Цветя за българските герои, чийто кости лежат в Пейч, Унгария

Pan.bg 15 май 2019 | 10:07 views (266) commentaries(0)
img
Цветя за българските герои, чийто кости лежат в Пейч, Унгария


Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Ветерани, запасни и резервисти се поклониха вчера, 14 май, пред паметта на български военнослужещи, погребани в гробищния парк на петия по големина град в Унгария Пейч. До преди три години имената на паметните плочи не се четяха. Сега не е така. Дори руската страна е взела пример от нас и е започнала обновяването на гробовете на съветски войници.

Българската делегация, водена от началника на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов и директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов положи цветя на намиращите се там 33 гроба на 110 наши войници, сержанти и офицери. Заедно с нас бяха и младежи от местното дружество за военна история, на които ген. Ангелов връчи паметни подаръци. Те бяха поздравени още от Иво Антонов и бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов – председател на Столичната организация на СОСЗР. С нас беше и военният ни аташе подполковник Стойчо Стойчев.

За бойните действия в този район преди 74 години говориха ветераните Асен Богданов и Георги Христов. Цветя от военно-патриотичните организации поднесоха най-възрастният и най-младият ветеран в групата – 99-годишният Хиню Коларов и 91-годишния Любон Ризов.

Следващата паметна церемония бе в българското военно гробище край Харкан
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker