Три компании в краткия списък за нови бронетранспортьори в Япония

Pan.bg 19 сеп 2019 | 12:23 views (493) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОРЪЖИЕ"

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/11898/LAV.jpg


Япония включи в списъка си трима потенциални доставчици за новата си колесна бронирана машина, предвижвайки програмата, която бе замразена вследствие на решението на предишния изпълнител да напусне бизнеса с бронирани машини. Агенцията за придобиване, технология и логистика (ATLA) на Министерството на отбраната заяви в съобщение, публикувано на уебсайта й на 10 септември, че LAV 6.0 на General Dynamics Land Systems, AMV XP от финландската Patria и машина на японската компания Mitsubishi Heavy Industries, или MHI, ще бъдат оценявани за потенциален заместител на бронетранспортьора тип 96 8x8.

Това последва съобщението на ATLA от юли 2018 г., че разработката на колесната WAV-I (Wheeled Armoured Vehicle (Improved)) от японската компания Komatsu е преустановена. ATLA заяви, че има проблеми с качеството на бронята. Впоследствие, през февруари 2019 г., Komatsu обяви че ще прекрати изцяло участието си в разработването и производството на бронирани машини, освен за продължаване на производството на ядрени, биологични и химически разузнавателни средства, които вече се строят по договор. Компанията посочи като причина малките маржове на печалбата за сектора като причина за своето решение, въпреки че всъщност срещна трудности при разработването на нова лека бронетанкова техника за Японскити сухопътни сили за самоотбрана (JGSDF). Според запознати с нещата експерти проблемите са свързани с разходите и с интегрирането на чуждестранни системи.

„Нашият LAV 6.0 е изпитана, изпитана и надеждна машина, което е широко използвана при операции и е налична в множество конфигурации, за да отговори на специфичните изисквания на потребителя“ заяви Кевин Конъл, вицепрезидент на General Dynamics Land Systems и генерален мениджър за Австралия и индо-тихоокеанския регион. „Оценяваме тази възможност да демонстрираме своите възможности пред нашите приятели в Япония".

Не е ясно какво би предложило MHI за тази програма. Компанията вече доставя на JGSDF маневрен боен автомобил 8х8 Type 16, оборудван с 105 mm оръдие, използвано в ролята на танкоунищожител. Разработката използваща шасито и компонентите на Type 16 изглежда е най-логичният избор. MHI бе показал мащабен модел на бронетранспортьор с колесн аформула 8x8 APC по време на отбранителни изложения, въпреки че досега няма клиенти, както в страната, така и в международен план.

Понастоящем JGSDF разполага с над 360 бронетранспортьора Type 96 в инвентара си. Превозното средство бе произведено от Komatsu, като първите машини
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
бяха приети на въоръжение през 1996 г.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Три компании в краткия списък за нови бронетранспортьори в Япония

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker