Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/190910231147-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Путин предложи на Саудитска Арабия да закупи С-400 или С-300

Pan.bg 18 сеп 2019 | 23:08 views (298) commentaries(0)
img https://pogled.info/svetoven/putin-predlozhi-na-sauditska-arabiya-da-zakupi-s-400-ili-s-300.108737

Анастасия Воробиева


/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин на пресконференция след разговорите си с президентите на Турция и Иран в Анкара предложи Саудитска Арабия да купи комплекси С-400 или С-300 за самозащита.

„За да защитим “нашето семейство”, нашата страна, ние сме готови да предоставим подходяща помощ на Саудитска Арабия и е достатъчно политическото ръководство на Саудитска Арабия да вземе разумно държавно решение, както направиха лидерите на Иран по време на закупуването на С-300 и президентът на Турция Ердоган, закупувайки С-400 от Русия. Те надеждно ще защитят всяка инфраструктура на Саудитска Арабия”, заяви Путин.

В отговор на изясняващ въпрос от страна на иранския президент какво е по-добре да се купи - С-300 или С-400 - Путин отговори: “Нека избират”.

Президентът на Русия също отговори на въпроса за нападението срещу петролните съоръжения в Саудитска Арабия, цитирайки Корана.

„Не обсъждахме въпроса за атаките срещу саудитските рафинерии. Но вие знаете нашата позиция, позицията на Русия. Първо, наистина в Йемен има много сериозна хуманитарна катастрофа. Това е ситуация, която би могла да се нарече катастрофа. Самите ние сме готови да помогнем на хората и призоваваме всички, които могат да направят това, да следват нашия пример”, каза президентът.

„Второ, ние вярваме, че най-добрият начин за разрешаване на тази криза е чрез споразумение между всички страни, участващи в този конфликт. И сега, бидейки тук, в Турция, в страна с преобладаващо мюсюлманско население, не мога да не си спомня редовете от свещения Коран, който гласи: „Помни милостта на Аллах. Някога сте били врагове, Аллах помири сърцата ви и ви направи братя “, добави той.

Иранският президент Хасан Роухани също отговори на въпроса за атаката на дронове, като декларира правото на народа на Йемен на самозащита.

„По отношение на втория въпрос, атаките с дроновете, започна разговор за това как това ще се отрази на петролния пазар. Бих искал да обърна внимание на въпросите на сигурността. Йемен се бомбардира ежедневно и в тази държава умира невинно население. Следователно народът на Йемен беше принуден на това заради притока на оръжие, който ежедневно навлиза в Саудитска Арабия и се използва срещу него. Какво прави народът на Йемен? Той се защитава. Защитава се от нападение”, посочи Роухани.

Той подчерта, че процесът в Астана в Сирия може да се превърне в модел
за помирение в Йемен. „Основният начин за решаване на този проблем е по политически и дипломатически път. Може би това, което наблюдаваме в процеса в Астана, може би това ще бъде модел за Йемен. Страните в региона могат да се опитат да възстановят мира и стабилността в Йемен. Когато сигурността се върне в Йемен, тогава петролът в региона може да бъде безопасно произвеждан”, бясни Роухани.

В същото време турският президент Ердоган, коментирайки нападенията върху петролните съоръжения на Саудитска Арабия, призова да се помни кой е стартирал военната кампания в Йемен.

„Йемен трябва да започне да се възстановява възможно най-бързо, не е в състояние да се изправи на крака сам. Какво могат да направят развитите страни за Йемен, Сирия? Палестина също е катастрофа, но уви, мюсюлманите сега се борят срещу мюсюлмани. Спомнете си кой беше първият, който бомбардира Йемен? И ще видим откъде започна”, каза Ердоган.

През нощта на 14 септември две рафинерии за петрол в Саудитска Арабия бяха атакувани от дронове, което доведе до пожари. Саудитска Арабия потвърди, че атаките са довели както до спиране на производството, така и до загуба на половината от износа на петрол.

В САЩ иранските власти бяха обвинени в участие в атаките . В иранското външно министерство всички обвинения бяха отхвърлени и наречени лъжа.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Взгляд.ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker