НАПУСНА НИ ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ПАРАШУТИСТ, ЛЕГЕНДАТА ПОЛКОВНИК Кольо ВИНЕВ КОЛЕВ

Pan.bg 01 мар 2016 | 10:40 views (3619) commentaries(4)
img На 28 февруари 2016 г. се простихме с големия български парашутист полк. Кольо Винев, който почина на 25 февруари.
На поклонението му присъстваха роднини, близки, приятели парашутисти, както и ген. Явор Матеев - командир на 68-а бригада СС.
Почетен караул изпрати в последния му час легендарният парашутист.


Слово на полк. о.р. Владо Иванов на поклонението пред полк. Винев на 28 февруари 2016 г.

Опечалени семейства, скъпи роднини,близки, приятели и колеги!
Днес, в този час, ние отдаваме последна почит и казваме «Сбогом» на нашият учител,другар и командир, полковник, о.р. Кольо Винев Колев.
Напусна завинаги парашутния строй Човекът с голямо сърце,орлов поглед и сърдечна усмивка – винаги готов да помоне на другаря си, готов да изпълни и невъзможното за да бъде в първата редица на строя.
Ние, колегите му по служба се прекланяме пред неговата принципност, всеотдайност и пословична изпълнителност, прекланяме се пред неговите организаторски и лидерски качества.
През 30 годишната му служба в БА полк. Винев преминава последователно през различни длъжности и от мл. Сержант-адютант в парашутната дружина в Стара Загора, достига до командир на първото подразделение – 86 парашутно-разузнавателна база, а в последствие и до старши помощник началник в разузнавателно управление на Генералния щаб. На всички длъжности,той се справяше успешно и обучаваше и възпитаваше достойни защитници на Родината. Голяма част от неговите възпитаници израснаха като достойни граждани и военни специалисти – генерали, дипломати, военни аташета, кадрови разузнавачи в МО и МВР, лекари, инженери, журналисти.
За командира Винев нямаше неизпълними задачи и отказ от отговорност. Непознати му бяха думите «Не знам» и «Не мога». Винаги намираше решение на проблемите и преодоляваше трудностите и несгодите на военната служба.
Със способностите му да мобилизира подчинените си нямаше равен на себе си. Печелеше уважение и доверие.
С основание можем да го назовем основоположник на органите за специално разузнаване в БА. Продължител на делото на парашутната дружина. Ръководеше подчинените си преди всичко с личен пример, скачаше винаги пръв, има изпълнени над 1000 парашутни скока на суша, над гора и вода – денем и нощем, с оръжиеи снаряжение.
Негова беше идеята и осъществена за първи и единствен скок в България, а именно изпълнение на нощен, групов, парашутен скок в тъмните води на Черно море през 1965 година от шестима парашутисти начело с командира Винев.
В последните години
от живота си даде принос за написването на книгата «История на 86 ПРБ – Мусачево»,чието отпечатване предстои в следващите месеци.
От 2009 година е почетен член на Съюза на парашутистите в България.

Скъпи Командире, почивай в мир!
Оставаш за винаги в сърцата ни!

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Капитана 01 мар 2016, 10:44
   
  13
   
  0

  БЕ И ЩЕ ОСТАНЕ ОБРАЗЕЦ НА ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕДИН ОФИЦЕР, ПАРАШУТИСТ-РАЗУЗНАВАЧ!!!
  ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

 2. #2
  Мила Каменова 01 мар 2016, 21:20
   
  8
   
  0

  Едно малко уточнение...той почина на 25, а не на 21...Такива като дядо ми никога не умират...Обичам те дядо..желая ти достойна служба и сред архангелските легиони...Вечно ти царство небесно!!!

 3. #3
  Капитана 03 мар 2016, 10:55
   
  3
   
  0

  До #2
  Мила Каменова

  Такива бойци като полковник Винев наистина не умират, защото винаги ще са живи в паметта на техните ученици и на учениците от техния опит!
  Някога, 70 година на миалия век, по време на поредния зимен поход на 86 ПРБ в ефира на радио "Свободна Европа" - рупора на ЦРУ за Източна Европа се чува съобщение: "Орлите на полковник Винев отново на поход в Рила!" Чест прави на тогавашния ни противник, че съобщението получено по разузнавателните сводки е с подчертано уважение към нашия спецназ тогава!
  В архангелските легиони полк. Винев ще бъде несъмнено и задължително във висшия команден състав!
  Досадната техническа грешка с датата в съобщението е моя, при подготовката на материала за изпращане в сайта ПАН.БГ. Моля за извинение!

 4. #4
  Мила Каменова 20 апр 2016, 23:59
   
  1
   
  0

  Благодаря ви, за статията..за сърдечните думи...за обичта...за всичко...БЛАГОДАРЯ!!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка