Вторият национален събор на запасното войнсво призова за единство на нацията

Pan.bg 18 сеп 2019 | 15:09 views (235) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Снимка: Димитър Бебенов


Тази нагласа доминираше на 14 септември в местността „Крънска кория“ край Казанлък, където председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков откри Вторият национален събор на запасното войнство. Над 1700-те членове на различни военно-патриотични организации бяха приветствани още от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов. Проявата уважиха още бившият областен управител на Стара загора проф. Мария Нейков, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, кметове на общини, директорът на дирекция „Социална политика и полиика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов, командирите на 2 и 61 механизирани бригади и на авибаза „Крумово“ бригадните генерал Стоян Шопов, Деян Дешков и Димитър Иванов, заместник-началникът на Военна академия полковник доц. Димитър Ташков и други военнослужещи . Тук бяха още председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателя на НКЗВ „За честта на пагона“ генерал-лейтенант от запаса Петър Илиев и представители на Съюза на ветераните от войните. Специално за събора бяха дошли 25 представители на Асоциацията на запасните в Румъния заедно с колегите си от Регионалния СОСЗР в Русе. Церемонията по откриването се ръководеше от заместник-председателя на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов. Ген. Стойков бе удостоен с юбилеен медал на СТДБ във връзка със 175 години от рождението на капитан Петко воойвода. Отличието връчи членът на Върховния комитет на тракийци капитан от запаса Кирил Йорданов.

Най-възрастният участник бе ветеранът от Втораа световна война капитан от запаса Хиню Коларов от Варна, който е на 99 години и 4 месеца. В събора се включи и полковник от запаса Сотир Докторов от Пловдив, който е от възстановителите на СОСЗР и член на първото изпълнително бюро.

Миинистър Каракачано се обърна към запасните с думите: „Благодаря на всички вас за службата, коят сте дали на България в редовете на Българската армия и да ви пожелая на вас и на вашите семейства здраве. Моето дълбоко убеждение, което съм заявявал многократно е, че докато има Българска армия, ще има Българска държава, няма ли Българска армия, няма Българска държава. Днешните времена, в които живеем, са тежки не само от
материална гледна точка. Те са тежки и като ценностна система. Във времената, в които нашите деца се обучават в една подменена история, в която малко или много се пренебрегва националното достойнство и чест на българина, времената, в които от всякакви посоки се опитват да разграждат националния морал и идентичност – било то с джендър идеологии и крайни лебарални утопии, в тези времена, когато хората, като че ли забравиха понятия, като чест, достойнство, род, служба, и се отдадоха на пропаганда, че животът е едно весело преживяване, в което трябва да живееш по-добре, дори за сметка на другите, вашата роля като хора, които са служили на България, а сега членове на военно-патриотичните сиюз, е изключително важна. Вие сте онези хора, които са връзката между съвременната българска армия и онази българска армия, която ние помним с цялата й мощ и величие. И тук вашата задача е изключително важна. С вашите дейности на много места вашите структури са инициатори на най-различни мероприятия, свързани с възпоменание на едно или друго военно събитие, на един или друг пълководец, но и със събития, свързани с общобългарската национална история. Вашата роля на хора, които крепят духа на българщината и пламъка на родолюбиието и патриотизма, е изключително важна, за което аз искам да изразя моята дълбока благодарност.“

Единството на държавата и нацията е много важно, посочи още министърът. И продължи: „Аз съм дълбоко под съмнение, че идеята за единство скоро ще влезе в главите на българските политици“. Такова единение, обаче той пожела на запасното войнство, чиито представители, членуващи в различни съюзи, по неговите думи, са разделени малко или много поради лични амбиции или някакви политически страсти. И призова: „Всички ние сме полагали клевта за вярност към България. Нека да бъдем единни и вие да бъдете онези, които ще дадат пример на цялото българско общество, че не е важно дали си ляв или десен, червен, син или син, важно е да бъдеш, преди всичко българин. Не е важно да се делиш дали обичаш Америка, Русия, Турция или някоя друга държава, важно е да обичаш преди всичко и само България. Ако вие като хора полагали клетва и служили вярно на България, хора, които са били готови да дадат и живота си за нейната свобода и независимост не го демонстрирате, като поведене в обществото, никога останалите няма да го научат и няма да тръгнат по тоя път.“ Министърът получи много аплодисменти, когато заяви необходимостта от връщане на наборната военна служба.

Вторият национален събор на запасното войнство провеждаме в чест на 111 години от учредяването на Съюза на запасните офицери (СЗО), 109 години от учредяването на Съюза на запасните подофицери и 29 години от тяхното възстановяване, като обединен Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, каза ген. Стойков при откриването. Той посочи и основните цели на военно-родолюбивата проява. „Популяризиране на службата в армията, като върховен дълг за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната. Укрепване на живата връзка между армията, запасното войнство, органите по сигурността и народа. Утвърждаване на народните традиции и обичаи – извор на непреклонната сила на българския корен и дух за патриотичното и родолюбивото възпитание на подрастващото поколение. Увековечаване на героичното минало на нашия народ и съхранението паметта на загиналите сънародници за национално освобождение и обединение. Провежданите национални събори да се превърнат в първата практическа стъпка на Съюза за обединението на запасното войнство.“

Припомняйки богатата история на организираното запасно войнство ген. Стойков каза, че на 23 януари 1990 г. в Централния военен клуб се възстановяват СЗО и СЗПО в единен съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Към момента функционалната структура на Съюза включва 27 областни и 8 колективни организации, 185 клуба и 467 дружества с общо регистрирани членове 18 906.

Съюзът с пълно основание, продължи генералът, прие като основна задача, поставена от Деветия конгрес, да бъде водещ в обединителния процес на запасното войнство. Той бе категорчен, че наследеното разделение с общи усилия трябва да се преодолява, а не да бъдем употребявани за постигане на лични и партийни цели. „Преписването на грешките от миналото на отделни структури, прекъсват пътя на бъдещото ни обединяване. При този разкол наивно е да очакваме някой да ни помогне да се обединим. Моралното е да надмогнем противопоставянето, партийните пристрастия, субективните интереси и заедно да вървим към общата цел“, отбеляза председателят на СОСЗР.

Работна група, ръководена от генерал-лейтенат от запаса Кирил Цветков разработи „Споразумение за съвместна дейност за обединение на военно патриотичните и родолюбиви организации от сигурността и отбраната в Р.България“, което бе прието на 23 април т.г. с 15 гласа „за“ от присъстващите около 25 председатели на военно-патриотични съюзи, бе посочено по-нататък в словото. Приетото Споразумение, подчерта генералът, не затваря вратите за провеждане на разговори, и ще държим на всяко мнение, което води до защитата и обединение на запасното войнство. Процесът на обединяването, прогнозира той, „ще бъде труден, съпротивата е голяма, все още наши колеги трупат дивиденти от разделението, а някои партийни лидери имат нужда от послушно запасно войнство. Съюзът избра демократичността за да гради своето бъдеще възползвайки се от принципите почтеност, лоялност и професионализъм в името на общите интереси на запасното войнство за добър социален статус, равновпоставеност и без дискриминация при пенсионното осигуряване“.

Участниците останаха видимо удовлетворени от демонстрациите на способности от страна на представителите на Българската армия. Използвайки вертолет „Кугар“ група военнослужещи от 68 бригада „Специални сили“ успя да обезвреди терористи. Други показаха военни ръкопашни хватки. Трети скочиха с парашути от Ан-2. Всички получиха поздравления от министъра на отбраната и председателя на СОСЗР. Успешно изпълни своята мисия и безпилотната система, управлявана от полковник от запаса Илия Милушев, съветник на президента по сигурност и отбрана. Аплодисменти събраха и представителите на Прабългарската школа за оцеляване „Бага – Тур“ от Стара Загора. На вниманието на участниците имаше различни изложби на военно облекло и старинно оръжие и символи, на самолетни и корабни модели, на водолазно оборудване, на книги и публицистични материали от военни автори. Денят завърши с богата художествена програма. Изпълненията бяха на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с ръководител Снежина Темелкова и на 13 състави от структурите на СОСЗР в страната.

На 15-ти септември съборът продължава с Ден на отворени врати и показ на бойна техника във военното формирование в Казанлък, турнири по стрелба с пистолет и пневматично оръжие и шахтурнир.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка