Медицинска евакуация по въздух в Хисар

Pan.bg 17 фев 2011 | 17:05 views (3399) commentaries(1)
img www.bgarmy.eu

ВМА проведе показна демонстрация с учебна цел на медицинска евакуация по въздух – т.нар. медевак, по време на годишния командирски сбор на медицинските офицери от цялата страна. Демонстрацията бе извършена на хеликоптерната площадка в бившата правителствена резиденция „Магнолия” в Хисар съвместно с представители на Авиобаза „Крумово”, 68-а бригада „Специални сили” и авиомедицинското звена на ВМА. По време на показа бе разигран сценарий с български патрул, попаднал на импровизирано взривно устройство. Медицински екип оказа първа помощ на „пострадалите”, след което те бяха евакуирани с военен хеликоптер до най-близката болница.
Към Центъра по военна експертиза и авиационна медицина с началник полковник доц. Любомир Алексиев се сформира щатно авиомедицнско звено от четири екипа от лекари и медицински сестри, което бе сертифицирано през септември 2009 г. от НАТО за осигуряване на авиомедицинска евакуация. Екипите се подготвят за нея при участието им във военни учения, международни мисии и за граждански нужди. Тяхното приложение ще бъде както при първична евакуация на пострадали от мястото на инцидента до болнично заведение, така и при вторична евакуация на стабилизирани пациенти от едно болнично заведение до друго.
imageimage
Медицинските кадри на ВМА имат богат опит от извършването на реална авиомедицинска евакуация от участието си в мисии в Ирак и Афганистан. С медевак военната медицина обозначава терминологично авиотранспортирането под медицински контрол на пострадали и ранени от мястото на инцидента до най-близкото медицинско заведение. По време на мисиите това са военнополевите болници на коалиционните сили. След първоначалното им стабилизиране пациентите се транспортират до по-висок клас болници за дефинитивното им лечение.
Според най-новите медицински стандарти на НАТО медицинската евакуация от мястото на инцидента до болничното заведение трябва да се извърши за по-малко от час. В медевака участват лекари и медицински сестри, които са постоянен екипаж на въздухоплавателното средство. Те са тренирани да оказват спешна медицинска помощ и животосъхраняващи мероприятия по време на самия полет, като разполагат и с необходимата апаратура за това.
Медевакът е приложим не само за военнослужещите, но и за цивилното население при осигуряването на спасителни операции по време на природни бедствия, аварии и катастрофи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  бате бойко 28 май 2012, 00:40
   
  0
   
  0

  Че той люпчо алексиев не е помирисвал мисия, а еякулация,пардон - евакуация ще прави. Я го питайте тоз левент що преди две години, когат го бяха номинирали за авганистан, взе че се покри с болнични. а пък те глупавите хамериканци им правят на пострадалите българи евакуацията до германска болница и оттам ги прибира друг активист - д-р ненов - с пътнически полет, без майтап бе. ако му призлее на боеца,стюардесата ще му духа (в устата за изкуствено дишане нъл тъй)?

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка