максимални пенсии, заплати на държавни служители и в резултат - пълен погром над БА. И вместо да си траят, продължават да лаят по форумите. Ако следващата власт не ги изхвърли тези нагляри, най-вероятно народът ще свърши тази работа. Връщане назад няма да има...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка