Магнетизмът на митичния полигон „Корен”

Pan.bg 22 апр 2019 | 13:19 views (1041) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Цончо Драгански

По време на 19-дневното полево лагерно обучение на артилерийски формирования бяха проведени комплексни занятия, тактически учения, тактически учения с бойни стрелби, изпълнени бяха огневи задачи, управление на огъня на групата и управление на огъня на артилерията на Сухопътните войски


В дъжд, кал, вятър, мъгла, студ и… понякога слънце премина 19-дневното традиционно полево обучение на артилерийски формирования от състава на Сухопътните войски. При изпълнение на задачите си на „Корен” над 400 военнослужещи използваха повече от 130 броя бойна и специална техника.
На полигона бяха противотанковият дивизион „Конкурс”, дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20 и дивизион 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град” от 4-ти артилерийски полк, самоходен дивизион 2С-1 от 61-ва Стрямска механизирана бригада, самоходен дивизион 2С-1 от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, разузнавателна група от батальон ISTAR на 61-ва бригада, формирование от 1-ви разузнавателен батальон, модул за санитарна обработка от 38-и батальон за ЯХБЗиE и курсанти от трети, четвърти и пети курс на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” на НВУ „Васил Левски”. В осигуряването помощ оказваха военнослужещи от 110-и логистичен полк с контейнери, необходими за съхранение на бойни припаси. За по-добрите условия при настаняването се грижеха домакините от учебен полигон „Корен”.
В дните на лагерното обучение бяха проведени комплексни занятия, тактически учения, тактически учения с бойни стрелби, изпълнени бяха огневи задачи, управление на огъня на групата и управление на огъня на артилерията на Сухопътните войски.

Трудните неща ги вършим лесно, невъзможните – малко ни забавят
Тези думи определи шеговито преди време за девиз на 4-ти артилерийски полк офицер от формированието. Имаше предвид подготовката на полигона, проведена в бързо променящите се метеорологични условия, когато за ден се извъртяха четирите годишни времена. И сега, през април, обстановката беше подобна. Но пък сякаш „Корен” е като магнит за военнослужещите.
С какво митичният полигон ги привлича? Тук пространството е голямо. Занятията, ученията, стрелбите, тактическите прийоми, управлението на формированията и кормуването с машините се извършват в планинско-гориста местност, в условия, близки до реалните. Обучението на „Корен” е като жътва в подготовката на военнослужещите. Въпреки лошите метеорологични условия висока е мотивацията
на личния състав, всеки иска да се докаже като професионалист. Действията са сложни и се стремим строго да спазваме мерките за безопасност, заяви командирът на реактивния
дивизион от 4-ти полк подполковник Недялко Киров. Тук реално се отработват всички елементи, които тренираме и изучаваме.
Лошото време на полигона не може да попречи за изпълнението на поставените задачи в пълен обем, категоричен бе командирът на реактивна батарея от дивизиона капитан Калоян Димитров.
Реактивният дивизион участва тактически и в петдневното тактическо учение с бойни стрелби на артилерийския дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20 с командир подполковник Стоичко Белишки от 4-ти полк. Темата бе „Участие на формированието в отбранителната операция на Сухопътния компонент като дивизион за обща поддръжка на механизирана бригада”. Учението започна с извеждане на формированието в район за разполагане. След това бяха подготвени въоръжението и техниката за бойно използване. След двудневните бойни артилерийски стрелби бяха изпълнени различни задачи по създадени обстановки, като най-вече бе обърнато внимание на медицинското осигуряване на личния състав.

image

Командирът на 4-ти aртилерийски полк полковник Лъчезар Мишев:

Експериментирахме новата полева екипировка
„Корен” е върхът в подготовката на артилерийските формирования. Преди лагера на полигона разработихме нови учебни полета в близост до пункта за постоянна дислокация. И както неведнъж съм казвал, неслучайно е избран периодът през пролетта, когато времето е променливо – има слънчеви и дъждовни дни, които създават предпоставки хората да действат в различни условия на метеорологичната обстановка.
Проведохме тактически учения с бойни стрелби на един дивизион и на две батареи от друг дивизион. След което направихме управление на огъня на групата с използване на нашата полева автоматизирана система на базата на разработка на офицери от полка и с информационно осигуряване от Командването на Сухопътните войски за пренос на данни.
Освен това с личния състав на един от дивизионите експериментирахме новата полева екипировка на Сухопътните войски – тактически колани, тактически очила и раници, както и новия вид шанцов инструмент, който бе натоварен максимално. И след лагера ще бъдат направени изводи за качеството на материалите.
За поредна година ще проведем две полеви обучения на „Корен”. Следващият лагер ще бъда през есента, когато пак се очаква променливо време, за да се натоварват достатъчно и хората, и техниката в условия, максимално близки до бойните.”

Тренировка и за екипажи от батальон ISTAR

За трети път на лагерното обучение с артилерийски формирования от Сухопътните войски бе екипаж от взвод „Безпилотни летателни апарати” от състава на 61-ва Стрямска бригада. Тази система показва, че е съвместима и полезна за ученията на артилерията. Тя е от последните внедрени нововъведения и изисква от воините, които я обслужват, умения по работата с електрониката, познания по топография и по английски език, и разбира се, бързи решения.
От батальон ISTAR на 61-ва бригада бе и базов пост с командир младши сержант Христо Михайлов. Той обясни, че по принцип засичат стрелящата артилерия на противника и предават данните на своите системи. Като оператори в поста работеха редниците Миглена Петрова и Чавдар Дженев, а шофьор бе редник Михаил Караиванов.

image

Полковник Петър Кръстанов – началникът на сектор „Подготовка на артилерийските формирования” в Командването на СВ:

Видяхме реални действия

„Стана вече традиция да провеждаме съвместно лагерно обучение на полигон на артилерийските формирования от Сухопътните войски. Така на практика проверяваме това, което военнослужещите са учили в кабинетите и на учебните полета. Видяхме реални действия как на полигона работи системата за командване и управление, което е много важно.
В организацията срещнахме пълно съдействие от Командването на Сухопътните войски и най-вече за логистичното осигуряване, както и за придвижването и транспортирането. Имаме вече достатъчно опит и с помощта на колегите от логистиката, въпросите се решават. Под мое ръководство полевото лагерно обучение завърши с тренировка по стрелба и управление на огъня на артилерията на Сухопътните войски, в която участваха всички формирования.”

Оценка на огневите задачи


Старши помощник-началникът на отделение „Разузнаване” в 4-ти полк капитан Диян Цонев участваше в ръководството на артилерийските предни наблюдатели при изпълнение на задачите им по време на стрелбите. Батареята за артилерийско разузнаване бe получила заповед да заеме рубеж в определен район. В този ден бяха изпълнени огневи задачи с артилерийски формирования.
А предният наблюдателен пост на батареята обслужваше стрелбата и извършваше оценяване на огневите задачи.
На него бяха командирът на взвод капитан Иван Костадинов, заместник-командирът на взвод старши сержант Илия Араланов, разузнавачите ефрейтор Аргир Аргиров и редник Атанас Павлов, както и придадената за обучение четвъртокурсничка от НВУ „Васил Левски” старши сержант курсант Веска Даскалова. В следващите дни предният наблюдателeн пост изпълняваше своите задължения по време на тактическите учения с бойни стрелби.

image


Артилерийско разузнаване
Воините от автоматизирания звуков комплекс на 4-ти полк засичаха цели под ръководството на капитан Тодор Тодоров – заместник-командир към батареята за артилерийско разузнаване.
Комплексът се състои от три базови поста. Те засичат звуковата вълна и изпращат данните в централния пункт, който ги обработва и предава координатите на целта. В комплекса действията си съгласуват командири на отделения, командири на базови постове, звукометристи, оператори и шофьори агрегатчици.

Сработен екип от Свобода

На полигон „Корен” бе и група от 1-ви разузнавателен батальон в Свобода. Тя бе водена от капитан Тони Георгиев – заместник-командир на разузнавателна рота. Той е завършил НВУ „Васил Левски” през 2008 г. със специалност „Общовойсково разузнаване”.
От такива учения имаме голяма полза, тъй като се координараме успешно с артилерията. Със същия екип сме от 11 години и сме сработени на много добро ниво, със самочувствие, подчерта капитанът. С него бяха старши сержант Георги Георгиев, младши сержант Николай Николов, ефрейтор Никола Николов и редник Бойко Крумов. Групата водеше съвместни занятия с артилерийските разузнавателни формирования, засичаше попаденията на артилерията и коригираше огъня на стрелбата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker