Не отнемайте на ВВС първокурсниците!

Pan.bg 20 авг 2013 | 07:17 views (5835) commentaries(29)
img Otbrana.com

Не отнемайте на ВВС първокурсниците, и малкото – гледката, въздуха, допира до самолета, това, което може да им бъде полезно в ДОЛНА – за една, цяла учебна година. Това призовава в открито писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов и командира на ВВС генерал-майор Константин Попов полковник от резерва д-р инж. Борислав Борисов.

***

Открито писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов и командира на ВВС генерал-майор Константин Попов


Здраве желая,

Уважаеми господин министър,

Уважаеми господин генерал !!!

Искам да споделя с Вас впечатленията си от една командировка в НВУ „Васил Левски”, Велико Търново. Те, впечатленията, са ми от отдавна, но сега виждам в действителност намерения за нещо по-добро, случващо се в БА.

Когато съм в командировка в НВУ-то, винаги намирам време да се срещна с Първокурсниците от ВВС-курсантите, и най-вече ПИЛОТИТЕ. Не съм авиатор, но Авиацията ми е слабост, Любов, нещо, което ще остане в сърцето ми докато дишам.

Тъжна картина, ненормална история ... ВВС-курсанти, за една година, в Пехотното училище??? Представяте ли си, Курсант Найденов и Курсант Попов??? Върнете се назад в годините и си опитайте да си представите тази тъпотия ... Няма да Ви е хубаво, нали ???

Не искам да знам «доводите» на «мислещите пагони» или цивилните ръководители на МО, взели това, меко казано, несериозно и глуповато решение. И решението поне да го бяха реализирали като хората – ами да бяха поставили на плаца, който е с размерите на ПИК, 5-6 изтребители, свалени от експлоатация, ей така, на постаменти, както Т-34-та. Така ВВС-курсантите щяха да придобиват визуална представа, пилотите – от самолетите, инженерите – от планера и двигателя, останалите – от оръдията, радиото и т.н.

Знаете ли какво си мислят и говорят тези Бъдещи орлета??? ВВС-първокурсниците. Знаете ли как «стискат зъби», за да избутат «пехотната година» ??? Знаете ??? Грънци ..., както в онази ТВ-реклама.

ВВС-курсанти, Първокурсници ... Вместо да дишат въздуха на ДОЛНА – и лете, и зиме, от началото ...и тук-там изгорелия керосин на илитащия и кацащ самолет ... Та нима нямаше необходимите «червени околожки» едно време в Долна, а, господин генерал ? Най-малкото на Вас, ДВАМАТА, мога да обяснявам – какво значи ТРАДИЦИЯ, какво означава ДОЛНА – за един пилот или инженер. Ами същото, каквото означава ВАПЦАРОВ – за един военнослужащ
от ВМС.

ВАПЦАРОВ и ДОЛНА !!!

Два синонима на ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, на двете стихии – Морето и Небето !!! По целия Свят ...

Спомнете си, лека му пръст, „Всичко е море”, на к-н I ранг Чони Чонев ...

Всичко е Море

"Морето е развълнувано Небе" - Антоан дьо Сент Екзюпери

"Планината е замръзнало Море" - Дядо ми

Колко много са прави – и Летецът, и Дядо ми –

всичко е само Море и дори океанът Море е;

планината нагъва огромни, замръзнали валове,

над които кръжи и фучи ветровеят...

Като Кораби плават комбайни в пшеницата

и се вдигат в небето сребристите лайнери,

а пилотите (морско понятие) литват със птиците

и сами се наричат аеро (въздухо) -навти (плаватели).

Даже в Космоса... Даже в безкрайния Космос,

пак космически кораби и на кораба пак навигатори,

от Ембриона в плацентната течност до края, до гроба си,

всяко наше движение в същност е опит да сме, да изплаваме...

Милиони години от успешния, първия опит са минали

и кръстосваме „време-пространство” в океан от въпроси;

през Море от години, минути, секунди и мигове,

и въздушни и морски, а всъщност все земни матроси.

Колко много сме прави и аз, и Летецът, и Дядо ми –

всичко е само море и дори и морето Море е...

А пък вие ми казвате: "Сядай си в къщи, мечтателю.

Виж как живеят на сушата хора... И как си живеят !"

Няма суша и няма спокойствие - вечно движение !

Ту човешко Море, ту Морета от чувства и страсти...

А Човекът ? Какво е Човекът - сърце и вълнения,

във които е моето, твоето, нашето щастие ?

Бие Сърцето - най-малката нежна, червена планета:

приливи, отливи, приливи... циркулира кръвта осолена.

Щом и то, и кръвта ни са глътка вода от Морето,

аз си мисля - не е ли Море и безкрайната вечна Вселена ?

Капитан-лейтенант Чони Чонев

Традиции, Господа, които, потъпкат ли се, до нищо хубаво не водят.

Някой беше споделил: «Роденият да пълзи – да лети не може.» Перефразирайте, ще се получи, че «Роденият да лети – да пълзи не може».

Не отнемайте на ВВС първокурсниците, и малкото – гледката, въздуха, допира до самолета, това, което може да им бъде полезно в ДОЛНА – за една, цяла учебна година ... Много е, издевателство е, недомислие е ..., гадно решение, психарско ..., фарисейско.

А, и понеже Ви виждам, чат-пат в официални мероприятия, в ръце със запалени църковни свещи, спомнете си «Евангелие от Матея», 22-ра глава, стихове от 15 до 21 ... „Отдайте кесаревото кесарю, а Божието – Богу”. Постарайте се да разберете защо Христос отговаря с тази фраза на фарисеите и какво в действителност означава тя.

Моля Ви, Господа, от сърце и душа – преразгледайте това «недоносче», подредете шахматната дъска правилно – фигурите по местата им. Не отделяйте Орлетата от Гнездото на Орлицата – ДОЛНА !!! Сега – когато нальотът е формален, оставете им поне гледката и въздуха на ДОЛНА ... Нека им говорят там легендите ...

Моля Ви !!!

С уважение към Вас:

д-р инж. Борислав Борисов, полковник от резерва, възпитаник на ВНВУ „Васил Левски”, гр. Велико Търново, випуск „Априлски – 1976 г.”

16.08.2013 г., София
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 29

 1. #1
  Курсант от ВВС 20 авг 2013, 11:35
   
  0
   
  0

  Най-накрая някой да повдигне този въпрос!Време е наистина да се преразгледа сериозно това решение.Аз съм курсант в Долна Митрополия и първата ми година в Търновското училище беше просто изгубена.Причината за недоволство не е само всички тези безполезни неща които правехме(лазене и катерене по бойните машини),а това че можехме просто да сме с 1 година напред с авиацията и сега вместо да завършвам първия си Летателен стаж,да завърша вече втория.Това ще помогне и на курсантите да излизат от военното училище с малко повече часове.Много може да се говори на тази тема,но аз ви казвам от първо лице-тази първа година беше пълна трагедия!

 2. #2
  МУНЧО 20 авг 2013, 11:54
   
  0
   
  0

  Че се вършат много глупости е вярно, но не всичко е така просто, както изглежда. Някои неща са трудни за обяснение, а още по-трудни за обосноваване. Има моменти, когато проста трябва да замълчим, за да не залаят кучетата.

 3. #3
  OP 20 авг 2013, 12:11
   
  0
   
  0

  Иии кво точно измълчаваш ти, Мунчо, че и кучетата даже се оплезиха?...

 4. #4
  dfra 20 авг 2013, 12:19
   
  0
   
  0

  Да сте чували за начална военна подготовка, през която трябва да премине всеки военнослужещ. Та нима сме толкова богати, та за 2-3-ма да назначим 3-4-ма преподаватели в Долна Митрополия, за да изучават математика, физика и всичко, което се изучава в 1 курс. Нека погледнем от другата страна, какви са ползите от това да учат една година зедно. Много повече не ми се описват сега.НЯМА нужда, както е написал 2, да се разлайват кучетата.

 5. #5
  леле 20 авг 2013, 12:42
   
  0
   
  0

  Егати смешния плач, мнооооого тъпо писмо. Плачи, тези курсанти /5 или 6 на брой/, да ги пращат на обучение в Tyndall AFB, а не да дремат т.н. ДОЛНА, в това килийно училище без материална база и преподаватели. Аман от плачещи по миналото...

 6. #6
  Л-39 20 авг 2013, 13:27
   
  0
   
  0

  Подкрепям това писмо, защото знам какво е да не си сред авиацията! Но тези, които ме отделиха в най-труден за нея момент, бяха именно определени хора от Долна! Хора, в които съм вярвала, които съм уважавала с години, а не си е заслужавало, защото единственото нещо, за което са били там са парите - не авиация, не живота на летците. Останах разочарована от истината. Рушащите се сгради и мизерията е в това, че подобни хора са на "големия" пост.

 7. #7
  Трънъ 20 авг 2013, 14:21
   
  0
   
  0

  Писмо без грам обосновка и стойност!

 8. #8
  аз 20 авг 2013, 17:31
   
  0
   
  0

  Боже господи!!!За какво ревнал.....ами ако не минат през Търново и грам няма да се научат на военни тези курсанти,та в Долна е пълна анархия,бе хора..............

 9. #9
  МАКСПРОМ2000 20 авг 2013, 17:59
   
  0
   
  0

  В писмото има резон и честно да си кажа ме разчувства, НО...., има едно голямо НО. То се отнася за едни други времена, когато армията "консумираше" много млади хора, когато беше голяма и уважавана.
  Та, ако си сложа ръка на сърцето и се размисля трезво ще кажа че сегашното положение е разумно и даже недостатъчно. Ако се направят някои разумни промени в учебния им план, курсантите могат да изкарат и втората година там. Тази система не е прецедент, напротив, в много държави е така. Даже освен в Русия другаде не се сещам къде още се прилага старата система - взимаш едно бомбе от гимназията и 5 години го правиш военен (първите две от които става професинален, метач, мияч, охранител и ... баласт за запълване на блокове при планови показухи). Навсякъде това (а и всяко друго) обучение е на модули и протича в различни учебни и тренировъчни бази.
  Вярно, ако армията възвърне предишното си величие и численост, бих гласувал с две ръце това писмо да се реализира, НО в момента при тия обстоятелства е просто несериозно.
  По мое време се приемаха випуски по около 150 до 250 души (в различните училища), а само летците бяха поне 50-60. А сега?.......
  Прав е "#4 dfra", просто не се връзва на сметките едно такова решение.
  А на този полковник ще кажа, че всяка мечта трябва да се изстрада и да се заслужи.
  Ако наистина обичаш авиацията и това ти целта на живота, ако трябва ще лазиш, но ще полетиш.
  Никой от нас не е получил пагоните си даром, всеки ги е изстрадал по определен начин и е получил това, което е заслужил. А след това е постигнал толкова, колкото може.

 10. #10
  Бай Ганьо 20 авг 2013, 18:12
   
  0
   
  0

  Виждам много КАШОНИ недорасли посещават този сайт, лазете си там из полята и под тях, като червейчета и не мислете за истинските неща. Живейте с вашите си там илюзий, играйте си на война, а мъжката работа оставете вие на мъжете.

 11. #11
  Brandt 20 авг 2013, 19:03
   
  0
   
  0

  Толкова голяма глупост не бях чел скоро. А някой от коментарите, олеле. Оставам с впечатление, че пилот се става с дишане на изгорели газове от самолетите.
  Какво значение има къде ще се изучават основните дисциплини необходими за придобиване на ВСЯКО висше образование? Това са висша математика, физика, техническо чертане, ТОЕ и други специализирани такива. Не е ли по-важно преподавателите, материалната база и програмата да бъдат на ниво?

  Специално до Бай Ганьо: Евала на такива "мъже" като теб.

 12. #12
  OP 20 авг 2013, 21:17
   
  0
   
  0

  Пределно ясно е, че в НВУ по задължителни дисциплини като обществени науки, математика, физика и езици се осигурява по-добра материална база. Черните (зелените) дъски са по-черни (зелени), а кабинетите са по-правилни четириъгълници. Видно е, че коментират хора, познаващи само едно ВУЗ и имащи само една диплома. На Запад по задължителните дисциплини преподавателите се водят просто инструктори. Такива са и онези по общовойсковата подготовка. А нея би могла да я води почти всеки пенсиониран командир на взвод от кой да е регион на страната ни. А плацът в Търново е безспорно най-големият! Някакъв символ на безумие.

 13. #13
  kursant2 20 авг 2013, 22:11
   
  0
   
  0

  И сега какво? След като изчетох коментарите, нека обобщя - излиза, че бившите ввс-ари и настоящите курсанти като мен и другите милеят и подкрепят това писмо. А хора като чукчата и Брандт, явно от администрацията на ВВС и МО - не. И смятат, че авторът е пълно ку-ку. Което не подхожда на тези от администрацията. Но спокойно, вие там от администрацията все някога ще си тръгнете, а ние - орлетата ще останем. С хъс, с патриотизъм, с мечти за силни ВВС! И ще променим нещата. А не като вас - генералът наш никакъв го няма, само ген.Радев ни остана надеждата. А другият, който го няма се вясва само, за да си направи поредния полет или пък снимки за еросписание. Думи нямаме, думи! А да питам - защо Морското си остана университет? Защо там могат да устоят, а вие, господа генерали, не успяхте да се преборите ние да сме нещо повече? Че и в НВУ ни пращате! Не може ли и моряците там? Защо има пак разделение? Вие там горе от администрацията, какво целите? Но, спокойно, ние орлетата, както казах по-горе, все някога ще дойдем и ще поправим вашите грешки. В името на българските ВВС!

 14. #14
  МУНЧО 20 авг 2013, 22:42
   
  0
   
  0

  kursant2, чети по-внимателно коментарите, задавай си много въпроси, но не бързай с обобщенията. И най-вече не се поддавай на емоции. Сега сте само малки пиленца. Нищо че ви викат орлета. Научете се първо да ходите здраво стъпили на земята, а като му дойде времето да полетите, ще го усетите. Успех!

 15. #15
  Параграф до #13 21 авг 2013, 11:35
   
  0
   
  0

  Драги kursant2, разбирам че си млад и надъхан идеалист, но успокой топката. Морското остава защото:1. обучава хора чийто дипломи и лицензи се признават навсякъде,2. имат цивилни и чужд. обучаеми и така имат допълн.средства. Сега помисли кое от тези неща ги има в Долна. Един безплатен съвет: Насочете енергията си към изв. изкарване на EASA,JAR FCL ATP или поне теорет. модули. После ще направите необходимите часове.
  И друго: малко по-скромно, все още не сте орлета, а клепари или най - много клуфкари. Ако не знаеш какво е това виж щъркелчетата на казиното в Графа.

 16. #16
  Курсант от ВВС 21 авг 2013, 11:42
   
  0
   
  0

  Просто нямам думи!Кои сте вие,че да ми говорите кое било по-добре за обучаемите от ВВС?Идвал ли е някой от вас да наблюдава едно наше ежедневие?Запознати ли сте колко много специалисти има в Долна Митрополия по всяка една дисциплина(включително и математика,физика,който уш се учили в Търново само).Нима някой от вас критикуващите това писмо познава или се е обучавал при Професор Коста Митов(математика) или доцент Обрешков(физика)?Тези преподаватели от Д.Митрополия са доказани специалисти,а вие ми говорите за Търново.За началната военна подготовка в Търново просто нямам да коментирам.Карал съм я съвсем скоро.Тази прословута за вас подготовка може да бъде премината без никакъв проблем в Факултет "Авиационен" за няколко месеца(а може би семестър),а не да се губи цяла година търчене по полята и спане по аулите!А относно нашия Факултет,който така и не успя да се пребори да бъде самостоятелен университет,както моя колега спомена,бавно и славно започва да се превръща в Търновско изобретение(на все повече командни длъжности стоят Сухопътни войски,включително Ротен и Взводен командир)!За какъв личен пример да не ви разказвам,за какво отношение и държание,за какво безразборно обиждане,ругаене и оронване на достойнството на един бъдещ офицер от ВВС!Както и да е това са доста "болни" дискусии и без това няма кой да ни чуе...Просто авиацията започва да се губи някъде из Факултета или може би Търново.Добре,че ги има преподавателите с опит,докоснали се до Авиацията за да ни научат да бъдем истински професионалисти и да обичаме небето!!!

 17. #17
  dtre 21 авг 2013, 12:34
   
  0
   
  0

  Това делене и омраза между видовете въоръжени сили не е добра основа за една армия. Ние сме по-висши, а вие отрепки. Такова отношение добре показва, че тези момчета не са разбрали какъв е смисъла от военното училише и по-точно от войсковата среда.Не е възможно за такава малка армия да има 3 или 4 военни училища. Вие трябва да благодарите на администрацията и висшите военни, че факултета не е в В. Търново, а беше възможно дори факултет да нямате. Тези, които вие обвинявате запазиха, почти цялото училище- факултета плюс базата.За вас сега е важно да извлечете всичко най-добро и от двете места. След завършване на НВУ ще осъзнаете и разберете всичко.Желая ви здраве и успехи.

 18. #18
  Ум Белия Делфин 21 авг 2013, 14:12
   
  1
   
  0

  Знаете ли как «стискат зъби», за да избутат «пехотната година» ??? Знаете ??? Грънци ..Муахахахухаухахуххх:-)))))
  И на кое му стискат зъбите?Със съвсем пресни впечатления от Търново съм- в каква детска градина се е превърнала "ковачницата"...
  Респект към ВВС-а "кой за каквото учил" нали- важното да е професионалист!!!
  Ама ако някой каже че в сегашното военно училище му е тежко- да се уволнява дорде е време.Явно военната служба е свъх деликатната му натура:-)))Да става дизайнер или фризьор

 19. #19
  МУНЧО 21 авг 2013, 16:34
   
  0
   
  0

 20. #20
  МУНЧО 21 авг 2013, 20:29
   
  0
   
  0

 21. #21
  Xasan 21 авг 2013, 23:00
   
  0
   
  0

  ``С уважение към Вас: д-р инж. Борислав Борисов, полковник от резерва, възпитаник на ВНВУ „Васил Левски”, гр. Велико Търново, випуск „Априлски – 1976 г.” 16.08.2013 г., София``


  Може би и към мене,инженер излязох,но не и доктор към някоя лечебница...
  Кажете ми в кой корпус сте били и аз ще ви каза останалото.Имаше едни лилипутовци във 2 -ри и малко от 5-ти.

  Елементите /въздух.......ги знаем и тях боравим/е/
  Задни прашки не правиме!!

  Затова,като чyeте Долна се молете на Горна Митрополя-малко на високо и надалеко...

 22. #22
  Няма значение 22 авг 2013, 22:57
   
  0
   
  0

  Миличките авиаторчета, ами на какво ще летите, деца ? Къде са ви самолетите, къде са ви вертолетите, вижте баловете на приема на курсантите за Долна Митрополия, тези, които не са летец-пилот са пълни идиоти и малоумници, а на кого е нужен този голям прием на пилоти, после къде ще намерят реализация.Да не казвам колко средства точно т.нар. факултет "Авиационен" източва от бюджета на университета ...

 23. #23
  ОР отн 21 и 22 22 авг 2013, 23:48
   
  0
   
  0

  21, Най-лошата комбинация е кашон-тиловак. И по какво точно си инженер, по рязане на лук ли?
  22, Факултет "Авиационен" не източва нищо от бюджета. Той само си получава дължимото, но на малки порции. Като ви е скъпо - откажете да сте му шапка!

 24. #24
  pehota 23 авг 2013, 20:18
   
  0
   
  0

  do 16
  уш = уж
  оронване = уронване

 25. #25
  Xasan 23 авг 2013, 21:36
   
  0
   
  0

  До #23.

  `` Най-лошата комбинация е ...``

  Вярно е,при моя констатация

  ``Уважаеми господин генерал ``

  Преслав,махна една снимка,при мене е голям плакат...усмивка


  ``дясна рака и десен крак``

  на един парад и такива пилони-пилоти сме ги гледали!

  ``в изпълнение на служебните си задължение -загинал``

  P.S

  Има грешки,не при мене,

  ``четкарcко училище блага дума ``не съм завършил.

  ``Когато съм в командировка в НВУ-то, винаги намирам време да се срещна с Първокурсниците от ВВС-курсантите, и най-вече ПИЛОТИТЕ``

  Лyка,картофите и консервите ги белиме-отваряме без да мигнеме-плачейки

 26. #26
  OP 24 авг 2013, 08:44
   
  0
   
  0

  Сега стана ясно. Началният военен университет обучава инженери с интердисциплинарни предмети като "Белене на картофи със строева стъпка и маршова песен". Чак ми се насълзиха очите от гордост и умиление!

 27. #27
  Xasan 25 авг 2013, 19:36
   
  0
   
  0

  Благодаря ти Плеславе-2 мнения махна.

  И остави -полковник от резерва д-р инж. Борислав Борисов-OP

  P.S
  Боли малко,вместо самолети има влакове``Пловдив -Свиленград``

 28. #28
  Ангел 03 сеп 2013, 22:39
   
  0
   
  0

  Писмото е от дядото на някой курсант в Долна- гаранция давам!!! Някой архаик, които още си мисли,че е значим в БА а е в пенсия поне от 5-10 год. Гледам ги такива в блока ми, изживяващи се като финасови одитори и разни други експерти, а всъщност бивши крадливи полковници, понастоящем крадливи пенсионери живеещи втори живот в армията!

  Та:полковник от резерва д-р инж. Борислав Борисов - Долна Митрополия, би ли могла да даде на курсантите там началната военна подготовка, задължителна за всеки военнослужещ,съгласно УВС на РБ (който доколкото знам е еднакъв за ВВС и СВ), независимо дали е от СВ, ВВС или ВМС,....от редника до генерала! Те за това все ВВС дават за пример как не трябва да се марширува,да се козирува и т.н! И като са пилоти какво? не трябва да знаят как ли? Има си цивилна авиация за тези с претенциите! Това е АРМИЯ!
  Поредния полковник дето е близнал батерията !!!!

 29. #29
  officer 11 сеп 2013, 14:00
   
  0
   
  0

  Чета коментарите и недоумявам, "колко мъка" има в зелените човечета да станат сини. Все едно да събереш, Софийския университет с Пернишкия и да направиш, като шапка на новата институция "Пернишкия". Много хора злобеят, защото още немогат да забравят, как в миналото не бяха приети във ВВВУ и трябваше да се съгласяват с командированите от Търново офицери, които буквално се "молеха" да отидат при тях неприетите във ВВВУ момчета. В Долна митрополия продължава да има преподаватели на светоно ниво, за разлика от "други' места .... но това е дълга тема.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка