Обединението „Ижмаш”: Ново стрелково оръжие за руската армия

Pan.bg 11 юни 2013 | 21:26 views (6035) commentaries(1)
img РИА Новости

Предприятието „Ижмаш” - най-големият руски производител на автоматично и снайперско оръжие, продължава да работи по създаването на автомата „Калашников” от пето поколение АК-12. В момента по поръчка на Министерството на отбраната се провеждат предварителните му изпитания. След което до ноември трябва да бъдат завършени държавните му изпитания. Снайперът „Драгунов” (СВД) също е модернизиран и ще стреля по-точно.
Ето какво разказа за „Гласът на Русия” официалният представител на обединението „Ижмаш” Елена Филатова:

- АК-12 е платформа за разработка на широк спектър различни изделия, включително и за силовите ведомства. Още сега на базата на АК-12 се разработват автомати за Федералната служба за охрана (ФСО) и Министерството на вътрешните работи. А тъй като тези работи се водят в тясно взаимодействие с представителите на ведомствата, то оръжието напълно съответства на изискванията на клиента. Сега също така разработваме боеприпаси за АК-12. Затова още тази година ще представим пълноценен стрелкови комплекс - оръжие и боеприпаси.

Според експертите, новият автомат от пето поколение запазва всички силни страни на автомат „Калашников” - издържливост, висока надежност и безотказност. Но в същото време това е ново оръжие, отбелязва експерта в обпастта на стрелковото оръжие Василий Лесников:

- Повишава се неговата скорострелност, експлоатационните му възможности. А главното е неговата модулност, нещо което го нямаше по-рано. Той лесно се приспособява към различните условия, на базата му може да бъде създаден и пистолет, и щурмова пушка, и карабина. Той е като „трансформър”. По принцип, сега не съществува такова понятие като универсалност. Ако по-рано всички бяха с един автомат, то сега за различните операции е нужно различно оръжие.

Както показаха изпитанията на прототипа на АК-12, точността на стрелбата при него е по-голяма, отколкото при автомат „Калашников” от предишните поколения.

През юни тази година се навършат 50 години, откакто на въоръжение в съветската армия беше приет знаменития снайпер „Драгунов” (СВД), разработен от Евгений Драгунов, разказва Елена Филатова:

- През всичкото това време той остава ненадминато оръжие на армейските снайперисти, тъй като е много надежден и безотказен. Сега конструктурите на „Ижмаш” работят по модернизация му, той преминава изпитания. По време на модернизацията снайперът „Драгунов” получи ново дуло, допълнителна планка на Пикатини в горната част на кутията на дулото, а също и ергономичен приклад. Така да се каже, той придоби всички черти, характерни
за съвременното стрелково оръжие.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Тенев 26 юни 2013, 08:37
   
  0
   
  0

  "в тясно взаимодействие с представителите на ведомствата" И ние чакаме нашите ведомства.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка