Националният военен учебен комплекс „Чаралица” стана на 38 години

Pan.bg 22 авг 2019 | 04:36 views (439) commentaries(0)
img За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов връчи предметни награди и грамоти на военнослужещи и цивилни лица от военното формирование.

Източник:"Otbrana.com"

„Националният военен учебен комплекс е символ на ролята и значението на командването и управлението на Въоръжените сили. Той е резултат на развитието на този процес, утвърди се през годините като уникален и единствен център за тестване и развитие на системите за симулации в Българската армия, това отбеляза в приветствието си заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, днес на празника на формированието. Без вас – хората, специалистите в областта на комуникационно-информационните системи, е немислимо използването на софтуера и комуникационната техника. Затова приемете моята и на командването на Съвместното командване на силите огромна благодарност за Вашия труд и постоянство при изпълнение на задачите, подчерта генерал-майор Лалов.

Създадено със заповед на министъра на отбраната през далечната 1981 година, днес, учебния комплекс е военно формирование от състава на Съвместното командване на силите, което участва в подготовката на щабове и формирования от Българската армия на стратегическо, оперативно и тактическо ниво с използване на системи за моделиране и симулации, съобщават от СКС.

„Учебният комплекс успява да планира, организира и осигурява включените в Плана за подготовка на Българската армия, национални и международни мероприятия. За последните 3 години са проведени 74 национални и международни компютърно-подпомагани командно щабни учения, съвместни тренировки, семинари и конференции, а за 2019 са планирани 18. Предстои да домакинстваме и най-голямото за годината международно командно щабно учение „Балкански мостове” с участието на 9 държави от Балканския полуостров и Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО, Полша, отбеляза в своето приветствие началникът на НВУК „Чаралица” полковник Кръстю Кръстев. Учебният комплекс разполага със системите от целия спектър на симулациите: конструктивна (JCATS), виртуална (CGS и VBS2) и реална (DITS), което позволява обучението и подготовката на военнослужещи, формирования и щабове за изпълнение на всички мисии на Въоръжените сили, допълни той.

Придобиването на способности за развръщане и използване на архитектура от по-високо ниво, чрез използване на симулационната система (JCATS), системата за командване и управление и 3D генериращи системи за индивидуална подготовка, както и разширяването на функционалните възможности на симулационните
системи и съвместното им използване за подготовка на военнослужещи, формирования и щабове, усъвършенстване на способностите и повишаване нивото на оперативна съвместимост и модернизиране на учебно-материалната база са амбициозните задачи пред личния състав на формированието, подчерта полковник Кръстев.

За постигнати отлични резултати, проявен висок професионализъм и отговорност в служебната дейност заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов връчи предметни награди и грамоти на военнослужещи и цивилни лица от военното формирование.

От името на министъра на отбраната подполковник Бончо Бонев – заместник-началник на военното формирование, бе отличен със сувенирен нож АК 47. Цивилен служител Маргарита Павлова получи грамота от името на началника на отбраната.

Със заповед на командващия на Съвместното командване на силите генерал- лейтенант Любчо Тодоров, полковник Кръстю Кръстев бе награден с предметна награда „Бинокъл Б8х30”. С предметни награди, грамоти и обявяване на благодарност бяха отличени още 8 офицери и сержанти.

Приветствие по случай празника поднесе и кметът на община Горна Малина инж.Ангел Жиланов. Сред гостите на тържеството бяха командирите на Мобилната КИС и 38 батальон за ЯХБЗ, офицери от щаба на Съвместното командване на силите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker