Успешно участие на военнослужещи от Специалните сили в международно учение в Румъния

Pan.bg 04 окт 2019 | 11:20 views (231) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://www.mod.bg/

Военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ завършиха успешно участието си в международното учение „Neptune Strаike 2019“. То се проведе в района на Констанца - Мангалия - Тузла - Капу Мидия, Република Румъния от 16 до 27 септември 2019 г. Участваха формирования от Силите за специални операции на България, Румъния, Гърция, Сърбия. От българска страна това бяха 15 военнослужещи от 1-ви батальон Специални бойни действия на бригада Специални сили. Старши на групата беше майор Борис Василев.
По време на учението бяха сформирани многонационални групи за специални операции с цел уеднаквяване на стандартни оперативни процедури, което допринася за повишаване съвместимостта. Проведени бяха тренировки по стрелба с различни видове оръжие, десантиране от вертолет над суша и морска среда, провеждане на парашутни скокове от самолет С-27J „Spartan” и вертолет IAR 330 „Puma“ на суша и вода, стоварване на бойни плувци от вертолет в морска среда, тренировки на бойни действия в затворени/малки пространства, действия като щурмова група при провеждане на бординг операции, медицинска подготовка и евакуация с автомобил и вертолет.
По време на проведения ден за високопоставени гости на полигона в град Мангалия присъстващите дадоха много добра оценка на участващите военнослужещи от формированията на Силите за специални операции на България, Румъния, Гърция и Сърбия. От българска страна учението „Neptune Strаike 2019” наблюдаваха командирът на Силите за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев и заместник-командирът полковник Иван Райков Демонстрирана беше високата степен на интеграция между Специалните сили на участващите балкански държави при изпълнение на операция по залавяне и неутрализиране на терористичен лидери. Предложено бе да продължи военното сътрудничество със Силите за специални операции на съседните страни и провеждане на учения с цел споделяне на ресурс и способности, обмен на новости във военната практика.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка