Уточнение

Pan.bg 19 ное 2010 | 17:00 views (2527) commentaries(0)
img MO

Във връзка с публикации в медиите, които интерпретират обръщението на министъра на отбраната Аню Ангелов към военнослужещите от Сухопътните войски по повод техния празник на 18 ноември, Пресцентърът на Министерството на отбраната е упълномощен да Ви предостави точния цитат от изказването:

„Предстоят тежки дни за Сухопътни войски. Те винаги са били и ще бъдат гръбнакът на въоръжените сили. Личният им състав е 53% от състава на Българската армия. Предстои реорганизация и преструктуриране. Да не го наричаме реформа, всички ние се уморихме от реформи, но искам в тази реорганизация, която планираме в прегледа на структурите на въоръжените сили, плана за развитие, който съвсем скоро ще бъде одобрен от Съвета по отбрана и утвърден от мен, да видим онова, което представляват Сухопътни войски през 2015 г. С вашите ръце и с вашия труд единствено ще свършим всичко онова, което сме набелязали в този план. Ако има дори липса на съгласие, ние сме готови да променяме този план - той е отворен. Ако почувстваме, че има известно недоволство, също трябва да помислим къде са корените му, защо има такова недоволство, кой не разбира това, което ние правим.”

В този смисъл министър Ангелов не визира отвореност за промени в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, приета с Решение на Народното събрание на 28 октомври 2010 г., а промени във вътрешните параметри на Плана за развитие на въоръжените сили, който е в процес на разработка. Вътрешните параметри на този план обхващат структурата, числеността, дислокацията, пътната карта и много други елементи, отразяващи прилагането на Бялата книга в създаването на способностите.

В Плана за развитие на въоръжените сили задължително и точно ще бъдат заложени утвърдените от Народното събрание общи параметри на видовете въоръжени сили и на формированията, пряко подчинени на министъра. Тези параметри по никакъв начин няма да бъдат преразглеждани или променяни. Разработването на вътрешните параметри на плана, обаче, е отворен за дискусия процес, основан на цивилната и военна експертиза и включва тяхното обсъждане и приемане на Съвета по отбрана. Този процес ще приключи с утвърждаването на Плана за развитие на въоръжените сили от Министерския съвет.

Желанието на министър Ангелов е да продължи политиката на отвореност и прозрачност при взимането на решенията с отчитане на мнението на видовете въоръжени
сили, а вече взетите решения в хода на тяхното изпълнение ще бъдат разяснявани пред военнослужещите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка