ХЕЛБРОК e жива, българска рота поема дежурството от юли

Pan.bg 14 мар 2011 | 07:31 views (2743) commentaries(0)
img otbrana.com

Многонационалната бойна група на Европейския съюз ХЕЛБРОК е жива. В момента наша рота от Втора лекопехотна бригада в Стара Загора се подготвят за поемане на третото дежурство на групата през вторите шест месеца на тази година. Новото е, че за първи път през 2011 г. в групата ще се включи и една българска фрегата. Мнението на експертите е, че това ще повиши бойните и способности.

Техническото споразумение за създаването на Многонационалната бойна група на ЕС беше подписано от министрите на отбраната на Гърция, България, Румъния и Кипър на 13 ноември 2006 г. в Брюксел по време на заседанията на Съвета "Общи въпроси и външни отношения". В срещата взеха участие и министрите на външните работи и на отбраната на страните - членки на Европейския съюз, България и Румъния.
"Хелброк" може да бъде активирана с решение на Европейския съвет. Целта на многонационалната бойна група е да изпълнява хуманитарни и евакуационни задачи в операции на Европейския съюз за управление на кризи по смисъла на чл. 17, ал. 2 от Договора за ЕС. Тя е с готовност от 1 юли 2007 г. за период от 6 месеца. Участието на България е пряк принос към европейската политика за сигурност и отбрана и допринася за придобиване на способности за бърза реакция при кризи.

За първи път групата проведе командно-щабно учение "Европи I" от 7 до 12 май и учение с войски по управление на кризи "Европи II" от 14 до 19 май 2007 г. То бе в района на полигон Аскос-Профите в Гърция. Участваха повече от 1200 военни от четирите нации на ХЕЛБРОК.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка