50 години военно формирование 28 870 - гръбнакът на КИС

Pan.bg 19 май 2013 | 12:00 views (8848) commentaries(0)
img Опорната мрежа на успеха
Андрей Рангелов, в. Българска армия

Ключово свързочно формирование навърши 50 години

Истинска опора на комуникациите на Българската армия, гарант за непрекъсната и сигурна свръзка е военното формирование 28870. Преди дни то отбеляза тържествено 50-ата си годишнина.

Стъпка по стъпка

през половинвековния път на формированието поколения свързочници, а днес и компютърни и информационни специалисти, изграждат мрежата на успеха, която се простира над цялата страна и гарантира безпроблемното изпълнение на задачите от всяко армейско поделение, дори из най-затънтените кътчета на родината.
Формированието е гръбнак на Стационарната комуникационна и информационна система (КИС), то извършва преноса на информацията за Българската армия, заяви по време на честванията командирът на Стационарната КИС полковник Емил Шошев. Сред присъстващите на празничните прояви бяха заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи” в Щаба на отбраната бригаден генерал Христо Тихинов, военнослужещи, ветерани.
Тържествата започнаха от Военната академия „Георги Ст. Раковски”.

Водосвет за здраве

беше отслужен в църквата „Св. Архангели”. Прозвуча „Многая лета”.
Формированието е завоевание за Свързочни войски, с неуморния си труд, огромния си ентусиазъм и всеотдайност личният състав допринесе за утвърждаване на мястото на 28870 в системата на Българската армия, каза полковник Шошев в приветствието си по време на тържественото събрание в Аула „Раковски”. Разполагаме с най-важното – човешкия фактор, подготвени военнослужещи и цивилни служители, длъжни сме да го използваме в името на бъдещето, изтъкна командирът на Стационарната КИС.
Началото е през пролетта на 1963 г., когато стационарните свързочни обекти на Българската армия се обособяват в отделно подразделение, посочи в словото си командирът на формированието полковник Васил Станев. Със заповед на началника на Свързочни войски на Българската армия полковник Калоянов е обявен щатът на 44-а радиорелейна рота – резерв на главното командване. Поделението е

въоръжено с радиорелейни станции

Първият командир на 44-а радиорелейна рота е капитан Иван Антонов. Поделението се развива и трансформира през следващите години и десетилетия. През 1975-а става 44-и отделен стационарен радиорелеен батальон.
В него вече има пет радиорелейни роти и свързочна работилница, а през 1979 г. се развръща шеста рота за тропосферна свръзка. Година по-късно започва изграждането на пунктове за тропосферна свръзка.
През 1988 г. формированието се реорганизира в 44-а стационарна опорна свързочна мрежа на МО на централно подчинение. Получава ранг на самостоятелен полк, а през 1990 г. – на
съединение.
От 1998 до 2002 г. към поделението се подчинават стационарни обекти на Сухопътни войски, ВМС и ВВС. Структурата се разширява. През следващите години формированието е част от Свързочната бригада. От средата на 2011 г. става един от ключовите елементи на Стационарната КИС.
Формированието осигурява комуникационната поддръжка на върховното главно командване, щабовете на Съвместното командване на силите (СКС) и на видовете въоръжени сили на територията на страната и комуникационен ресурс на полевите модули, изтъкна полковник Станев. По думите му,

най-ценното е кадровият потенциал

– високоподготвените специалисти, офицери, сержанти и цивилни служители, за които службата и работата във военното формирование е професионално призвание, гордост и ценност. Често изпълняваме ежедневните си задачи по поддържането и обслужването на материалната база и техниката с цената на много лишения и влагане на лични средства, каза командирът на формированието.
Радостен съм, че в нашата система тогава работиха такива всеотдайни и подготвени кадри, които по-късно заемаха отговорни служби в МО, каза първият командир на формированието полковник от запаса Иван Антонов. И сега се гордея с това, което сме успели да извършим тогава, да изпълним нашите воински задължения, каза той.
Тържеството продължи в резиденция „Лозенец” с връчването на награди на отличили се воини. Със заповед на министъра на отбраната формированието беше наградено с плакет на МО.
Вие сте интелигентни професионалисти, хора, на които разчита ръководството на Българската армия, обърна се към присъстващите контраадмирал Георгиев. Благодаря ви за вашия неуморен, високопрофесионален труд, свързан през годините с развитието на Българската армия, с бойната готовност на армията, със сигурността на Република България, изтъкна той.
Смятам, че 50 години са две трети от един нормален човешки живот, а в това военно формирование за този половин век са минали

няколко поколения човешки живота

каза бригаден генерал Тихинов. Щастлив съм, че съм служил в Свързочни войски на БА, че сега съм директор на дирекция „КИС” и това военно формирование ми е методически подчинено, защото там и изобщо - в Стационарната КИС е събран елитът на комуникационно-информационните войски, коментира той за в. „Българска армия”. „Тези хора 24 часа в денонощието, 365 дни в годината са на бойния си пост. Оценката на формированието е положителна, дори може да се каже – отлична”, изтъкна бригаден генерал Тихинов.
Благодаря на хората от формированието за труда и духа им, за тяхната всеотдайност, сподели полковник Шошев. Перспективите са в надграждането на „Странджа-2”, в разширяването й с помощта на Дирекция „КИС”, да вкараме в действие новите системи, за да може да се изгради информационна среда на базата на новите технологии, посочи той.
По думите му в работата си формированието и цялата Стационарна КИС срещат разбирането на командващия на СКС, на командирите на видовете въоръжени сили. С командирите по места работим отлично, категорично беше полковник Шошев.
Празникът продължи с наздравици, разговори за миналото и бъдещето на формированието, и изпълнения на артистите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

-----------------------


Мнения


Полковник Васил Станев: В работата си най-много ценим приемствеността между поколенията, между специалистите. Извършваме и надграждане в унисон с развитието на науката и техниката и цифровизацията на комуникационните системи. Направихме няколко комуникационно-информационни обръча през цялата страна и сме създали такива условия, че да може всяко едно формирование от Българската армия да се привърже от всяка една точка на страната към нас, а съответно към командванията, щабовете и държавните институции.
Естествено, че е трудно да се ръководи система, която обхваща цялата страна. Изградили сме три щаба на подчинените формирования, помагани и изградената автоматизирана информационна система. Тя позволява да се предават данни и документи мигновено.
Сривове в системата не е имало. Случвали са се прекъсвания, но ние сме за това – да реагираме адекватно, своевременно да възстановим свръзките, като при това хората, използващи услугите ни, да не усетят тези прекъсвания на комуникационната система.

Майор Доброслав Добрев, началник на военно формирование 48670:
В нашето формирование цифровизацията е въведена в пълна сила. Осигуряваме комуникациите на всички видове въоръжени сили – флот, ВВС, СВ.
През годините при нас имаше съкращения, особено много – през 2003-2008 г., когато кадровите войници бяха намалени с 50 на сто. Сержантският и офицерският състав горе-долу се запази. Но с този личен състав е доста трудно да изпълняваме задачите. Полагаме големи усилия да се справим. Носим и непрекъснато бойно дежурство.
Дали имаме аварийни ситуации? Те са ежедневие. Ние осигуряваме всички военни формирования в Българската армия и всекидневно има за решаване някакъв проблем, на който се отзовават ремонтно-възстановителните секции.
Въпреки всичко моите подчинени изпълняват задълженията си със страшно голямо желание и много съвестно. Бъдещето го виждам в надграждането на новата техника и разширяването на възможностите за пренос на информацията.


Полковник от запаса Антонов, първият командир на 44-а рота:
Тази структура започва съществуването си от свързочния възел на МО, на който аз бях началник, единствен офицер, всички останали бяха сержанти и цивилни служители. Докато бях командир на ротата от 1963 до 1968 г. се положиха основите на дейността й. Първоначално се ползваха обектите на Министерството на съобщенията. Нашите хора не бяха още така добре подготвени и трябваше успоредно с обслужването да се подготвят.
Провеждахме курсове, но те бяха недостатъчни. След това започна изграждането на другите обекти, където дейността ни се разви.
Имах късмет да служа и работя с качествени хора. Между нас бяха създадени взаимоотношения на уважение. Никога не сме допускали да се получи така, че дадена задача умишлено да не се изпълни. От тогава е създадена традиция на отговорност при изпълнение на задачите. Считам, че сегашното формирование 28870 е едно от елитните поделения на МО, където носят службата, бих казал, с удоволствие.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка