ВВС са изпълнили 67 задачи в интерес на Бойко Борисов. Тези задачи са отделно от SAR мисии и природни бедствия

Pan.bg 07 юни 2013 | 17:33 views (3006) commentaries(0)
img Не се знае колко пари е загубила армията за полети по „специални задачи”
Otbrana.com

Отговор на министъра на отбраната Ангел Найденов на въпрос от народния представител Венцислав Лаков относно полетите на бившия премиер Бойко Борисов и негови приближени с военнотранспортни летателни апарати

Изпълнението на полети с военнотранспортни самолети и вертолети се осъществява в съответствие със заповед на министъра на отбраната след утвърдена заявка за използване на военнотранспортен самолет (вертолет) от Министерството на отбраната. Тези задачи се планират в годишните план-графици за летателна подготовка и се отчитат като изпълнение на упражнения от програмите за подготовка на летателните екипажи от Военновъздушните сили.

Съставът на пътуващите във военните въздухоплавателни средства се определя от заявителя на задачата. Разпоредил съм списъка на транспортираните лица да Ви бъде допълнително предоставен в писмен вид с оглед дейността на оглавяваната от Вас Временна анкетна комисия.

Според представената ми до този момент информация от командването на Военновъздушните сили за времето от 1.07.2009 г. до 31.12.2012 г. с военни въздухоплавателни средства са изпълнени шестдесет и седем задачи.

Съгласно определеното в таблиците и съответно в Норми и лимити за разходи на отбранителни ресурси, посочената към момента сума е струвала на бюджета на Министерството на отбраната 812 325 лева. Бързам веднага да кажа, че в нея не е ясно какво точно се включва и второ - не е ясно дали тази сума е възстановена на Министерството на отбраната.

Поради ограничението, което имам във времето, ще Ви предоставя обща информация за изпълнението на задачите в периода от 01.07.2009 г. до

31.12.2012 г. и ще ви представя подробна писмена справка за всички полети,осъществявани с транспорти самолети и с военни хеликоптери.

През 2009 г. е изпълнена една специална задача със самолет C27J „Спартан“ за нуждите на дирекция „Правителствен протокол“ на Министерския съвет.

Подчертавам, че определението „специална задача“ е според документите, въз основа на които се прави съответно и този отговор.

През 2010 г. са изпълнени:

- шест специални задачи с вертолети „Кугар” за нуждите на дирекция „Правителствен протокол“ на Министерския съвет и две специални задачи за Министерството на външните работи, от които една със самолет „Спартан“ и една със самолет Ан-30;

През 2011 г. са изпълнени:

- двадесет и две специални задачи за нуждите на дирекция „Правителствен протокол“ на Министерския съвет, от които три със самолет „Спартан“ и деветнадесет
с вертолети „Кугар”;

- четири специални задачи със самолет „Спартан“ за Министерството на външните работи;

- една специална задача със самолет „Спартан“ за Министерството на вътрешните работи;

- две специални задачи с вертолети „Кугар” за Министерството на финансите;

- една специална задача задачи със самолет „Спартан“ за Министерството на земеделието и храните.

През 2012 г. са изпълнени:

- двадесет и пет специални задачи за нуждите на дирекция „Правителствен протокол“ на Министерския съвет, от които двадесет и четири с вертолети „Кугар” и една със самолет „Спартан“;

- четири специални задачи за Министерството на вътрешните работи, от които три със самолет „Пилатус“ и една със самолет „Спартан“.

Петдесет и осем от задачите са изпълнени на територията на страната, а девет от тях – в чужбина. Цели на полетите са били основно осигуряване на въздушен транспорт на правителствени делегации. Осъществявани са също полети за транспортиране на хуманитарна помощ и за превоз на освободени от плен български граждани.

В заключение ще отбележа, че изпълняването на полети с летателни средства на Военновъздушните сили по заявка на различни държавни институции не е изключение, а трайно установена практика, основана на различни нормативни актове.

Отделно от посочените задачи са осъществявани и полети за нуждите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването, органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, които са с цел превоз на медицински екипи, превоз на органи за трансплантация, медицинска евакуация, транспортиране на пострадали граждани, издирване на оцелели моряци, издирване и спасяване на бедстващи граждани след природни бедствия, разузнаване, наблюдение и гасене на пожари. Споделям разбирането, че конкретно тази практика следва да се запази.

Това са задачи в изпълнение на мисията „Принос към националната сигурност в мирно време“ и са с висок елемент на сложност и допринасят за повишаването на подготовката и летателната натренираност на личния състав.

Същевременно смятам, че използването на военнотранспорти самолети и вертолети за превоз на делегации и длъжностни лица от министерства и ведомства с цел участие в протоколни мероприятия следва да бъде подчинено на много по-строг контрол, да бъдат изключение и да бъдат след преценка по целесъобназност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker