Красимир Каракачанов към запасното войнство: Вие сте носители на спомена за славната българска армия

Pan.bg 24 сеп 2019 | 11:36 views (328) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор:Светлозар Стоянов

image

Пенсионираните военнослужещи, членуващи в различните организации, трябва да се обединят, загърбвайки личните си амбиции и политически симпатии, заяви министърът

„Носители на спомена за славната българска армия”, така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов нарече участниците във Втория национален сбор на запасното войнство, който се проведе в местността „Крънската кория” край Казанлък. „И не само на спомена, пожелавам ви да сте активни, както и досега, за да възпитаваме младото поколение в един дух на родолюбие, патриотизъм и любов към България. Поне дотогава, докато отново възстановим наборната военна служба и младите хора отново се върнат в казармата, за да се научат на ред и дисциплина, да допълнят пропуските си в историята и любовта си към България”, допълни още министър Каракачанов.
В словото си той остро се противопостави на онези, които се опитват да разграждат националния морал и идентичност с джендър идеологии и крайни либерални утопии. „В тези времена, в които, като че ли хората забравиха понятията като чест, достойнство, род, служба и се отдадоха на пропагандата, че животът е едно веселие, в което трябва да живееш по- добре, ако пък, ако ще и за сметка на другите, вашата роля като хора, служили на България, а сега – членове на различните военно-патриотични организации, е изключително важна. Вие сте хората, които са връзката между съвременната Българска армия и онази българска армия, която помним с цялата й мощ и величие”, каза още министърът.
Той изрази надеждата си, че за разлика от политиците, в които е изгубил вяра, пенсионираните военнослужещи, членуващи в различните организации, ще се обединят, загърбвайки личните си амбиции и политически симпатии.

Пламтящи тухли трошиха с голи ръце командоси

image

image

Целите на Втория национален събор на запасното войнство, обявени от председателя на СОСЗР о.р. генерал Златан Стойков, са популяризиране на службата в Българската армия като върховен дълг за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната, укрепване на живата връзка между армията и запасното воинство, утвърждаване на народните традиции и обичаи – извор на изключителна сила за патриотичното възпитание на младото поколение.
Съборът бе придружен от демонстрации на военнослужещите от 68-а бригада Специални сили, които показаха способности при изпълнение на военни ръкопашни техники, спускане от
хеликоптер на отряд за бързо реагиране по способа „бързо въже“, стрелба с маркиращи боеприпаси, както и директна акция за освобождаване на заложници и инфилтриране по парашутен способ с парашутна система тип „Летящо крило“.
С показаните умения командосите заслужиха овациите на участниците в събора. В демонстрациите участваха и военнослужещи от ВВС с хеликоптер „Кугар“ и самолет Ан-2. Военнослужещи от ВМС представиха специално водолазно оборудване. Гости на събитието бяха още председателят на Общинския съвет в гр. Казанлък Николай Златанов, проф. Мария Нейкова – бивш областен управител на област Стара Загора, председатели на военно-патриотични организации, кметове на общини, действащи военнослужещи, офицери от резерва и запаса.
В художествената програма на събора участваха и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили, както и художествени колективи, групови и индивидуални изпълнители от цялата страна. За делегатите и гостите на събора бяха предвидени и посещения на културно-исторически забележителности от Казанлъшката долина, турнири по стрелба и шахмат.
На втория ден военнослужещите от 61-ва механизирана Стрямска бригада представиха пред казанлъчани образци военна техника и оръжия.

Закон за запасното войнство поиска СОСЗР

image

Да се приеме Закон за запасното войнство, който да даде възможност на Министерството на отбраната финансово да осигурява организационното и практическото провеждане на военно-патриотичното и родолюбивото възпитание на младото поколение. Това поискаха представителите на Националната конференция „Ролята на доброволната служба в армията и службата в резерва и запаса за укрепване отбраната и сигурността на страната“, която се проведе в Казанлък.
Конференцията бе организирана от СОСЗР, Военна академия „Г. С. Раковски“ и Централното военно окръжие. Форумът бе открит от председателя на СОСЗР генерал о.з. Златан Стойков.
Участниците в конференцията застанаха зад позицията за по-нататъшно изграждане и укрепване на сигурността и отбраната на страната. Те подкрепиха провеждането до края на април 2020 г. Съвместен стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност на страната и Стратегически преглед на отбраната, приемането от НС на „Дългосрочна план-програма за развитието на Въоръжените сили на Република България и техните отбранителни способности – 2032”, провеждането на референдум за промяна на Конституцията на Република България и възстановяване на задължителната наборна служба, актуализиране на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, Закона за резерва на Въоръжените сили за изграждането и поддържането на необходимите оперативни способности за сигурността и отбраната на страната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Станко 26 сеп 2019, 11:35
   
  1
   
  0

  Бръкнал си в джобовете пред строя с шкембето напред?!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker