101-ви алпийски полк развя знамето си на връх Матерхорн

Pan.bg 19 авг 2019 | 12:20 views (292) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Матерхорн е най-добре изваяният връх, чийто строеж и устрем се отличават с геометрична строгост. Повече от всеки друг той е идеалният връх – върхът, който децата рисуват във въображението си, без изобщо да са виждали планина. Но тук пирамидата е още по-величествена, защото е самотна. Околовръст – пустиня от камъни, планинска пепел, посърнали, сгърчени, надиплени хребети.
Гастон Ребюфа, френски алпинист

Връх Матерхорн се намира в Алпите на границата между Италия и Швейцария. По-опасен от Матерхорн е може би само най-високият връх на планетата – Еверест. Сред опасностите, които крие върхът в Алпите, са лавини, много тесни пътечки, силни ветрове и чести падания на камъни. Той е привлекателна цел за мнозина алпинисти, но суровата му красота често пъти е жестока и към най-опитните катерачи.
Върхът е висок 4 478 метра и се счита за един от най-опасните на планетата, въпреки че е двойно по-нисък от първенеца Еверест. Той е и най-късно изкаченият връх в Алпите. Първият опит е направен още през 1789 г., a първото изкачване по него е било осъществено на 14 юли 1865 г. от група, водена от Едуард Уимпър. На слизане от върха обаче всички алпинисти падат в пропастта.

image

Въпреки, че е толкова опасен, Матерхорн привлича около 2000 алпинисти годишно, които искат да го изкачат. Сред всички привлечени от този емблематичен връх са капитан Крум Караиванов, изпълняващ длъжността заместник-началник на учебен център за високопланинска подготовка, и младши сержант Трендафил Кехайов – инструктор по алпийска и ски подготовка в Учебният център на 101-ви алпийски полк от Сухопътните войски.
През 2008 г. младши сержант Трендафил Кехайов и капитан Златко Белев успешно изкачват връх Монблан, който със своите 4 810 метра е първенец на европейския континент, ако не броим планината Кавказ. През 2009 г. младши сержант Трендафил Кехайов не успява да изкачи връх Брайтхорн (4 164 м) и връх Матерхорн (4 478 м), поради влошаване на метеорологичните условия.
През 2018 г. капитан Крум Караиванов успешно изкачва връх Гранд Парадизо (4063 метра), но поради лоши метеорологични условия не успява да изкачи Монблан по Италианският ръб. През 2018 г. двамата военнослужещи стъпват на връх Пунта Пеня (3 343 метра), който е най-високия връх на Мармолада и на Доломитите.
През 2019 г. двамата
военнослужещи са част от отбора на алпийския полк, завършил успешно най-престижното и тежко военно състезание Еделвайс райд в Австрия, в което изминават 40 км и преодоляват 4 000 метра положителна денивелация за 2 дни с раници от по 25 кг и оръжие.
Планирането за изкачването на връх Матерхорн, започва още през зимният период и протича по време на ежедневните занятия по специализирана ски подготовка, както и на летният полеви лагер и в хода на курсовете по специализирана алпийска подготовка. Успоредно с това бяха направени тренировъчни изкачвания в Рила и Пирин.
На 22 юли 2019 г. военнослужещите по време на домашен полагаем отпуск, подпомогнати финансово от спортен клуб „ Алпинист 101“ – Смолян, се отправят от България към Швейцария, като за 36 часа преминават през Сърбия, Хърватска, Словения, Италия и достигат Швейцария, където се настаняват в къмпинг Теш, намиращ се на 22 км от Цермат – изходната точка за достигане на крайната цел.
На 24 юли, след нощ, прекарана в къмпинга, свръзката се отправя към хижа Хьорнли, намираща се на 3 260 м надморска височина., от където започва изкачването към върха. Същият ден вечерта, е достигнат заслон Соловей на 4 000 м надморска височина и там се остава за климатизация и почивка.
На 25 юли в 05.30 ч. свръзката тръгва към върха. Терена е изключително труден, стръмен и опасен. Движейки се с равномерно темпо, двамата достигат до снежният пояс на височина от 4 300 м. Там поставят котките, пикелите са в ръцете им и продължават нагоре. В 10.00 ч. върхът е достигнат и чувството на радост и задоволство е видимо. Гледката от върха е величествена. В далечината се виждат покритите със сняг и лед върхове Брайтхорн (4 164 метра), Полукс (4 092 метра), Кастор (4 228 метра), Лискам (4 527 метра). След няколко снимки започва по-трудната част от това приключение – спускането до изходната точка. Спускайки се по вече фиксираните въжета, малко преди заслона започва да вали градушка и да духа силен вятър. За щастие на двамата заслонът е близо и те успяват да се скрият в него. С напредването на вечерта времето става все по-кошмарно. Вятъра се усилва, падат гръмотевици, вали градушка. Алпинистите вземат решение да прекарат нощта в заслона Соловей.
На 26 юли утрото възнаграждава двамата военнослужещи с изключително тихо и спокойно време, което е знак да се тръгне надолу. След 4-часово спускане достигат хижа Хьорнли, където двамата се поздравяват с успеха. Следва слизане до лифта, от там до Цермат и прибиране в къмпинга, където свръзката прави почивка и се подготвя за пътуването обратно към България.
Равносметката, която двамата правят по пътя към България, е че това е успех за целият личен състав на 101-ви алпийски полк и без разбирането и подкрепата от спортен клуб „ Алпинист 101“ и на командира на полка – полковник Димитър Кацаров всичко това не би било възможно да се случи.
Изкачването на Матерхорн е заслужен успех и гордост за военнослужещите от Сухопътни войски. (БА)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker