75 ГОДИНИ ОТ СФОРИМИРАНЕТО НА ПЪРВОТО ПАРАШУТНО ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Pan.bg 15 мар 2018 | 08:21 views (1886) commentaries(1)
img о.з. бр. генерал И. Мечков, д-р
Председател на УС на СПБ

На 18 март 2018 г. се навършват 75 години от създаването на първото парашутно подразделение в Българската армия – Парашутната дружина. На тази дата се поставят основите на парашутните подразделения в армията, които вече 75 години достойно изпълняват воинския си дълг.

През пролетта на 1942 г. по ука¬зание на Щаба на войската започва подбора за парашутисти, в който участват офицери, подофицери и войници от всички поделения на българската армия. В края на месец май в Здравно-изпитателния институт на летище Враждебна се провеж¬дат изпити, на които се явяват около 5000 кандидати. От тях успешно ги преминават около 500 души.

По това време в България няма необходимите условия за подготовка на парашутисти, поради което одобрените за парашутисти 287 военнослужещи са изпратени на обучение в Германия и по-точно в парашутната школа в град Брауншвайг, в началото на януари 1943 г. Докато трае обучението на 16 януари 1943 г. министърът на войната генерал-лейтенант Никола Михов подписва Заповед № 16, с ко-ято парашутистите, на основание чл. 6. ал. 2 от Закона за въздухоплаването се приравняват към държавните въздухоплаватели.

Военното ръководство на българската армия е смятало от обучените в германското парашутно училище военнослужещи да се сформират две парашутни роти и в тази връзка с МЗ № 10 от 16.01.1943 г. е обявен щатът на парашутна рота, но два месеца по-късно променя решението си. И така на 18. 03. 1943 г. със служебно поверително Писмо I-УО № 2019 на началника на въздушните на Н. В. вой¬ски генерал-майор Димитър Айранов е разпоредено, от за¬върналите се от обучение две роти парашутисти да бъде сформирана парашутна дружина, като за неин командир е назначен капитан Любомир Ноев.

Така на 18 март 1943 г. се поставя началото на парашутните подразделения в Българската армия.

В тази връзка Съюзът на парашутистите в България, кани всички свои членове и всички парашутисти на 18 март от 12 часа, да поднесат цветя на Паметника на парашутиста на пл. „Народно събрание“ в София.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  А БЕ 15 мар 2018, 08:39
   
  8
   
  1

  ЗАЩО НИЩО НЕ СЕ КАЗВА ЗА УМИШЛЕНОТО ЛИКВИДИРАНЕ НА ТОВА ПАРАШУТНО ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ ПРЕЗ 1944, ХВЪРЛЕНО КАТО ОБИКНОВЕННА ПЕХОТА ДА ПРЕВЗЕМА НЕМСКИ БУНКЕРИ С КАРТЕЧНИ ПИСТОЛЕТИ, БЕЗ АРТИЛЕРИЙСКА И ТАНКОВА ПОДДРЪЖКА?!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка