Какво става с проектите за придобиване на бойни машини и патрулни кораби?

Pan.bg 04 окт 2019 | 12:14 views (318) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Най-рано през пролетта на следващата година можем да подпишем договор за придобиване на бойни машини на пехотата, прогнозира министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Амбицията ни е, каза още той, до края на тази година да приключим с корабите и да подпишем договор в началото на следващата.

Министър Каракачанов, заместник-министър Анатолий Величков, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев участваха във вчерашното заседание на Комисията по отбрана и отговаряха на въпроси на депутатите.

Има промяна в схемата на плащане. „Бяхме заложили изплащането на машината да стане за 12 години на равни вноски, но придобиването трябва да стане до осмата година. Това означава, че на фирмата, която ще спечели ще се наложи да тегли кредит и ние ще трябва четири години по-късно да обслужваме и лихвите по този кредит. Със съгласието на Министерството на финансите сме съкратили срока от 12 на 8 години”, уточни министърът. По-голямата част от разходите ще бъдат през последните две години.

В Сухопътни войски е имало конференция по проекта за придобиване на бойните машини. Представени са били четиримата участници в конкурса ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария). По настояване на три от компаниите срокът за подготовка на офертите ще бъде удължен до средата на декември. Според заместник-министър Величков, няма риск за реализиране на проекта, защото финансирането за тази година е преразпределено за следващите.

На въпрос на народния представител Николай Цонков бе отговорено, че Министерството на отбраната държи на спазването на изискването за индустриално сътрудничество при изпълнението на двата проекта. За бойните машини то е най-малко 20 процента. Три от четирите фирми вече са провеждали такива разговори с потенциални български производители. За патрулните кораби изискването е поне единият да бъде построен у нас. Имало сигнали, че това може да се случи и за двата.

Потвърдено бе, че скоро се очаква в бойния строй на ВМС да влязат два кораба минни ловци, като наличния „Цибър”. Те са втора употреба и идват от Холандия. Освен това към двата „Пантера” ще бъде прибавен още един. Френската компания „Еърбъс Хеликоптерс” предоставя един хеликоптер „Дофин” за ползване от Военноморските сили на България. Това стана възможно, след като министърът на отбраната
Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на „Еърбъс Хеликоптерс” Серж Дюран подписаха през май 2018 г. спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс” по договор от 2005 г. за доставка на хеликоптери „Кугар” и „Пантер”. Машината е граждански вариант на „Пантер”, възстановена за българските ВМС.

Все още не е започнала процедурата по предложение и назначаване на директор на Служба „Военна информация”, каза министърът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка