Бойното поле на професионализма

Pan.bg 11 апр 2011 | 15:13 views (2174) commentaries(0)
img www.bgarmy.eu

С всички дула – “Огън!”


Обратното броене за учението „Съюзна сила 2011” вече е в ход. До най-големия учебен екшън в Сухоътни войски за тази година, насрочен за 16-19 април, остават десетина дни.
Но по полигони и учебни полета отдавна ври и кипи в подготовка за проявата. Всички са на крак във войските, които ще „играят” в учението с цялата мощ на пехотата и артилерията. Грохот на тежки бойни машини и отривисти команди огласят поделенията, превърнати в истински бойни полета на професионализма.
Идете, вижте, снимайте, говорете с хората, там е истината за силата на войските. Това ни каза началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, в отговор на намерението ни да проследим подготовката на участниците в учението. Нещо повече. В жест на подкрепа към редакцията на в. „Българска армия” той ни осигури и превоза – служебния си автомобил! Благодарим, г-н генерал!
Така бързо-бързо се озоваваме във войсковия район край Ямбол, в който са разположени две военни формирования от Втора тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора. Те са основни участници в „Съюзна сила 2011”.
Поредният ден на подготовка току-що е започнал. Под облаците и рехавия дъждец учебното поле се тресе от придвижването на верижните машини. Огнева позиция заемат 122-милиметровите гаубици, пехотата се спешава от МТЛБ-тата и атакува, минохвъргачната батарея се изнася и от движение също заема позиция. Така ще е и на самото учение. Плюс стрелба с различни видове оръжия – от автомат „Калашников”, през РПГ и минохвъргачки, до гаубици.
А сега всяко действие се повтаря неколкократно – колкото е необходимо, за да се усъвършенства дори най-дребната подробност. Едва след като е постигнат истински автоматизъм на действията, машините се прибират от полето.
По време на самото учение не само ще стреляме с цялото налично въоръжение, казва командирът на военно формирование 52590 подполковник Милчо Начев. В бойната стрелба ще участват като поддържащи – минохвъргачната батарея, противотанковият взвод, зенитният взвод и като осигуряващи – органите за логистично осигуряване на формированието, допълва той. На учението ще бъдат показани и новости. Воините от формированието ще извършат медицинска евакуация на ранени. Това е изцяло наш нов елемент, за което са осигурени вертолети за медицинска евакуация, обяснява подполковник Начев. По думите му този въпрос рядко се разиграва на учения. Но ние на мисии
сме го извършвали в реална обстановка, уточнява офицерът.
По думите му трудности във войсковия делник са свързани предимно с трудностите по поддръжката на остарялата учебно-материална база. Заради финансовата криза средствата за тази цел са крайно недостатъчни. Но хората са мотивирани, изпълняват задълженията си, стараят си да си пазят хляба, категоричен е подполковник Начев. Неотдавна на среща с личния състав генерал-майор Василев е обявил, че формированието ще продължи да същестува в сегашния си вид, а догодина то дори ще се разрасне. Така че относно този въпрос хората нямат притеснения, изтъкна подполковник Начев и допълва, че очаква отлични резултати от „Съюзна сила 2011”.
Непосредствената подготовка за учението започна от началото на март, казва заместник-командирът на военно формирование 54100 майор Венелин Вутев. Извършено е ускорено бойно сглобяване на подразделенията, подготовка на отделението, взвода, батареята. Имало е комплексни занятия с батареите и тренировки по управление на огъня на дивизиона. На полигон „Ново село” е проведена тренировка по управление на огъня, като резултатите са отлични.
Основните ни трудности са свързани с липса на осигуряване в щата със специалисти като дърводелци, шивачи, споделя майор Вутев. Ремонтът на лагерното имущество е бил извършен със собствени сили и средства. Същевременно обаче срещнахме голямо разбиране от щаба на Втора бригада и това, което е заявено, е осигурено, допълва офицерът. Формированието очаква догодина да бъде превъоръжено със система „Вулкан” Сега в учението ще участва със своите 122-мм самоходни гаубици. Хората ще се включат в проявата в пълен състав, включително по огневото поразяване на противника в различните етапи на разиграваната от сценария на проявата отбранителна операция на Съвместното оперативно командване. Настройката е да се представим за „отличен”, всички са много амбицирани, изтъква майор Вутев. Такива занятия повишават страшно много натренираността, сплотеността на колектива и изграждането на военното формирование като бойна единица, категоричен е той.
-----------------------------
Физическата подготовка

Ключът към успеха

За учението се подготвям най-вече физически, защото предизвикателството, което ни очаква е свързано с натоварването, споделя командирът на механизирано отделение сержант Николай Манолов. Естествено трябва да внимаваме и да запазим здравето на всеки един от личния състав, допълва той. Останалото е въпрос на късмет да си свършим работата и времето да е добро, обяснява сержантът, който е на 27 г., а от 7 години е в Българската армия. Започнал е службата си като кадрови войник и постепенно се е издигнал до сержант. Командва 9 души в отделението си.
Да не забравяме, че преди всичко сме хора, при нас има разбирателство между командири и подчинени и нещата вървят, изтъква сержант Манолов. Според него най-важното е командирът да знае за всеки от подчинените си всичко по службата, за да знае кога, на кого и как да дава задачите. Разчитаме един на друг, екип сме, изтъква сержантът. И допълва като най-голям успех, че от двете мисии в Ирак, на които е бил, всички са се завърнали в пълен състав, както са заминали.
---------------------------------
Откровено

Има приключение в професията ни

Има приключение в професията ни, в добрия смисъл на думата, има, занятия, стрелби, интересно е, казва мерач-операторът на бойна картечница на МТЛБ ефрейтор Валентин Петров. Всичко това го накарало да остане на кадрова служба след като е бил наборен войник.
Поразява мишените от първи откос, от втори изстрел. Добре се представяме досега на ученията, вярвам, че и на “Съюзна сила 2011” ще е така, казва ефрейторът. Бил е на две мисии в Ирак и споделя, че го е впечатлила бързината, с която там колективите се сглобяват. Готов е отново да се включи в редиците на поредния български военен контингент. Мисията повишава професионализма, научават се нови неща, създават се нови приятелства, заявява ефрейтор Петров. И допълва, че единствената разлика от коалиционните ни партньори на мисия е, че те разполагат с повече средства.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка