Тагарев: Не мога да направя никакви промени в пенсионната реформа. Някои от исканията на военните обаче са оправдани

Pan.bg 18 мар 2013 | 11:16 views (3601) commentaries(1)
img Тодор Тагарев: Промяната при пенсионирането на военнослужещите дойде внезапно
Спирдон Спирдонов- otbrana.com


Тази сутрин се е прибрала последната група от 13-а охранителна рота от Кандахар и екипи от съветници и военни медици. Това съобщи в разговор по БНТ служебният министър на отбраната доцент Тодор Тагарев. Вчера той лично посрещна на летище София първата група. Официалното посрещане на контингента ще бъде на 26 март в Казанлък. От отговорите на министъра стана ясно, че общо взето неговите възможности са силно ограничени и на практика той трябва да изпълнява заложения бюджет и законите. Според него промяната на условията за придобиване право на пенсиониране от военнослужещите е дошла доста внезапно за тях.

За консултациите в НАТО

Това, каза министърът, е един много дълъг процес, който тече повече от две години и вече е в своя край. На служебното правителство се пада да завърши тези консултации. България поема няколко десетки ангажимента. Вече имаме изграден опит за принос към съюзните способности и ще надграждаме на него, уточни Тодор Тагарев. Евентуално ще навлезем в някои по-модерни проекти, като киберотбраната.

За социалните проблеми на военнослужещите

За министър Тагарев някои от исканията на военнослужещите, който бяха публично поставени, са оправдани. Според него промяната на условията за придобиване право на пенсия е дошла внезапно за тях. Той обаче не може да направи някакви промени, защото въвеждането на възраст за пенсиониране на военнослужещите е направено с измененията и допълненията на Кодекса за социално осигуряване, които са гласувани от Народното събрание и са в сила от 1 януари т.г. От друга страна, каза министърът, работим в рамките на приетия бюджет, който също не можем да променяме. Поради това някакви промени в социалната политика за тези два или три месеца няма как да се очакват. Тодор Тагарев съобщи, че има намерение да инициира една принципна дискусия по този въпрос с военнослужещите и хората, които се грижат за тяхното осигуряване. Евентуално по този начин може да се подготвят решения за следващия кабинет и за 42-то Народно събрание.

Акцентите на управлението

Трите основни акцента, които са залегнали в приоритетите на кабинета са стабилност, провеждане на изборите и специално за МО – завършване на консултациите в НАТО, посочи министър Тагарев. В стабилността влизат управлението и осигуряването на мисиите зад граница с внимание към контингентите
в Афганистан; продължаване на плановете и програмите, които вече са приети, т.е. движение във вярната посока, а не спиране или връщане. От думите на министъра стана ясно, че избори за нов парламент ще бъдат организирани и за военнослужещите ни в Кандахар.

Диалог с неправителствените организации

Като важен приоритет, включително и на цялото правителство, бе посочен добрият диалог с всички, които имат интерес към проблемите на отбраната. Министърът каза, че в момента има около 40 организации, които са активни по въпросите на отбраната. Той възнамерява да проведе с тях максимално широк диалог. Според него диалогът сега е небалансиран, говори се само за един тип проблеми, заради което ще се постарае да го постави на принципна основа. Ще се опитам, заяви Тодор Тагарев, да бъдем активни, максимално открити, да поканим всички, да говорим честно. Ще изслушаме хората, продължи той, и това, което намерим за целесъобразно ще бъде направено.

Обществен съвет в отбраната

Министър Тагарев смята, че трябва да има Обществен съвет по въпросите на отбранителната политика. Този съвет обаче, уточни той, е за диалог, за споделяне на становища, за търсене на по-ефективни решения в интерес на по-широк кръг от заинтересовани и те по никакъв начин не могат да заменят регламентираните отговорности и пълномощия в закона. Една група от организации е поставила в писмо до президента искане да има представител в Съвета по отбрана, което за министър Тагарев е изключено.

За увеличаване числеността на армията

Ако има задачи, желаещи и при положение, че обществото се съгласи да отдели средства за отбрана, можем да мислим за увеличаване на числеността, смята Тодор Тагарев. Той обаче уточни, че завишаването на броя на военнослужещите при дадено равнище на финансиране по никакъв начин не повишава способностите на армията, а дори става и обратното.

За средствата за отбрана

В момента е важно да има финансиране на отбраната на равнището на записаното в Бялата книга, т.е. 1,5 на сто от БВП, каза министърът. Засега то е по-малко. За увеличаване в момента няма да се мисли. Той обаче би искал да има един професионален дебат във връзка със създаването на готовност за увеличаване на този бюджет, ако условията позволят. Според него, за да бъде една армия на ниво, трябва да има определено разпределение на разходите: 40 процента за личния състав, 30 процента за учебно-бойна подготовка и провеждане на операции и 30 процента за научни изследвания и инвестиции. Ние сме твърде далеч от това разпределение. В момента, уточни министърът, над 70 процента от бюджета за отбрана отива за издръжка на личния състав. За инвестиции за тази година процентът е 5, което, според него, е твърде малко, за да може армията да върши своята работа след няколко години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Магарев 18 мар 2013, 12:40
   
  0
   
  0

  Тагарев легни си някъде и готви професура. Ясно е на всички, че и да искаш няма да ти дадът да покажеш магарията си на практика. КАТО ПОДПИСВАШ ЗА БОРОВО ВСЕ ПАК СЕ ПОСЪВЕТВАЙ. НИКОЙ НЕ ТЕ ПОДВЕЖДА, А КАТО ПРОДЪЛЖИШ ТАМ ДЕЛОТО НА ГАНЮ СИ ГАРАНТИРАШ ДЪЛЪГ ПЕРИОД ЗА МИСЛЕНЕ В ЗАТВОРА.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка