Столичната организация на СОСЗР чества 112 години от създаването си

Pan.bg 20 сеп 2019 | 09:54 views (417) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Снимка: Димитър Бебенов

София расте, но не старее, а Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) се разширява и обновява. Това каза прдседателят й бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов онази вечер в ЦВК на тържественото отбелязване на 112 години от създаването на военно-родолюбивото сдружение. Той припомни имената на първите от 16 септември 1907 г. – полковниците от запаса братята Михаил и Иван Попови, Юрий Петкович, Кирил Козловски и бившия командир на Първа пехотна софийска дивизия и началник на Столичния гарнизон генерал-майор Никола Бочев. Конкретната причина за сдружаването е защитата на изхвърлените от закона 43-44-годишни военни пенсионери без никаква друга професионална квалификация, т.е. обречени на безработица и нищета. С пълно съгласие е приет и девизът за бъдещата им дейност „България над всичко!“ А основният им принцип е „Врен съюзник и достоен опонент на всяка власт!“.

Днес предизвикателствата пред нашата организация не са по-малки, посочи ген. Стефанов. Отново стои осторо въпросът за защита правата на доскорошните военослужещи от Въоръжените сили и служители в органите за сигурност. Предпоставка за успех е изградената структура в 24-те района на столицата. Подчертано бе, че Столичната организация има потенциал да се превърне в притегателен център за обединение на запасното воинство. В София има над 50 хиляди офицери и сержанти от запаса и резерва.

Председателят на СОСЗР генрал от запаса Златан Стойков поздрави участниците в честването и връчи награди. С мемориалния знак на СОСЗР бяха удостоени генерал-майор от запаса Радослав Пешлеевски – почетен председател на Районна организация „Лозенец“, генерал-майор от запаса Емил Карамфилов – председател на клуб „Военен юрист“, полковник от запаса Иван Савов от „Красно село“, който навършва 90 години и полковник от запаса Никола Цветков – председател на организацията в район „Красно село“. От името на Столичиня съвет ген. Стефанов отличи с почетни грамоти полковник от запаса Димитър Симеонов – председател на клуб „Танкисти и автомобилисти“, подполковник от резерва Крсимир Далев – председател на Районна организация „Средец“, полковник от запаса Тодор Тодоров – председател на Районна организция „Възраждане“ , полковник от запаса Иванчо Георгиев – секретар на клуб „Граничари“, полковник от запаса Фильо Филев – председател на Клуб „ГУСВ“, полковник от запаса Ангел Стоянов – председател на Районна организация „Искър“,
майор от запаса Бойко Терзиев – председател на Контролната комисия, старши лейтенант от запаса Емил Тураков от район „Подуяне“ и сержант от запаса Калоян Георгев от район „Възраждане“. Бяха връчени и членски карти на полковник от запаса Пене Трайков, Красимира Говедарска, Радка Колева, Вилиана Джакова и сержант от запаса Веселин Жечев.

Музикалните поздравления във връзка с годишнината бяха на полковник от запаса Райчо Митев – член на клуб „Военни моряци“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка