НАТО препоръчва на руските военни да учат английски в Шумен

Pan.bg 29 апр 2013 | 15:43 views (2068) commentaries(1)
img otbrana.comСпирдон Спирдонов

Русия да изпраща за подготовка свои кадри в Департамента за чуждоезиково обучение към НВУ „Васил Левски” в Шумен. Това е препоръка на НАТО, каза полковник Иван Георгиев от дирекция „Управление на човешките ресурси” в МО по време на последното дискусионно заседание на Обществения съвет по отбранителна политика.

В департамента, освен българи, специализиран английски усвояват вооеннослужещи, както от страни членки на Алианса, така и от партньори. Департаментът за чуждо езиково обучение е наследник на Центъра за езиково, компютърно обучение и информационни технологии (ЦЕКОИТ) в Шумен, създаден с решение на Съвета по отбрана от 23 март 2005 г.
За една година през всяко едно от военните ни училищата преминават около 2500 военнослужещи в специализирани курсове за длъжностна и допълнителна квалификация, посочи полковник Георгиев. Той уточни, че 90 на сто от курсовете за чужбина се договарят от видовете въоръжени сили с посолството на САЩ по техни нужди и заявки. 10 процента са оставени за МО и Щаба на отбраната за изпращане на специалисти. За 13 години във военнообразователната система само в курсове за квалификация са преминали над 35 хиляди души, т.е. цялата ни армия.

Напускането на около 650 офицери с подготовка на стратегическо ниво в края на миналата година, заради промени в пенсионното законодателство, се очертава, като сериозен проблем. Един млад кадър, за да стигне до тяхното равнище на подготовка трябва да мине през четири курса, уточни полковник Георгиев.

Само през 2012 г. в квалификационни курсове са обучени общо 2471 специализанти, става ясно от проекта на годишния доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили. 1965 от тях са в длъжностна целева и допълнителна квалификация във военноучебните заведения и 156 - в курсове по английски език. Обучение в квалификационни и специализирани курсове в чужбина са преминали общо 245 военнослужещи и цивилни служители.

През годината във Военна академия „Г. С. Раковски“ са проведени 16 нови пилотни курса за допълнителна квалификация, което е 5 пъти повече в сравнение с предходната година. Сред тях сa „Организационна архитектура“ и „Защита на населението и критичната инфраструктура”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  трайчо костов 30 апр 2013, 01:43
   
  0
   
  0

  хахах нато препоръчвали на руснаците къде да учат английски. да не стане пак да учат те руския.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка