Висока е оценката за работата на участниците в многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“

Pan.bg 04 окт 2019 | 11:39 views (239) commentaries(0)
img
Източник:''Svodka.start.bg''; https://www.mod.bg/

„Многонационалното компютърно-подпомагано командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“ доказа, че ние можем да градим мостове на доверие и разбирателство чрез инструментите на военното сътрудничество“. Това каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов вчера, 3 октомври, на заключителния етап на учението, което се проведе в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”. „Balkan Bridges - 2019“ постигна целите си. Съставът на участниците е многонационален, но прилагахме еднакви процедури – процедурите на НАТО“, допълни той.
В деня за високопоставени гости и медии на многонационалното учение „Balkan Bridges - 2019“ присъстваха заместник-началникът на отбраната по операции и подготовка на Румъния генерал-майор Василе Тоадер, командирът на Центъра за подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша, генерал-майор Адам Йокс, директорът на Генералния щаб на армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милевски, заместник-командващият на Съвместното оперативно командване на Сръбската армия генерал-майор Илия Тодоров, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, висши офицери от въоръжените сили на страните-участващи в учението.
За втори път нашата страна е домакин на многонационалното командно-щабно компютърно-подпомагано учение „Balkan Bridges“. През тази година то се провежда от 30 септември до 4 октомври 2019 г. в Националния военен учебен комплекс „Чаралица” в рамките на инициативата на началниците на отбраната/началниците на генералните щабове на Балканските държави за повишаване на сътрудничеството в региона. В него участват близо 200 военнослужещи от страните по инициативата - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Турция, многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, Щабния елемент за интегриране силите на НАТО, Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия и Центъра за съвместна подготовка на НАТО в Бидгошч, Полша.
„Постигнахме основната цел на учението, което беше и негово мото – преди да търсим необходимостта от взаимопомощ, да се познаваме“, посочи командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, който е и офицерът, провеждащ „Balkan Bridges – 2019 г.“. Той отбеляза, че ученията от този тип спестяват ресурси, защото с използването на симулационните системи може да се изгради обстановка, близка до реалната, и да се приложат процедурите на НАТО при планиране и провеждане на операция по поддържане на мира в интерес
на сигурността в Балканския регион. „Подобрихме оперативната съвместимост с колегите от Балканските страни. Информационната мрежа за управление, която беше изградена в рамките на учението, постигна своите цели. Тя може да бъде използвана и при реална кризисна ситуация в региона“, посочи генерал-лейтенант Любчо Тодоров и даде висока оценка на участниците.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка