Заслужено отличие за Цочо Билярски

Pan.bg 22 апр 2019 | 11:39 views (462) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Венцислав Жеков

На церемония в МО му беше връчен награден знак „За достойнство и чест“

На тържествена церемония в Министерството на отбраната с награден знак „За достойнство и чест“ беше награден Цочо Билярски. Отличието му беше връчено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов за съществен принос в проучването и популяризирането на българската и на военната ни история, архивното дело, военно-патриотичното възпитание и по случай 70-годишния му юбилей.


Традиция е в Министерството на отбраната български граждани, които не са били кадрови военнослужещи, да бъдат отличавани за техния принос към Българската армия и военната история. По този начин искаме да поощрим всички подобни усилия в тази посока на хора, които имат интерес към армията, и ние искаме да им отдадем заслуженото за това, че със своя дългогодишен труд са популяризирали не само българската история, но и Българската армия като основния стълб на българската държавност, всъщност Българска армия, която пише и българската история. Както е известно, именно Българската армия печелеше битките, а българските политици губеха войните. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията по награждаването. Той припомни дейността и заслугите на Цочо Билярски за историята и за възраждането на някои позабравени военни герои и подчерта, че с това той не просто вдига забравата за тези хора, но и им дава нов живот, като ги поставя в контекста на конкретните исторически епохи с техните достойнства, чест и блестящи военни умения и похвати.
Специално внимание обърна военният министър на двата тома на Цочо Билярски за генерал Колев – един друг забравен български герой, защото е имал късмета да воюва с руснаци и да ги побеждава.
Министерството на отбраната в лицето на сегашното и военно, и политическо ръководство имат амбицията да възродят духа на армията и да събудят интереса на българското общество към тази неотменима българска институция, подчерта министър Каракачанов.
Голяма част от моето творчество и моята събирателска дейност се отнася до героичния път на нашата армия. Издадох също дневника на генерал Никола Михов – велик български воин. Издадох също и книга за генерал Владимир Вазов и Дойранската епопея, както и книгата на генерал Йордан Венедиков за Априлското въстание и Руско-турската война, както и много други. Сега работя по друга книга за Добричката
епопея. Това е свързано точно с времето, когато се сражава и генерал Колев. Това каза Цочо Билярски в словото отговор по време на церемонията по награждаването му в Министерството на отбраната.
Моят дядо е инвалид от боевете при Дойран, баща ми е завършил военното училище в Казанлък, а чичо ми беше майор от танковите войски. Моята фамилия е свързана с Българската армия, а аз точно преди 50 г. пък завърших казармата си и това е един друг юбилей, каза още Билярски.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker