Танковият парк на американската армия

Pan.bg 19 авг 2019 | 13:44 views (805) commentaries(1)
img
pan.bg
Докладът National Guard and Reserve Equipment Report for Fiscal Year 2020, публикуван през март 2019 г. от Министерството на отбраната на САЩ, предоставя информация за оборудването в началото на фискалната 2019 година (1 октомври 2018 г.) с танкове от серия M1 Abrams и редица други бронирани машини в "линейните сили", както на американската редовна армия, така и на нейните резервни компоненти - Националната гвардия и армейския резерв (с изключение на учебните части и складовете), както и перспективите за това оборудване през следващите години. Понастоящем 15 бронетанкови бригади (Armored Brigade Combat Team - ABCT) - десет в редовната армия и пет в Националната гвардия на САЩ (през фискалната 2019 г. започна създаването на още една ABCT в редовната армия) са оборудвани (без учебните единици) с танкове от серията M1 Abrams. Щатът на ABCT е 87 танка от серията M1 Abrams и 138 (според други източници - 144) бойни машини на пехотата от серията M2 Bradley. Армейският резерв (AR) няма в своите части от тази бронетехника. Направен е изводът, че ако всичките 15 бригади са оборудвани с танкове от серията M1 Abrams, то по отношение на БМП от серията M2 Bradley има недостиг от щатната численост. Плановете, съдържащи се в документа за по-нататъшното оборудване на ABCT с тези модели бойна техника, свидетелстват за намеренията за преоборудване на 10 (от 11 планирани) американски бронирани бригади с модернизираните танкове M1A2C (по-рано се обозначаваха като M1A2 SEPv3), които трябва да бъдат преоборудвани от танковете M1A1 на съхранение в периода от 2021 до 2031 г. (по една ABCT годишно). Планираните освободени в резултат на това въоръжение танкове M1A2 SEPv2 се планира да бъдат прехвърлени от редовната армия през 2023-2026 г. за превъоръжаване на пет ABCT от Националната гвардия. До 2024 финансова година от научните и конструкторски звена се планира да създаде нова модификация на танка Abrams M1A2D (обозначен като M1A2 SEPv4), но в документа не са посочени данни за плановете за серийна модернизация на танковете от тази версия. Също така от 2021 до 2031 финансови години се предвижда превъоръжаване на 10 (от 11 планирани) бронирани бригади на армията на САЩ с модернизираните БМП М2А4 (по една ABCT годишно), с предаване на освободените БМП версия M2A3 през
периода 2023-2026 години от редовната армия за превъоръжаване на пет ABCТ на Националната гвардия. Също така във въоръжените сили на САЩ има и девет бригади, оборудвани с колесните (8х8) бронирани машини семейството Stryker (Stryker Brigade Combat Team - SBCT) - седем бригади в редовната армия и две в Националната гвардия на САЩ. Плановете предвиждат да започне през 2021 г. модернизацията на всички машини Stryker с конвенционален корпус (FBH) в модифицирана версия с двойно дъно на корпуса с подобрена защита от мини (DVHA1).
Източник и илюстрация: livejournal.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  И.П.Енчев 19 авг 2019, 17:22
   
  2
   
  0

  Руският БТР е най-добър в света до този момент
  Руският „БТР-82А” води списъка на топ 10 на най-добри бронетранспортьори в света по характеристиките: цена, мобилност, защита на огневата мощ и амфибийност, според влиятелното международно списание „Army Technology”.

  Светът няма да изчезне, от многoто жилци, а от многото злодейци,.
  Мир не исчезнет, от слишком много людей, а от слишком много злодей.
  The world will not disappear of too many peoples, but of too many misdoers.
  "За пълното си щастие
  Човек трябва да има
  Славно отечество"
  Симонид Кeоский
  / 5век преди Христа /
  С уважение:
  Енчев / entanashi@abv.bg

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker