Карловските запасни по пътя на Стремци през Балканската война

Pan.bg 24 юли 2019 | 10:57 views (295) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com''; Майор от зaпаса Стефан Груев

„Едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто – да го направиш.” Тази знаменита фраза – сентенция на големия наш писател Николай Хайтов много точно охарактеризира дейността на Общинска организация „Васил Левски” – СОСЗР – Карлово, и в частност – на дружество „Дойчин Бояджиев” от състава ѝ, в последователните ни през годините усилия за формиране на устойчиви традиции за изучаване и популяризиране войнската слава на Розовата долина.

Конкретно проявление на това е тазгодишният, пореден за вече повече от 10 - годишен период, автопоход по стъпките на Карловския 28-ми пехотен Стремски полк в първия етап на Балканската война 1912-1913 г. – действията на т.н. Хасковски отряд на полковник тогава Васил Делов към 2-ра Българска армия, командвана от калофереца генерал Никола Иванов – победителя при Одрин. Изучавайки историята на войнската слава на Стремци във войните за национално освобождение и обединение на България, ние конкретизирахме и участието на карловци в освобождението на Източните Родопи и град Кърджали от турския ярем. Защото именно карловския 28-ми пехотен полк, заедно с 40-ти пехотен резервен полк, артилерийски, пионерни /разбирай - инженерни/ и други спомагателни войски, след 3-дневни кратки, но много трудни и ожесточени сражения с противостоящите турски войски на рубежа на селата Айдормуш /днес, с.Зорница/, Акче Кайряк /днес, с.Бели пласт/ и Кованлък /днес, с.Пчеларово/, освобождават гр.Кърджали на 8 октомври 1912 г. /днес, 21 октомври – по нов стил/.

И ние тръгнахме точно по този път. 29 – 30 юни 2019 г. - отправихме се към гр.Хасково, от където Стремци са поели по бойните полета на Балканската война преди 107 години. Преминахме и през височините при селата Зорница и Бели пласт – ние днес – с автобуса, а дедите ни пред повече от век – под силния огън на противника, който те са сломили едва при нощната си атака на 6 октомври. И се отзоваваме при възвишенията над Кърджали: предците ни – преследвайки противника и давайки свидни жертви; а ние днес – очаквани радушно от нашите колеги и приятели от Общинската организация на СОСЗР в Кърджали, начело с председателя полковник о.з. Петър Щерев и от Областната организация на СОСЗР – Кърджали с председател подполковник о.з. Бойко Бенеков.
Карловската група на запасното войнство, наброяваща повече от 30 човека, заедно с представителите на съюзните структури на СОСЗР в Кърджали, поднасяме венец пред паметника на Освободителите на града. Ярък спомен имаме от първите ни посещения тук, когато с големия наш приятел – военния историк полковник о.з.доц.д-р Петър Ненков, ги питахме – защо толкова малко имена на загинали войни са изписани на плочите в подножието на паметника? Споделихме необходимата информация с колегите от Кърджали и ги насочихме в търсенията им да осветят този въпрос. И преди 2-3 години с удовлетворение видяхме монтираните още две плочи с имена на загинали войни за освобождението на града – с преобладаващи населени места на раждането им от бившата Карловска околия. Достойно дело на признателност.

Журналист от местното радио, присъстващ на церемонията по полагането на венците и цветята, с учудване констатира, че карловци сме инициатори и организатори на тези поклонения пред подвига на дедите ни вече повече от 10 години. Той бе впечатлен и от факта, че млади хора и деца са с нас на тези мероприятия – тази година венеца на карловската група поднесоха Наталия Парунева и Петър Николов /внуци на члена на дружество „Дойчин Бояджиев” – старшина от запаса Ечо Николов/. Озадачен бе журналиста и от факта, че досега администрацията на Община Кърджали не са поканвали представители на Община Карлово на честванията на 21 октомври, когато се чества деня на Освобождението на Кърджали – та нали именно карловци са въпросните освободители. Още повече, че той ясно и недвусмислено отбеляза, че венеца, който поднесохме е от името на Кмета на Община Карлово капитан о.з. д-р Емил Кабаиванов и от запасното войнство от града на Апостола. Аргументирано му разясняваме, че това е така, защото между Общинската организация на СОСЗР – Карлово и Община Карлово имаме подписано споразумение за сътрудничество и съвместна дейност, в което са залегнали положения за взаимноизгодни контакти и инициативи.

Тези наши традиционни автопоходи по бойните полета на Стремци в Балканската война съчетаваме и с посещение на лобното място на патрона на дружество „Дойчин Бояджиев” – военния пилот кап.Дойчин Бояджиев, загинал при изпълнение на войнския си дълг на 28 януари 1992 г. в района на язовир Студен кладенец, Кърджали. И тази година се поклонихме пред паметта на една ярка и незабравима личност, имала в себе си разбирането, а и работил изключително всеотдайно и целенасочено за издигане и утвърждаване името и авторитета на българския офицер и на българската армия в обществото ни в периода на т.н. демократичен преход след 10 ноември 1989 г.

В задушевната и приятелска атмосфера на съвместната ни среща с нашите приятели от Областното ръководство на СОСЗР – Кърджали с председател подполковник о.з. Бойко Бенеков, и колегите и съратници, издигнали и поддържащи и до днес паметниците на загиналите пилоти Дойчин Бояджиев и Емил Тодоров, дълго разискваме и обсъждаме и славното минало и безсмъртие на дедите ни, но и актуални текущи въпроси и проблеми на структурите на запасното войнство в България. Но това е едно напълно нормално положение, когато става дума за срещи и контакти между колеги, съмишленици и приятели.

Ще продължаваме да се стремим така да работим и за в бъдеще /поне така разбираме нещата в Общинската организация на СОСЗР в Карлово/ и към това ще са насочени и усилията ни в практическата ни дейност. За да поддържаме и съхраняваме традициите. А и да ги развиваме и обогатяваме.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка