Министър Красимир Каракачанов: Вече по двама за войнишко място

Pan.bg 20 сеп 2019 | 12:57 views (378) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Венцислав Жеков

Тенденцията с недостига на кадри в армията рязко се обърна. За едно войнишко място вече кандидатстват по двама души. Това разкри министърът на отбраната Красимир Каракачанов във вторник в Плевен по време на 17-ото издание на кампанията „Бъди войник”.
„За преодоляването на некомплекта в Българската армията най-важното е, че тенденцията се обръща и има повече постъпили, отколкото напуснали. Дори и да имаме необходимия финансов ресурс, над 5000 интелигентни и физически здрави млади хора не се намират толкова лесно и наведнъж“, заяви още министърът. Той подчерта, че за бъдещите кандидати освен физическата подготовка вече е много важно и образованието с оглед на модернизацията на въоръжените сили.
Кампанията „Бъди войник“ в Плевен с мащабни демонстрации и богат показ на техника и въоръжение е още една много навременна стъпка на армията към обществото, отбеляза Каракачанов. „Това е един от начините да покажем, че армията е стабилна институция, че тя заслужава парите, които държавата и хората дават за нея, и че младите хора имат алтернатива“, подчерта военният министър. „България има нужда от своята армия. Не защото е член на някакви международни съюзи или организации, а защото армията е институцията, благодарение на която съществува България“, подчерта пред плевенчани министър Каракачанов. ”Кампанията на Министерството на отбраната ”Бъди войник” има за цел “да извади” армията пред обществото, за да се ориентират младите хора и към военната професия. Не може да очакваш интерес към дадена професия, ако тя не е позната на обществото. Младото поколение българи нямат представа за армията”, каза министърът на отбраната. ”След правилното решение през 2009–2010 г. за предислокация на военните сили военните поделения бяха предислоцирани предимно в Централна и Южна България – има цели региони в страната, в които българският гражданин не е виждал мъж или жена във военна униформа. Нямат допир, дори бегла представа от военната професия. С кампанията идеята е да представим армията”, поясни Каракачанов.
Специално за кампанията в Плевен дойдоха още заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов и командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев.
В Плевен военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Специалните сили, Националната гвардейска част, Служба „Военна полиция“, както и военнослужещи и цивилни
служители budi voinikот Военно окръжие Плевен и Централното военно окръжие отговаряха на въпроси за военната професия. На информационната борса стотици се запознаха с основни длъжности във Въоръжените сили, както и с част от въоръжението в Българската армия. Присъстваха и много представители на местната власт както от Плевен, така и от съседни населени места.
Военнослужещи от Служба „Военна полиция“ и от Специалните сили направиха атрактивни динамични покази на способности. У присъстващите особен интерес предизвикаха действията, свързани с обезвреждане на терористи, действия в градска среда, превземане на сгради, елементи от огневата подготовка и физическата подготовка.

image

В „Бъди войник“ се включиха и много местни състави от Плевен, представители на военно-патриотични организации, чиято дейност има важно значение за родолюбивото възпитание на младежта. По традиция събитието завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Военното училище не е балетна школа

Който смята, че отива във военното училище като в балетна школа, е объркал учебните заведения. Това заяви в Плевен министърът на отбраната. Който иска да става офицер, трябва да е стегнат, дисциплиниран, физически и психически подготвен, подчерта той. Министърът припомни, че е изпълнил ангажиментът, който е поел още като народен представител за възстановяване на Висшето военновъздушно училище ”Георги Бенковски”. На 1 януари училището ще започне да функционира, уточни той. ”Военните училища не са обикновени училища. Не може да третираш курсантите като студенти. Дисциплината трябва да се затегне категорично. Не може във военното училище да няма строева подготовка, да няма физическа подготовка, да няма носене на караулна служба – това е абсурд. Бъдещите взводни командири, които излизат от военно училище, да не са дали и един наряд – тази практика е от две-три години, това ще се промени”, бе категоричен военният министър.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка